Linde Prieel

Een levend prieel kun je maken met behulp van een frame wat je dan beplant met klimmers. In Denemarken zagen we enkele jaren geleden een Lindeprieel. Het was wel een beetje uit de kluiten gewassen en eigenlijk niet echt een mooi geheel meer. We hebben dus in onze eigen tuin een cirkel uitgezet en op de cirkelrand een rij Linde-veren geplant. Een veer in dit verband is een jonge boom met een hoogte van ongeveer 2 meter. Alle zijtakjes, zitten er nog aan en dat is ook noodzakelijk. De zijtakjes hebben we na het planten van de veren, ze staan zo'n 30 cm uit elkaar, ineen gevlochten. Na het uitlopen in het eerste voorjaar waren de wanden van ons prieel al voor 80% gesloten. Nieuwe takken vlechten we ook in. Takken die te dik worden knippen we terug, waarna ze vervolgens weer uitlopen en nieuwe vlechtbare scheuten produceren. Zo hou je de wanden jong en bladerrijk.

 

 

 

 

De toppen van de veren hebben we 2 jaar door laten groeien en toen waren ze lang genoeg om ze naar binnen te vouwen en aldus het dak te vormen. Omdat dit toch enige steun nodig bleek te hebben, zo'n lindekop buig je niet zomaar en je moet hem dus een groeiseizoen fixeren voordat ie in de gewenste richting vergroeid is, hebben we er een frame ingebouwd van palen van hout van de tamme kastanje. Daarlangs hebben we de lindetakken geleid. 

    

 

 

Het onderhoud bestaat nu nog uit het jaarlijks een- tot tweemaal terugknippen van de nieuwe en te dikke scheuten en de takken die te strak omhoog groeien. Een Linde wil toch graag boom worden en zal dus altijd proberen om een kop te vormen. Tijdig ingrijpen voorkomt dit en op die manier blijft de vorm van het prieel gehandhaafd. Het tijdig knippen van overige zijtakken voorkomt dat de stammetjes teveel diktegroei gaan vertonen.

In warme zomers hebben we met een zekere regelmaat de relatieve koelte van het prieel opgezocht. Het is er dan heerlijk toeven. De bodem is bedekt met houtsnippers en er staan nu - 2015 - een paar teakhouten tuinstoelen in. De opening van het prieel bedraagt ongeveer 1/6 deel van de cirkelomtrek en van binnenuit heb je zo een aardig zicht op de rest van de tuin.

Voor een dergelijk prieel is Linde een bij uitstek geschikte boomsoort omdat ze goed vormsnoei verdraagt. Vgl. Leilinden.

                        

 

 

 

 

 

 

 

terug naar keuzeblad