Beestjes in de tuin

 .

In de loop van de afgelopen zomer kwam ik verschillende diertjes tegen in tuinen waarin ik werk. Op de bijgaande plaatjes te zien welke dat zijn. Sommige houden wel van een plantje, anderen kunnen geen kwaad en er zijn er ook die juist heel behulpzaam zijn.

 

Filmpje

Een wespennest in de spouwmuur., zolang je ze met rust laat is er niets aan de hand. Het nest heft zichzelf op aan het einde van het seizoen. Wel mooi om te zien hoe ongelooflijk actief die beestjes kunnen zijn. Het zijn overigens zeer nuttige hulpjes in de strijd tegen luis en ander klein ongedierte waar je in de tuin last van kunt hebben. Koesteren dus, maar vooral met rust laten!

 

Rupsjes van het Spinselmotje, eet een hele kardinaalshoed kaal, verpopt en de struik herstelt zich en zit al snel weer vol blad, bestrijden niet nodig.

Het Rozemarijnhaantje. Eet aan jonge blaadjes van rozemarijn en aanverwanten. Kan schadelijk zijn, wegrapen als bestrijding.

Larven van het Elzenhaantje. Eten al het bladgroen uit het blad zodat een kaal skelet overblijft, Elzen kunnen er kaal uitzien. Wanneer de larven dan verpoppen herstelt de boom zich en zie je er al snel niets meer van. Bestrijden onnodig

 

Larve van het lieveheersbeestje. Deze rakker kan heel wat bladluizen aan. Koesteren dus!

De Hoornaarvlieg, Lijkt op een hoornaar maar kan geen kwaad, mooi zelfs om te bekijken. Voor de foto bleef ie rustig poseren.

Gele Kamlangpootmug. Onschadelijk, leeft in vermolmde boomstammen

Nest van de Eikenprocessierups. De rupsen vreten eiken kaal en verliezen doorlopend hun brandharen. Daar krijg je jeuk en irritatie van. Te mijden. Worden grootschalig bestreden en er wordt onderzoek gedaan naar biologische oplossingen tegen dit onhandige diertje.

Plaatjes met een klein overzicht van gevleugelde vriendjes.

 

 

terug naar keuzeblad