Buxusrupsen.   update augustus 2020.


Het was een echte plaag en het greep razendsnel om zich heen. Tot voor kort bestreed ik de rupsjes met een bacteriepreparaat. Dat was beter dan de middelen die in het gemiddelde tuincentrum in de schappen staan, deze zijn stuk voor stuk niet selectief en nemen in hun strijd ook een heleboel nuttige insekten mee als daar zijn bijen, vlinders en waterorganismen. Dat is zeer kwalijk, ik vraag me af waarom mensen die natuur propageren dergelijke rommel nog in hun schappen hebben staan.

Nu zijn we een paar jaar verder en blijkt de grootste oorzaak van de snelle verspreiding van deze plaag het onevenredig grote aantal aangeplante Buxus te zijn. Nu er eenmaal een heleboel aangetast en vervolgens opgeruimd zijn blijkt op sommige plekken dat er geen schade meer is. Blijkbaar zijn de afstanden tussen de overgebleven buxusbeplantingen te groot geworden en is de plaagdruk daarom een stuk minder. Ik ben nu gestopt met preventief sproeien met het bacteriepreparaat. Als er ergens vraatschade aan het licht komt kan ik - in overleg met de opdrachtgever - altijd nog snel ingrijpen of toch overgaan tot rooien.

Voor mensen die zelf hun buxus met een vogelveilig middel willen beschermen tegen deze rupsjes, Ecostryle heeft nu een middel tegen de Buxusrups op de markt gebracht. De werkzame stof is vergelijkbaar met die in het eerder genoemde bacteriepreparaat en de werking is ook eender. Op te lossen in water en te verspuiten met een sproeiketeltje of gewoon de plantenspuit. Een en ander volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

 

terug naar keuzeblad