Buxusrupsen.

Het is een echte plaag en het grijpt razendsnel om zich heen. Er is gelukkig een middel dat helpt en wel zodanig dat andere organismen, bijen, vlinders, een veelheid aan insekten, er geen last van hebben. Ook jonge vogels die door hun ouders gevoerd worden met aangetaste of dode rupsen hebben geen last van dit middel. Het is een bacteriepreparaat en het wordt met een drukspuit of in het klein met een plantenspuit verdeeld over de Buxusstruiken. Wanneer de rupsen hiervan vreten krijgen ze het preparaat binnen, stoppen ze binnen een uur met vreten en zijn ze binnen een dag dood. Omdat de plant groeit en u 'm snoeit, is het wel noodzakelijk om enkele malen per jaar, er zijn 3 generaties vlindertjes die eitjes leggen, te sproeien. Ik sproei zelf driemaal met herhalingsbeurten per seizoen.
Het werkt dus  en het heeft geen nadelig effekt op andere levende wezens.

De middelen die in het gemiddelde tuincentrum in de schappen staan zijn stuk voor stuk niet selectief en nemen in hun strijd ook een heleboel nuttige insekten mee zoals bijen, vlinders en waterorganismen. Dat is zeer kwalijk, ik vraag me af waarom mensen die natuur propageren dergelijke rommel nog in hun schappen hebben staan.

Ze moeten zich diep schamen.  

Het middel dat ik aanbeveel heet XenTari.

Het wordt geleverd in een doosje met daarin 15 zakjes van 1 gram. 1 gram gaat in 1 liter water en daarmee besproei je 10 vierkante meter Buxus. Dat doe je dan 3 maal per jaar met een herhalingsbeurt is 6 maal per jaar.

Xentari werkt dus alleen tegen rupsen. U sproeit het op en in de Buxus en daar heb je uitsluitend de buxusrups mee. Andere rupsen vind je niet in Buxus.

Er wordt op grootschalige wijze ook Xentari gebruikt tegen de Eikenprocessierups. Daarbij wordt het middel per spuitkanon in de aangetaste eikenbomen geblazen. Er waait zo ook veel middel over naar ander groen waar mogelijk ook rupsen van andere vlinders de dupe zijn. Dit is een reden om hier naar alternatieven te zoeken. Die zijn intussen na uitgebreid onderzoek ook gevonden in de vorm van een aanplant met veel biodoversiteit en voor de toekomst biedt dat inderdaad perspektief. Voor reeds bestaande beplantingen met veel eik is er nog onderzoekswerk aan de winkel.

Te verkrijgen bij

www.topbuxus.com 

 

 

 

terug naar keuzeblad