Een insektendorp.

Voor als je een hoekje over hebt in je tuin. Maak een stapeling van een paar of meer pallets. Afgezaagde delen van pallets die wat minder ruimte innemen is ook een optie.

Vul de ruimten in de pallets met verschillende natuurlijke materialen, zie lijstje hiernaast.

Aan de onderzijde de wat zwaardere zaken, klei en zand bijvoorbeeld. Maar ook een flinke prop stro of hooi waar bijvoorbeeld een egeltje een overwinteringsplekje in kan vinden. De klei kun je aansmeren en er vervolgens wat gaatjes in prikken. Dat kun je ook nog eens herhalen op een wat hoger plekje. Zie welke beestjes er gebruik van gaan maken.

De rest van je stapeling kun je vullen met de andere genoemde zaken. Eventueel de bovenzijde bedekken met dakpannen, van die mooie oude waarop je dan wat lage soortjes sedum plant. Zo is de stapeling redelijk waterdicht, ziet 't geheel er leuk uit en heb je  ook.voor verschillende insekten al wat nectarplantjes naast de deur staan.

Kijk er af en toe eens kritisch naar en wanneer er hier en daar iets teveel spul uitgevallen is kun je afhankelijk van de bewoning op dat moment wat repareren, aanvullen.

 

 

Alle natuurlijke materialen die je in je tuin kunt vinden zijn in wezen geschikt om te gebruiken. Overal is wel een beestje in geďnteresseerd.


 

 

Klei (aansmeren en gaatjes inprikken) – aarde – zand grof/fijn.

Riet – Bamboe grof en fijn(er). Houtsnippers.

Schors. Blad. Stro – hooi .

Losse takjes. Hol hout – Buddleia, vlier, massief hout – Els, esdoorn.

Dakpanscherven, bloempotten.

Heideplaggen.

Stukken stam. Dikker/dunner voor schimmels/paddenstoelen.

Balkjes. Bij voorkeur schoon hout, niet geďmpregneerd. Gaatjes van verschillende dikte inboren, dieper en ondieper, de palletbalkjes zijn ook geschikt om in te boren

Deze pallets staan klaar om te veranderen in een insektendorp. In de loop van het voorjaar gaat dat gebeuren.

 

 

terug naar keuzeblad