Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 10

 november 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde

van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

Met ingang van september 2017 heb ik de aanpak van deze pagina's weer iets verder verfijnd. Ik zet regelmatig een of meerdere plaatjes op de facebookpagina, Frank Goeijenbier Fijnhovenier - Tuincoach - Ontwerp, en vandaar haal ik dan aan het einde van elke maand de foto's en zet ze op deze pagina's met wat begeleidende tekst. Vaak wel wat meer tekst omdat deze site duurzamer en minder vergankelijk is, als facebook.

november 2017:

Onderhoud in Den Haag. Tweemaal per jaar kom ik hier en er is dan behoorlijk veel te doen in deze grote tuin. Op de foto een stukje.

       

Naaldwijk. Regelmatig onderhoud. Deze keer voornamelijk blad van de gazons verwijderen. Het onderhudsjaar is wel zo'n beetje klaar nu.

       

Kijk. Ik reed in Delft en daar langs de weg stond deze esdoorn te schitteren. Even gestopt om 'm vast te leggen.

   

Weer maar eens naar Den Haag. Onderhoud. De bedoeling was om de oprit te herstraten maar jet regende pijpenstelen en omdat ik het zandbed zou ver sterken met een deel cement hebben we besloten om het even uit te stellen tot 't wat stabieler weer is.

        

Pijnacker. Hier zijn wat Buxusboompjes aan de rupsenplaag ten onder gegaan en die heb ik nu vervangen door Ilex crenata. Een kleinbladige hulst die verdacht veel op Buxus lijkt en een goede vervanger zou zijn. De tijd zal het leren, ik hoor al enkele voorzichtige kritische opmerkingen. Ik meld het hier op deze pagina's als er wat zekerheid is. De schutting in deze tuin is begroeid met klimop en terwijl we aan de koffie zaten stak de wind op en zagen we 'm bedenkelijk heen en weer bewegen. Enkele palen bleken kapot/doorgerot en de zaak wordt nu door de klimop overeind gehouden. Ik heb de klimop geschoren, het gewicht eraf, en de schutting met behulp van een drietal schoortjes gefixeerd. Nu is er wat tijd om te bepalen wat we met die schutting gaan doen. Hij wordt vervangen, zoveel is zeker, de vraag is alleen waarmee.

           

Den Haag, een winterbloeiende Prunus staat hier al te schitteren. Als het niet vriest houdt die bloei aan tot maart. Vriest het wel dan stopt het even tot de temperatuur weer boven nul is.

   

Tweemaal per jaar, gemiddeld, kom ik in deze erg mooie en al oude tuin aan de rand van Delft. Erachter ligt een verwilderde bossage en de vele vogels die daarin huizen komen ook deze tuin bezoeken. Een feest. Scheren, onkruid verwijderen, van die dingen , om te zorgen dat de tuin er verzorgd uitziet.

           

De herfst is er. Deze kersenboom in mijn eigen tuin verkleurt naar mooi geel. Daar komt nog wat rood bij in en dan valt het meeste blad er wel af. Zeker als er wat wind bijkomt gaat het op zeker moment snel.

   

In deze tuin in Den Haag kom ik eenmaal per jaar en soms een keer meer. Erachter ligt een openbaar voetpad en de bedoeling is dat de achterzijde van de tuin zodanig dichtbegroeid raakt dat het eerste zicht nihil is. Er was nog een opening en daar heb ik deze keer de Prunus van foto 3 ingezet. Verder scheren, wat snoeien en blad van de verhardingen verwijderen en in de borders verwerken.

               

Projekt Maassluis. Al heel het jaar in etappes bezig hier en deze keer hebben we wat struiken op de definitieve plek gezet en de schutting beplant met klimop. Dat mag een hele groene wand worden die gaat dienen als achtergrond voor de nog te beplanten bloeiende borders.

       

Monster. Hier kom ik tweemaal per jaar en deze keer was er nog wat scheer- en snoeiwerk te doen, er waren bollen aangeschaft die geplant konden worden en verder heb ik wat najaarsmest gestrooid. Dat doe ik overigens in zowat alle tuinen in deze tijd van het jaar. Vabomix-2 van Innogreen. Dat geeft de planten weerstand tegen de winter.

       

Den Haag. Eénmaal per jaar scheren en snoeien. Ook hier blad in de borders verwerken.

   

Den Haag, Hier lag voorheen een flinke vijver. Deze is gevuld met zand en grond en nu hebben we er fruitboompjes geplant die - zie verderop op deze pagina - uit Doesburg komen, van Stichting Het Olde Ras. Er staan nu drie  appelboompjes en drie perenboompjes. Ik heb er bollen tussenplanten. Bosanemoontjes in de kleuren blauw, lila en wit en boshyacinthjes, blauw. Dat moet een kleurrijk voorjaar worden.

       

Leidschendam. Onderhoud. Ook hier blad in de borders en genieten van de herfstkleuren en de knoppen in de Rhododendron. Dat belooft wat voor volgend voorjaar.

           

Bergschenhoek. Flinke tuin met veel hagen. Scheren dus en ook wel wat onkruid verwijderen, al valt dat veelal mee. De oprit is een vrij groot vlak verharding en daarvoor gebruik ik tegenwoordig een brander. De haag langs de straat op foto 2 heeft een onderbegroeiing van fijnbladige Hedera, Omdat aan de andere kant een hoek van het huis zorgt voor tocht en de haag daardoor minder vol is, wordt de klimop hier bewust in de haag toegelaten zodat de zichtkerende functie intact blijft 

       

Het tweede weekend van november staat Doesburg in het teken van de jaarlijkse fruitshow van stichting 't Olde Ras. Zij beheren daar een museumtuin die vol staat met zowat alle soorten fruit die in vroeger jaren in Nederland, Belgie, Duitsland en Engeland lokaal of regionaal geteeld werden. Een heerlijke verzameling fruit. Tijdens de show is alles wat een beetje bewaarbaar is te zien, kersen en perziken zul je er niet aantreffen of het moet in verwerkte toestand, bv jam, zijn. Maar peren, appels, tamme kastanjes en noten, dat soort fruit is er volop te bewonderen. Waar erg veel van is geoogst is te koop, en er staan een grote tafel waarop dat fruit is uitgestald, met mesjes erbij, zodat je kunt proeven. Verder is er pompoensoep en natuurlijk zelfgebakken appeltaart met slagroom bij de koffie. Een regelrechte aanrader. Als je onder de indruk bent van al dat geurend ooft en je wilt zelf ook iets dergelijks in je tuin dan kun je buiten een keuze maken uit een flinke hoeveelheid plantmateriaal. De stichting vermeerdert zelf en wanneer je daarvan iets aanschaft draag je uiteindelijk ook bij  aan de instandhouding van al die mooie soorten.Op de eerste foto de proeftafel, dan een peertje waarvan er dit jaar blijkbaar slechts één geoogst werd, verder een paar foto's van de uitstallingen en als laatste een plaatje van een stukje van het verkoopassortiment.

                       

Vlaardingen, onderhoudstuin. Deze keer wat onkruid verwijderd, de randen geknipt, alles schoongeblazen, en vabomix-2, najaarsbemesting, gestrooid.Volgend voorjaar kom ik hier weer terug. Op de eerste foto de Ilex crenata die de Buxus vervangt, ze staan er goed op. Daarnaast de Hulsteiken die er ook goed bijstaan, met eronder de siergrasjes.De laatste plaat laat de herfstkeur in de hortensia's zien.

           

Den Haag. Hier kom ik tweemaal per jaar en dan is het wat snoeien, wat onkruid verwijderen, wat bemesten, advies geven en het jaar doornemen. In het voorjaar ook nog wat snoeien en dan gaan we hier in de voortuin gronddoek verwijderen. Er leeft een gedachte dat het ingraven van gronddoek onkruidwerend werkt. Er zijn websites te vinden die dergelijke onzin nog altijd propageren. Ik vraag me af welke dwaas dat ooit bedacht heeft. Het is onzin en het werkt niet! Zit de bodem vol met wortelonkriden, zevenblad, kweekgras, dan kan ik me nog iets voorstellen bij het afdekken met doek. Maar beter en duurzamer is het om die wortels radicaal te verwijderen en met de nieuwe aanplant op schone grond te beginnen. In de voortuin hier gaan we dus dat doek eruit halen en in schone grond nieuwe planten zetten.

       

Naaldwijk, een flinke tuin met ook wat stukjes gazon. Deze keer bestond de actie uit bad verwijderen, er staan enkele flinke platanen en daar komt al aardig wat af, de gazondranden steken en ook nog wat laat onkruid verwijderen zodat de tuin schoon de winter in kan.

   

Er kwam hier ook af en toe een buitje over, ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=CcOiDK82A4E

In een tuin in Rijswijk kwam ik deze pot met beshulst tegen, te mooi om niet even een plaatje van te maken.

       

En in Poeldijk staat deze sierappel elk jaar weer vol in de bloei en daarna is ze ook steeds weer afgeladen met appeltjes.

   

Een taxushaag scheren in Rijswijk. Naast de haag staat een stuk van een boomstronk waarin een nest bijen huist. Ik zag ze pas toen ze me staken. 2 keer raak. Beter opletten.

https://www.youtube.com/watch?v=_liutN-Sc4A&list=UUGHp1hxTZGOaa4b7Hzn4hPA&index=1

Rijswijk. Enkele flinke coniferen waren niet vitaal meer en worden nu vervangen door nieuwe beplantting. Vandaag zagen en de wortels rooien. Flinke klus maar het is gelukt.

       

In dezelfde tuin stond tussen twee van die coniferen een hulst. Die zag er na het verwijderen van de coniferen wat vreemd uit en die heb ik nu flink ingenomen zodat ze weer regelmatig uitloopt. Er zat flink wat nabloei in deze boom, een mooi gezicht al is het moment van bloeien niet echt handig.

       

Naaldwijk, in een flinke tuin kwam ik deze struiken in volle najaarsbloei tegen. Op de eerste foto is de witte roos te zien, de lei-appeltjes waar nog veel vrucht aan hangt en op de voorgrond een bonte Buxus. Dat is zo'n struikje dat je niet al te vaak tegenkomt. Foto twee toont een Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue', daarnaast een Abelia grandiflore, en als afsluiter bij terugkomst thuis bloeide de winterjasmijn bij de entree van mijn tuin.

                t

erug naar het keuzeblad/begin van deze website