Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 15

april 2018

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015.

Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

april 2018:

April was een drukke maand. Op veel plekken aan het werk geweest en er was ee afwisseleing van nieuw werk, aanleg, renovatie, en onderhoud, Leuk werk met veel plezier aan de slag geweest.

Onderhoud in twee tuinen in Den Haag.

       

Nieuwe aanleg in Den Haag, Onderhoud in Leidschendam, (2), Pijnacker (2) en Den Haag.

                           

Meer onderhoud in Den Haag, een achtertuin waar de klimop zwaar ingenomen is en waar die nu weer uit mag groeien. En een halfschaduwtuin waar een bodembedekking van anemoontjes en boshyacinthen is geplant, t loopt nu uit, begin mei staat dat in volle bloei.

       

Naaldwijk(2) en Leidschendam.

           

Mijn kleinzoon, hier 5 weken oud.

       

Verder met nieuwe aanleg in Den Haag (1) en onderhoud in Den Haag. Op de tweede foto een stapeling van stenen waarin verschillende beestjes, solitaire hommels e.d. een plekje hebben gevonden.

           

Mijn uitzicht als ik de deur uitstap, echt genieten, en renovatiewerk in Den haag.

           

Als je tuin te netjes is heeft zo'n slak als opruimer weinig te doen en dan begint ie aan je mooie planten, vooral uitheemse planten als Hosta vindt ie erg lekker. Laat dus altijd wat rommeltjes, blad, takjes e.d. liggen, hou je borders zo natuurlijk mogelijk en laat die slakken het opruimwerk doen. Daar zijn ze erg goed is. Als je tuin strak omheind is, zodat egeltjes, padden en kikkers er niet in kunnen, hebben slakken helemaal vrij spel. Deze natuurlijke vijanden van de slak houden de aantallen op peil en zo kan er nooit echt overlast ontstaan. De op het moment veel toegepaste beton-met-hout schuttingen zijn in dit verband een echte plaag. Het ziet er strak uit maar daarmee is alles gezegd. Privacy kun je ook op andere manieren verzekeren. Manieren waar kleine dieren dan ook plezier van hebben. Hagen, strak of los, los van de grond staande schuttingdelen met klimplanten, van die dingen. Je zit er echt vrij achter en het dierenleven heeft toegang tot je tuin en draagt op die manier ook nog bij aan het natuurlijke beeld.

      

Den Haag, Naaldwijk(2) en Maassluis, voorjaarsbloei.

               

Maassluis, Naaldwijk (3), Zoetermeer en Leidschendam. Achter de paardenbloem zit een verhaaltje. Ik maakte in het verleden gelei, wijn en likeur van de gele bloemetjes. Het sap in het blad is bitter en dat moet je dus gescheiden houden. Ik heb ook een recept voor vlierbloesemchampagne en dat smaakt het lekkerst van alles. Nu heb ik paardenbloemen geplukt en die volgens het recept van de vlierbloesem behandeld. Zien of dat te drinken is. Het is intussen gebotteld en binnenkort kan ik gaan proeven. 

                           

's-Gravenzande en verschillende tuinen in Den Haag. Hoog voorjaar, en ook nog veel knoppen die beloven!

                           

       

Een kleine ramp voltrekt zich in de Buxus. Het Buxusmotje legt haar eitjes en de daaruit kruipende rupsen vreten in hoog tempo de Buxus kaal. Bestrijden in mogelijk maar lastig en er wordt al snel gekozen voor alternatieve beplantingen.

              

Rijswijk.

           

Almere, een dagje werk op afstand is af en toe echt leuk. Deze keer onderhoud, wat rooiwerk en nieuwe aanplant. Het wordt een bloemrijke zomer.

             

Mijn eigen tuin, appel Zoete Ermgard, een blauwe bes en de vijg die ik hier langs de muur leid.

      

In Monster was de actie Steenbreek op woensdag 4 april een succes. Er kwamen veel mensen aan met meer of minder tegels en we hebben van de 200 plantjes er 150 uitgegeven. De moeite!

                   

               

In het kader van actie Steenbreek heb ik afgelopen week in Oegstgeest bij kwekerij de Groene Cirkel plantgoed opgehaald. Het ziet er mooi uit en ik hoop ook dat de actie een succes wordt. Woensdag 4 april staan we van 13.00-16.00u in Monster op het parkeerterrein aan de Molenstraat. Lever een tegel in uit je tuin en krijg een plantje mee. De weken erna komen we in 's-Gravenzande, dat wordt woensdag 11 april op het Graaf Florisplein en in Naaldwijk op woensdag 25 april op het Havenplein.. Telkens van 13.00-16.00u.

       

Mijn Engelse vriend Graham Stuurde deze foto's van een geŽnte Prunus. Zie eens wat een geweldige boom dat is. Zo'n zware onderstam zie je maar zelden.

       

Terug naar het keuzeblad/begin van deze website