Een insekten- of bijenhotel,

Zin of Onzin?

 

Je hebt een tuin. Die tuin richt je in met zoveel mogelijk groene componenten. Een terras voor jezelf is natuurlijk belangrijk. Een padenloop naar een berging of naar een poort > de tuin uit, dat soort verhardingen is belangrijk al kun je voor de te gebruiken materialen nog kiezen uit bijvoorbeeld halfverharding, of zelfs houtsnippers als pad. Op de grenzen van je tuin is een schutting of muur geen optie! Dat wordt een levende afscheiding, graag ook een afwisseling in boompjes of struiken, een zogenaamde gemengde haag. 

Het groene deel van je tuin vul je verder met zoveel mogelijk afwisseling. Als het kan een boom of bomen, groenblijvend of niet, stekels eraan of niet, desnoods in plaats hiervan wat dichte klimplanten, verder struiken, groen of bestekeld of niet, vaste planten, bodembedekkers, bollen, knollen, een verdiept stukje waar water blijft staan, noem het vijver,of moerasje, met planten, kortom een zeer divers geheel. De bodem bedek je verder met mulch. Alle groene delen die je snoeit maak je klein - flinke takken kun je wat groter laten - en dat verspreid je over de bodem. Dikkere en dunnere lagen, steeds zorgen voor diversiteit, ook in de opbouw van je mulchlaag, vandaar niet alles te klein maken. Sommige dieren hebben juist graag wat grover materiaal om zich thuis te voelen, een kaal plekje hier en daar is ook iets waar sommige graafbeestjes belang bij hebben. .

Hiermee schep je voorwaarden voor tal van insecten, vogels, een egeltje, om een plekje te vinden, een plekje waar ze zich kunnen voeden, hun eitjes leggen, hun broed opvoeden, en waar ze kunnen schuilen en rusten.

Nu heb je een levende en zeer rijke! tuin. Het summum!

Is je tuin eenmaal zo ingericht dan is het echt genieten en loop je er regelmatig doorheen om te zien welke beestjes er nu weer van je gastvrijheid genieten. Mooi he?

 

Bijenhotel, in een dergelijke tuin is een bijen- of insectenhotel een overbodig object. Er zijn in zo'n tuin genoeg mogelijkheden voor allerhande diertjes om een veilig plekje te vinden, daar waar zo'n hotel al snel overgaat in 'Restaurant' voor rovers, die weten wanneer de eitjes van de hotelgasten uitkomen. Zo'n hotel is een uitvinding van mensen die het absoluut goed bedoelen maar die het als reactie op dichtgetegelde tuinen een goede oplossing vonden. Half werk wat mij betreft. Het biedt een broedplaats, maar eten, schuilen, dat soort levensbehoeften biedt een dergelijk hotel niet.

Een vogelbadje? Niet nodig, er is water.

Een hommelhuisje? Er is plek in je tuin waar ze zich veilig kunnen ophouden

Omdat niet elke tuin ruimte heeft voor holle bomen is een nestkastje voor holenbroeders als bijvoorbeeld meesjes wel een handige aanvulling.

Vogels voeren in de winter is dan juist weer totaal niet nodig, zelfs als het vriest is er in de mulchlaag nog voldoende voer te vinden.

Ik knip bloeiende planten pas na de winter af, zodat er altijd nog zaaddozen boven de grond en dus boven de sneeuw te vinden zijn en insecteneters kunnen wat van hun gading vinden in de klimplanten waar eitjes en volwassen insekten overwinteren, 

In een dergelijke tuin is het voor u als mens ook goed toeven. De begroeiing geeft koelte bij zeer warm weer, u heeft geen zonnescherm nodig als er voldoende boomhoogte is en uw huis blijft ook koel, terwijl het groen in de winter zorgt voor meer luwte en dus minder kou.

Dat zo'n gemulchte, biodiverse tuin nog meer voordelen geeft, bijvoorbeeld in verband met de waterhuishouding lees je hier.

 

 

 

terug naar keuzeblad