717CONCEPT

Groene aanslag.

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om de groene aanslag op terras, tegels en tuinmeubilair aan te pakken. In de loop van de winter is het donker en nat geweest en dat zijn de omstandigheden voor alg, de groene aanslag, om zich te ontwikkelen en uw spullen met een groene gladde laag te bedekken.

U leest het goed, donker en nat, onthou dat even.

In de loop van maart gaan we die rakkers van alg massaal te lijf. De vraag is echter in hoeverra dat nodig is. Wat er namelijk gebeurt is dat de dagen gaan lengen, het minder donker wordt, de zon meer kracht krijgt en langer kan schijnen en het dus na regen sneller droog wordt.

Licht en droog.

Dat zijn nu dus juist de zaken waar de algjes een hekel aan hebben en een groot deel ervan verdwijnt dus, inderdaad, als sneeuw voor de zon. Let maar eens op, tegen dat het mei is is al erg veel van die aanslag verdwenen. Voila, je tegels nu al beschadigen met een hogedrukspuit of het bodem- en waterleven om zeep helpen met zogenaamde biologische of chemische middelen is dus een overbodige actie.

Vuil op tegels kun je heel goed - en veilig voor mens, dier, waterleven en planten - aanpakken met een schrobber en warm water. Tenzij je een luie donder bent en het wel best vindt, dan pak je alsnog zo'n tegelvretende spuit, die je steeds wr tevoorschijn moet halen omdat als eenmaal de toplaag van je terras beschadigd is, de verharding in geen tijd weer opnieuw vol vuil zit.

Maar wie dus een klein beetje zijn hersens erbij houdt, wacht even het mooie weer af, ziet dan dat een belangrijk deel van de aanslag alweer vertrokken is en schrobt dan zonodig het laatste deel weg, scheelt nog een bezoek aan de sportschool ook. De meubelen met warm water afnemen waar eventueel een klein beetje groene zeep aan toegevoegd wordt werkt snel en zonder beschadigingen. Let op: Ook groene zeep is een chemisch middel waarin loog en (waterorganismen bedreigend parfum) ed verwerkt zijn. Van alle rommel is dit dan wel n van de minst erge.

Nooit!

Wat je nooit mag doen is spul kopen bij een tuincentrum of iets van dien aard wat op chemische wijze belooft de zaak veilig schoon te maken. Zelfs als het biologisch genoemd wordt is het je reinste vullis en absoluut niet veilig voor bodem en waterleven.

Om verwarring te voorkomen: Biologisch betekent, ook voor groenten en fruit en alles wat de naam Biologisch meekrijgt, dat er wel degelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maar dat die zijn geproduceerd op basis van natuurlijke middelen. Plantenextracten bijvoorbeeld. Dat zegt echter totaal niets over de giftigheid en gevolgen daarvan, het is nog altijd rommel! Laat u niet in de maling nemen!

Tegen groene aanslag/algen zijn nu middelen op basis van azijnzuur, nonaanzuur, en het momenteel actuele en veilig genoemde synoniem daarvan, pelargoonzuur, in de handel. Een middel op basis van dit zuur heeft een Franse toelating en op grond van wederzijdse erkenningsregelingen is het ook in Nederland toegelaten.

U, als liefhebber en voorvechter van een groene en veilige wereld voor uzelf en uw nageslacht moet deze middelen niet gebruiken!

Als u toch voor de biologische (sic dus) of chemische weg kiest, lees dan tenminste op de verpakking wat de werkzame stof is en google het daarbij verplicht vermelde toelatingsnummer. Als u weet met welke rommel u aan de slag gaat komt u misschien tot het besef om het toch maar te laten. Wie weet! Ik wens u wijsheid.

 

Kort:

De natuur geeft ons in de winter groene aanslag en lost het meeste daarvan in het voorjaar weer op.

Wil je toch ingrijpen, wacht tot het meeste weg is en schrob de rest weg.

Gebruik nooit een hogedrukspuit. Je beschadigt daar de toplaag van je verharding  mee en weet dan zeker dat deze razendsnel weer smerig is. De zogeheten borstelkoppen zijn voor kwetsbare tegels ook minder prettig in verband met krassen.

Gebruik nooit biologische of chemische middelen.

 

terug naar keuzeblad , eventueel