Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 11

 december 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015.

Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

Met ingang van september 2017 heb ik de aanpak van deze pagina's weer iets verder verfijnd. Ik zet regelmatig een of meerdere plaatjes op mijn  facebookpagina, https://www.facebook.com/natuurtuinen/  en vandaar haal ik dan aan het einde van elke maand de foto's en zet ze op deze pagina's met wat begeleidende tekst. Vaak wel wat meer tekst omdat deze natuurtuinensite duurzamer en minder vergankelijk is als facebook.

december 2017:

Sneeuw, we hadden een dag lang een witte wereld. Deze foto toont de eikenboom van onze buurvrouw met besneeuwde takken. Altijd een feest voor het oog die boom, een hoop vogelleven erin en van het uitlopen van het blad tot en met dit verder kale winterbeeld is het altijd een plezier om ernaar te kijken.

   

Rotterdam. Laatste onderhoud dit jaar. Met onder meer snoeien en uitbuigen van de takken van de appelboom. Door dit uitbuigen komt er spanning op de takken en dat zorgt voor de aanmaak van vruchtknoppen.

       

Den Haag, ook hier het laatste onderhoud. Paden bladvrij maken, dit blad verwerken in de borders, lichte snoei en wat opruimen. Zie hoe mooi de bloemen zijn in de winterbloeiende Prunus. Ik heb met de opdrachtgeefster gesproken over operatie Steenbreek. Zij heeft daar wel oren naar en bedenkt deze winter welke stukjes van de verharding in deze tuin eventueel gemist kunnen worden. Een fatsoenlijke zitruimte is uiteraard belangrijk, evenals een goede padenloop. Maar verder is er hier en daar wel wat verharding die eruit gebroken zou kunnen worden. De vrijgekomen ruimte aanplanten maakt de tuin weer wat groener, en daarnaast kan regenwater wat makkelijker in de bodem zakken. Twee winpunten. Aanstaand voorjaar gaan we dit plan uitwerken. Op de tweede foto hieronder een stukje van de aanwezige verharding. De klinkers zijn onregelmatig van vorm en door de vrij brede kieren zakt water al voor een deel weg. Het kan met beplanting erin n˛g beter, vandaar.

           

De buurvrouw kwam mij tegen op Google Streetview. Nooit in de gaten gehad dat die auto rondreed hier. Maar ik sta er toch op. Mijn eigen haag scheren, moet ook enkele malen per jaar gebeuren, en ik ben hier aan het werk met een verlengde heggenschaar van Stihl. Speciaal gemaakt voor hoge en/of brede hagen. Mijn ervaring is dat je ook kleine Buxushaagjes prima met dit apparaat kunt aanpakken.

                       

Een reisje naar Zuid-Engeland, Bournemouth om precies te zijn, begin van de maand, leverde veel mooie indrukken op. Het stadje ligt zowat aan het begin van de Engelse Riviera en er is veel afwisseling in beplanting. Het centrum van de plaats ligt om een soort ravijntje waar een stroompje, de Bourne, een opening heeft gemaakt in de krijtrotsen. https://en.wikipedia.org/wiki/River_Bourne,_Dorset (klik link voor wat meer info over naam en ontstaan van deze mooie plaats.) In dit ravijntje is een erg mooi park aangelegd bestaande uit de Upper, Central and Lower Gardens, met rotstuinen, gazons, heester en boomborders, plantvakken in de gazons, paden, bankjes, uitspanningen - groot en klein, recreatiemogelijkheden enz. Deze tijd van het jaar is er een Kerstmarkt (eind november tot begin januari - 6 weken) en een ijsbaan die een groot deel van de winter open blijft. Een heel feestelijke opzet. Voor de krijtrotsen ligt hier een erg mooi en ruim zandstrand en er is een Pier die ook als publiekstrekker dienst doet. Zo midden in dat groene hart van de stad genieten van alle actie die daar plaatsvindt is een feest om mee te maken. Er zijn erg veel (ooit ge´mporteerde maar nu verwilderde) amerikaanse eekhoorns, het park en de wat groenere buitenwijken van de stad zitten er vol mee. Overal zie je ze in actie. De van oudsher daar veel voorkomende rode eekhoorn heeft daardoor terrein verloren en dat is een minder leuke ontwikkeling. Op de foto's zowel overzichtsbeelden als details.

Grappig gezicht: Een meeuw trappelt om wurmen te lokken. Op een grasveldje voor het hotel naast het onze.

                           

                           

                           

                           

          

 

Terug naar het keuzeblad/begin van deze website