Doolhoven

Door de eeuwen heen wordt de mens al geintrigeerd door doolhoven. Ten tijde van de Oude Grieken, werden er al studies van gemaakt en werden er al doolhoven gebouwd. Nog altijd zijn in veel pretparken doolhoven te bewonderen. Soms wat groter, soms wat kleiner, maar voor elkeen een plezier om erin rond te dwalen.

De leukste doolhoven zijn die welke hoge wanden hebben, waar je niet over- of doorheen kunt kijken en waardoor je je dus moeilijk kunt oriŽnteren. In een tuin bij een woonhuis is over het algemeen te weinig ruimte om zo'n groots opgezette doolhof in te passen. In een pretpark in Engeland kwamen we onderstaande doolhof tegen. Splinternieuw nog, de hagen werden gevormd door coniferen en om 'onneuzen' te voorkomen waren er langs de hagen hekwerken geplaatst. Vanaf een uitkijkplateau langs de zijkant konden degenen die in de hof aan het dolen waren worden aangemoedigd. 

 

Lagere wanden, of zelfs helemaal geen wanden, hebben echter ook hun charme. Ook in Engeland kwamen we bij een klein museum, in de tuin, een doolhofje tegen dat uit niet meer bestond dan een stuk gazon met daarin een 30 cm breed klinkerpaadje. Een en ander was wel zo ontworpen dat je toch goed op moest letten om niet verkeerd te lopen. Groot plezier.

 

 

Ook in je eigen tuin kun je een doolhof maken door lage haagjes te planten (Geeft wel behoorlijk wat knipwerk), of door een smal padenloopje in het gazon en door de aangrenzende borders aan te leggen. Zelfs met een doolhof-tekening op of in een terras, geschilderd of met gebruik van afwijkende kleuren tegels of klinkers, kun je al een dapper doolhofje maken. Plezier voor heel de familie, zeker als er nog wat kleinere kinderen bij zijn.

 In het hieronder gelinkte boekje vind je interessante wetenswaardigheden over de ontwikkelingsgeschiedenis alsmede leuke tips voor het zelf maken van een doolhof.

foto's: Fam. Goeijenbier

 

 

Voor ik mijn eigen bedrijf opstartte heb ik een aantal jaren bij de lokale overheid doorgebracht. Een van de groene plekken die ik destijds mocht inrichten is een parkje in Poeldijk-Noord waar deze doolhof nu nog is te vinden. De rest van het parkje herkende ik niet meer, de doolhof is in de loop van de tijd goed bijgehouden. I 

 

 

terug naar keuzeblad