Laatst bijgewerkt op 11 december 2017.

# De vogeltelling in 2018 vindt plaats op 27 en 28 januari. Klik hier voor de info. De top 3 is al twee hetzelfde: Huismus, Koolmees en Merel. De halsbandparkiet dringt nog altijd verder op, die past zich echt goed aan aan onze omstandigheden.Zeer benieuwd hoe het straks in januari gaat.

# Zoals elk voorjaar kunt u ook in 2018 weer meekijken in de nestkasten van verschillende vogels. Tis een beetje gluren, strikt genomen, maar toch ook reuze interessant. Klik hier: http://www.beleefdelente.nl/  Ook in 2018 gaan de eerste camera's begin maart  weer draaien. Kijk eind februari alvast op de site voor de zekerheid.

 

#Insektenbeten in de herkansing:

In het groen komen meerdere insekten en andere diertjes voor die in bepaalde omstandigheden behoorlijk lastig kunnen zijn. Gestoken of gebeten? Hoe voorkomt u, herkent u en behandelt u steken of beten van teken, muggen, bijen & wespen, kwallen, slangen en andere beestjes? http://www.byebites.nl/advies  geeft antwoord op deze vragen.

 

# Weer en ziekten/plagen in 2016:

Na een relatief warm maar vooral droog voorjaar liet de zomer zich na de vakantieperiode vooral van een natte kant zien. Veel neerslag en een behoorlijke groei in de loop van augustus en september. Wat ook opvallend is dit jaar is de toename van de aantasting door lapsnuitkevertjes, ook wel Taxuskever genoemd. Hedera, Euyonimus, Viburnum tinus en nog wat andere vooral groenblijvende gewassen worden aangevreten en hun blad ziet er dan uit als postzegels. Bestrijden met nematoden kan nog voor het te koud wordt, Vraag uw hovenier. Een andere plaag die we hier nooit hadden maar die zich nu op enkele plekken in Nederland manifesteert is de Buxusmot. De rups van deze mot kan in zeer korte tijd een Buxusaanplant volledig kaalvreten. Er is tegen dit beestje geen middel voorhanden. Een andere Buxusaantasting was er al enkele jaren en dit is een schimmel waar ook (nog) geen bestrijdingsmiddel voor is. De planten die aangetast zijn verliezen in korte tijd hun blad en sterven. Er is inmiddels voor Buxus wel een alternatief onder de naam Ilex crenata 'Dark Green'. Dit is een kleinbladige hulst die bijna niet van Buxus te onderscheiden is en zich ook goed in vorm laat knippen. Er zijn nog enkele plagen die we momenteel wat meer tegenkomen dan in andere jaren maar daarover later meer.

 

# Te koud voor de tijd van het jaar.

Tis Pasen en het is nog steeds te fris. Dat betekent enerzijds dat alles in de natuur een aantal dagen, ongeveer 2 weken, later is, anderzijds houdt dat ook in dat de bolgewasjes als narcissen, tulpen, etc. langer mooi blijven, minder snel uitbloeien. Het heeft ook zo zijn mooie kanten.

 

# Voorjaarsonderhoud

Maart is voorbij en in de meeste tuinen die ik in onderhoud heb is het voorjaarsgereedmaken uitgevoerd. Rozen zijn gesnoeid, evenals de Buddleia's, hortensia's en nog zo wat van die zacht- of holhoutige heesters. Vaste Planten en siergrassen afgeknipt, bemesting gestrooid en hier en daar is zelfs al een keer het gazon gemaaid. Ook al wat onkruiden verwijderd, die groeien 's-winters langzaam door en voor ze nu echt gang maken heb ik ze alvast gewied.
Voila, het voorjaar kan wat mij betreft beginnen. 
 

De bemesting die ik gebruik komt van Innogreen. Dit bedrijf maakt mest op natuurlijke basis. Er komt geen chemische fabriek aan te pas. Voor de borders gebruik ik meststof onder de naam Biobasis, en voor het gazon een wat gerichtere samenstelling die geleverd wordt onder de naam Graszo! Deze meststoffen zijn niet voor particulieren verkrijgbaar, als u er in geďnteresseerd bent kan ik daarvoor zorgen, maar u kunt dat ook aan uw eigen hovenier vragen.

 

#Operatie Steenbreek

We tegelen teveel kostbare ruimte dicht. Dat heeft bijzonder nadelige effekten op kleine zowel als op grote schaal. Lees er meer over op de pagina Steenbreek.

#Instructie:

Sinds  2015 bied ik de mogelijkheid voor instructie bij het onderhoud in uw eigen tuin. Onder mijn leiding leert u hoe u de zaken veilig en correct aanpakt en de tuin na gedane arbeid netjes en goed verzorgd achterlaat. Voor meer info stuur mail.

#Materialen en accessoires:

Ik ga er vanuit dat er niets leuker is als zelf dingen uitzoeken. Ik kan u, als klant van mijn bedrijf, wel adviseren over de aankoop van materialen en accessoires voor uw tuin, maar het is stukken leuker als u daar zelf de tijd voor kunt nemen. Ik heb verspreid over deze website wat links geplaatst van (web-)winkels die onder andere tuingerelateerde producten aanbieden. Met een klik op zo'n link komt u op de site van de betreffende  webwinkel terecht waar u op uw gemak kunt rondkijken. U bent daarmee tot niets verplicht maar wellicht brengt 't u wel op ideeën met betrekking tot de inrichting van uw eigen tuin. Als extra wil ik hier nog bij vermelden dat de hier gelinkte webwinkels aangesloten zijn bij Thuiswinkel.org. Ook kan het zijn dat u geen of weinig van deze linkjes merkt, ze gedragen zich als pop-up window en sommige browsers laten die, afhankelijk van de instellingen, niet zien. Tot nu toe zijn er links opgenomen die verwijzen naar Bol.com, voor voornameijk boeken maar ook tuingereedschap, Teakea voor onder meer teakhouten tuinmeubelen, Bakker-hillegom voor een veelheid aan planten en andere tuinartikelen en Pogo-Designshop voor oa vogelhuisjes en tuinfakkels. Overigens wel allemaal zaken waar ik zelf goede ervaringen mee heb. 

 

#Buxus en schimmelziekten, een alternatief:

De laatste paar jaar is de Buxus, die altijd bekend stond als gezond en ziektevrij, slachtoffer geworden van een tweetal hardnekkige schimmelziekten. Veel Buxushaagjes staan er troosteloos bij, worden geel, bruin, verliezen hun blad en sterven af. Er zijn enkele manieren om dit proces te remmen of zelfs te voorkomen, maar in de praktijk blijkt dit voor veel mensen niet mee te vallen. Gelukkig voor hen is er ook binnen de boomkwekerijsector aandacht aan dit probleem, want dat is het echt, besteedt en er is momenteel een plant op de markt die als vervanger voor Buxus bijzonder veelbelovend is. Ik stel u voor Ilex crenata "Dark Green". Ilex is de latijnse benaming voor hulst. Deze soort, Ilex crenata, heeft kleine blaadjes, als Buxus, kan goed klein gehouden worden om haagjes te vormen maar is ook in staat om tot een haag van wel 3,5 m hoog uit te groeien. Allerlei snoeivormen en bollen behoren ook tot de mogelijkheden. Als u geďnteresseerd bent in hoe een en ander eruit ziet neemt u best eens een kijkje op deze website: http://www.ilexselect.com/  U zult daar alle relevante info over deze plant vinden en ook een veelheid aan foto's. Zelfs een stukje over de Paleistuinen het Loo, waar alle Buxushaagjes vervangen zijn door deze variëteit van de hulst.  

 

#Hergebruik

We zijn hier voorstander van hergebruik. Soms moeten zaken een lange weg afleggen voor ze via recyclingstations ed eindelijk op een plek terechtkomen waar ze opnieuw een functie hebben. Soms gaat t wat vlotter, getuige dit filmpje. Klik link: Hergebruik

 

#Zomer 2007 werd mij gevraagd om een artikeltje te schrijven over mijn 3 favoriete planten. Dit stukje werd geplaatst in de nieuwsbrief van de Wilde Weelde. Omdat ik het zelf eigenlijk te aardig vind om het zomaar in de kast te laten liggen heb ik bedacht om het hier nog eens weer te geven:

De drie favoriete planten van Frankie. 

Mijn favoriete planten zijn voornamelijk gewassen die heel het jaar door iets te bieden hebben. Gewend als ik ben aan het toekennen van meerdere functies aan een stukje grond, ingegeven door het gebrek aan ruimte hier in de regio, heb ik ook met planten het gevooel dat alleen bloei, of herfstkleur, of vorm, niet voldoende is. De combinatie van meerdere van die factoren vind ik belangrijk.

Er zijn natuurlijk veel voorbeelden te noemen van planten die dan in aanmerking komen maar een – gedwongen, want er wordt gevraagd naar slechts een drietal favorieten - keuze makend, kom ik als eerste terecht terecht bij de appel. Reeds het uitlopen van zo’n boom(pje) is een wonderschoon gezicht. Als dan vervolgens het beeld bepaald wordt door een overdadige bloesempracht is mijn voorjaar al voor een belangrijk deel geslaagd te noemen. Het zwellen van de appelen en het langzaam rijpen is een proces waar ik bijna geen genoeg van krijg en als dan uiteindelijk de vruchten geplukt kunnen worden, en gegeten ook, is het jaar wat mij betreft rond! De appelboom heeft dan in een gunstig jaar nog een verrassing achter de hand als ze zich in herfsttooi hult. Met recht mag deze plant mijn eerste favoriet zijn. Via kennissen uit Ober-Hessen kwamen we de afgelopen zomer terecht op een muziek- en appelfestival in Laubach (D). Daar werd vanalles wat van appelen te maken is verkocht. Vooral de wijn had mijn warme belangstelling. Hoewel slechts 5% alcohol, en dan ook nog aangelengd met sprudelwasser, was het een zeer aangenaam drankje en ik heb me er dan ook met veel plezier en genoegen aan gelaafd. 

Het bovenstaande geldt dus eigenlijk voor veel meer soorten fruit, ik geloof dat ik echt liefhebber ben, maar de druif steekt dan vervolgens toch met kop en schouders boven de rest uit. Ook hier is het hele proces van bladuitlopen tot oogst en dan nog de herfsttinten een zowat jaarrond feest. En dan die wijn, ha!, natuurlijk ook een niet te versmaden lekkernij. Thuis hadden we vroeger druiven die in kassen geteeld werden voor de consumptie en waarvan slechts de te kleine trosjes tot sap verwerkt werden. Ik ben met fruit in het algemeen en met druiven in het bijzonder wel zo’n beetje opgegeroeid. Zelf heb ik momenteel geen druivenboom in mijn tuin. Toch maar eens vlot werk van maken!

Als derde favoriete plant heb ik voor deze gelegenheid een heel ander gewas in gedachten. De Liguster. De schoonheid van deze struik en de geur van haar bloemen, in combinatie met de gebruiksmogelijkheden is reeds vele jaren reden om haar aan te planten. Vooral als haag is de liguster een veelgeziene gast. Ondanks een tijdelijk verleggen van de aandacht naar onder meer beuk, haagbeuk, en verschillendende coniferen, merk ik dat voor veel mensen de alom bekende liguster nog altijd hoog op het lijstje staat. “Tijdelijk” in dit verband duurt natuurlijk al wel een aantal jaren, maar toch steekt de vraag naar liguster steeds weer de kop op. Leylandii coniferen hebben intussen wel bewezen dat de duurzaamheid op zijn zachtst gezegd onder peil is, de liguster daarentegen, die er soms na jaren trouwe dienst wat moe uitziet kun je eenvoudig bij de grond afzagen et voila, daar staat binnen enkele jaren weer een prachtige frisse haag! Halfgroenblijvend, bodemvaag, boordevol mogelijkheden! Ik ben fan!

#Fruit

Niks mooier als fruit in je tuin. Zelf hebben we enkele peren, pruimen, een kers, een moerbei, witte bessen, druiven en een appelboompje.

Jaarlijks in november rijden we naar Doesburg om daar een kijkje te nemen bij de tentoonstelling en in de 1,5 ha grote boomgaard van de stichting 'T Olde Ras. www.tolderas.nl  De stichting heeft naast een grote hoeveelheid fruit in ongelooflijk veel soorten ook veel informatie ter beschikking. Zo is er de kwartaaluitgave Fructus waarin een scala aan onderwerpen fruit betreffende de revue passeert. Een werkelijk leuk blad. Kijk op de website om te zien welke data er dit jaar zijn vastgesteld voor de tentoonstelling. De door vrijwilligers van de stichting gekweekte bomen en struiken kunnen daar ook gekocht worden. Soorten waarvan gedacht werd dat die allang niet meer bestonden zijn daar veiliggesteld en worden gewoon weer vermeerderd. Alleen al de moeite om eens te gaan bekijken. Zeker in het bloeiseizoen!

 

 terug naar keuzeblad