Kroniek van een hovenier blad 2.

2016 mei, juni, juli

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie/coaching en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben hiermee begonnen tegen het einde van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~/natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.


Juli 2016

26 juli. Den Haag. 11juli alles kortgezet en opgeruimd, vandaag een aanvang met herstraten/tegelen. De oude blokjes 10x10 hergebruiken in combinatie met tegels uitgewassen grind, ouderwets, jaja, in een strokenverband. nieuwe paden maken, aan één zijde een grindpad en aan de andere kant een pad van de aanwezige blokjes. Het gazon was al verwijderd en die ruimte vullen we nu in met beplanting. De voortuin krijgt eenzelfde behandeling met strokenterras maar hier blijft het gazonnetje gehandhaafd.

    

22 juli. Vandaag de eerste fase van Projekt Den Haag voltooid. Tegels afgewerkt, op maat gemaakt en de randen gevuld met grind. Ziet er netjes uit. Opdrachtgever heeft het grindwerk voor zijn rekening genomen en tevens de bijgevoegde foto's gemaakt. Later dit jaar komt er nog een schuur in de tuin en daarna werken we het laatste stukje verharding af en gaan we de bakken beplanten.

         

20 juli. Vanmorgen in Rotterdam de tuin kritisch bekeken en wat advies gegeven over watergift, meeldauw/roest en onkruidonderdrukking. In de tuin staat in een kruidenhoekje onder meer een mooie munt. Deze plant wil graag snel uitbreiden en daarom is het verstandig haar in een emmer zonder bodem te planten. De wortels blijven dan binnen de emmer en je voorkomt dat een groot deel van je tuin onder de munt loopt. Laat de emmer een 5-tal cm's boven de grond uitsteken zodat je wortels die over het randje willen in de gaten hebt en weg kunt halen.

           

19 juli. Hele warme dag vandaag, eindelijk zomer. Onderhoud in enkele tuinen in Zoetermeer, daarna een tweetal bezoekjes in Den Haag. Op één adres wat advies en uitleg geven. Op het andere adres een snoeiklusje en thee, veel, drinken want het was echt warm. ;-)  Fotoos gemaakt in de tweede tuin van de dag, in Zoetermeer. De hortensia's kleuren echt mooi, niet alleen hier maar overal waar je kijkt zien ze er dit jaar prachtig uit. De blauwe lucht boven het bladerdak van de bolcatalpa was ook een blikvanger.

              

16-7 Jaren geleden een jeu de boules baan aangelegd in Naaldwijk. Nu kwam de vraag een dergelijke baan te maken in Den Haag. Die wordt iets langer. Op de foto de Naaldwijkse baan, 7x1,5m. in Den Haag gaat de baan 9x1,5m  worden.

         

14-7 Onderhoud in een van mijn favoriete tuinen, Den Haag, daarna ook in Den Haag verder met het projekt. Tegels van 60x60. De oppervlakte ligt er nu in, volgende week de openingen dichtmaken > tegels op maat slijpen, afwerken met een randje grind. Als later in het jaar de schuur er staat moet daar nog wat tegel- en grindwerk gedaan worden en als laatste worden de plantenbakken beplant.

         

13-7Onderhoud en wat kleine aanpassingen in Naaldwijk. Onder meer een compostbak die gemaakt was van snoeitakken en hout van de tamme kastanje was in zijn geheel gecomposteerd en ik heb nu een nieuwe gemaakt die zo weer een aantal jaren meekan.

              

12-7 In Bergschenhoek in een grindvak een paar rijsporen gelegd. De auto parkeren op het losse grind, hoewel in honingraatplaat, leverde toch teveel verspreiding van het grind op en nu kan de auto dus op de tegels staan en zonder grind mee te nemen parkeren en wegrijden. Later nog even in een tuin in Den Haag de leiroos weer op het schuurdak gelegd, de hard wind op 11 juli had 'm eraf geblazen en de fontein in de vijver weer op z'n plaats gezet want die was ook door een windvlaag kopje onder gegaan. 

          0              

11 juli. Weer terug in Nederland en aan het werk in een tuin in Den Haag. Een bijna volledige renovatie. Rooien, scheren, snoeien, gras omspitten. Een mooie dag werk. Binnenkort verder met het herstraten en enigszins aanpassen van enkele terrassen, een pad verleggen en de beplanting weer aanvullen. Een deel is gebleven en een deel wordt vervangen. Het gazon komt ook niet terug en de betreffende oppervlakte wordt in de nieuwe situatie beplant met vaste planten. De nu kale hedera zal op korte termijn weer mooi groen zijn en de druif is flink gekortwiekt en die gaan we opnieuw leiden zodat de pergola waar ze aanhangt volledig gecontroleerd kan volgroeien.

           

9 juli. Ooit een ontwerp voor deze tuin in Belgie gemaakt. Door de bewoners zelf uitgevoerd en nu nog altijd een plaatje om te zien en in te vertoeven.

              

7 juli. Projekt Den Haag. Eerder al bakken geplaatst, daar zijn nog ergens plaatjes van maar die moeten nog geplaatst worden. Vandaag dus een sleuf gevuld met grind ingepakt in gronddoek, en verder de tuin volgereden met zand. Morgen komen er tegels en gaan we het geheel betegelen. Omdat er dan geen weg is voor het water behalve de normale afvoer naar het riool, en omdat dat niet de juiste manier is, heb ik die sleuf gemaakt, gevuld met grind en het straatwerk komt nu op afschot naar die sleuf te liggen. Zo kan het regenwater via het grindpakket, de buffer, rustig aan in de ondergrond zakken, waar het thuishoort!

                   

4 juli. Onderhoud in Bergschenhoek. Buxushaagjes scheren, een elzenhaag scheren en wat onkruid verwijderen.
         

Juni 2016

30 juni. Naaldwijk. Hekwerkje in een tuin plaatsen. Maatwerk.

         

27 juni. Den Haag. In één tuin onderhoud en wortels oprooien. De buren hebben een flinke bamboe en die komt af en toe onder de muur door piepen. Periodiek graaf ik de wortels op en knip ze bij de muur af. In een andere tuin ook onderhoud en in beide tuinen deze keer alle rozen, een Akebia, wat rhodo's en een kamperfoelie besproeid met bladmest/kruidenextract tegen schimmels. Meelddauw, roest en dergelijke. Volgende beurt, over 5 a 6 weken doe ik dat nog eens.

           

24 juni. Vanmorgen hagen scheren in Naaldwijk, vanmiddag scheerwerk in Pijnacker. Deze opdrachtgever is een dankbare coachingklant. Van nul af aan zijn we in deze tuin begonnen met uitleg en instructie en hij pakt t allemaal bijzonder goed op. Een sedumdakje, een roos op een mooie manier leiden en nu hard op weg om het door hem begeerde druivendak te realiseren. Ik is trots!

              

23 juni. Al vroeg, voor de files, op weg naar Almere. Laat weer thuis, na het diner. ;-) Leuk werk, onderhoud op een binnenterrein. Scheren en algemeen onderhoud. De regenboog zagen we toen we terugkwamen van het diner. Een extraatje.

             

22 juni. Delft vandaag. Een hele diepe tuin aan de rand van de stad. Achter de tuin ligt een afgesloten parkje. Er gebeurt daar niets en het is er dan ook rijk aan dierenleven. De tuin zelf geeft je een beetje het gevoel in een oase, van rust, te zijn. Ik kwam er voor onderhoud, klimop scheren, Buxus scheren, een door de eigenaar zelf gevormde Taxus bijwerken, van die dingen. Mooi werk en een blije bewoner. Voila, een welbestede dag.

         

21 juni. Vandaag de langste dag. Vanmiddag onderhoud in Poeldijk. Geen foto. Vanmorgen een blik geworpen op een tuin verderop waar ondermeer klimopbogen en beukenhagen de sfeer bepalen. In de beukenhaag staat een plastic kraai die toen ie net geplaatst was een groepje eksters tot razernij dreef. Ze daagden 'm uit en hij reageerde niet, ;-)

              

16 juni. Pijnacker. Een jaar geleden heb ik deze tuin gerenoveerd. Begint al trekken van een paradijsje te vertonen. De laatste foto is van een andere Pijnackerse tuin. Een treurwilg is daar ooit vergroeid met een kronkelwilg en na het wegzagen van de verbindende tak is er een stuk treur- aan de kronkel- blijven zitten. Dat ziet er nu zo uit.

                        

    

15 juni Zoetermeer, een tweetal tuinen onderhoud. In de eerste staan meerdere rozenzuilen die op verschillende momenten op hun mooist zijn. In de andere tuin staan meer vaste planten en het onderhoud is daar dan ook wezenlijk anders. 

                   

14 juni. Wat klusjes in een tuin in Zoetermeer, onderhoud en een beetje plantwerk. Daarna scheren in een tuin in Pijnacker en wat coachen in een andere tuin in Pijnacker. De dag in Zoetermeer begon lekker nat. Even schuilen in de auto leverde dit beeld op, een beetje impressionist zou hier wel wat mee kunnen.

    

13 juni. Leidschendam. Eind van de week een party hier dus de tuin moet er piekfijn uitzien.(foto links) In de andere tuin was het dan weer rooien en nieuw planten. Daarna vlakbij huis nog wat maaiwerk en alles bijeen was het weer een vruchtbare dag.   

         

11-juni. Onderhoud en een boompje rooien in De Haag. Een topochtend. Zo'n mooie tuin met zoveel leven erin. Het regende maar dat deert niet als je in zo'n bloemrijke omgeving mag werken.

    

10 juni. Vandaag in Wateringen straatwerk repareren, onderhoud en buxusbollen en taxusblokken scheren. Heel de ochtend zoet mee geweest. Na het middaguur in een tuin in Den Haag, snoeien, rooien en zomergoed planten. Twas weeral een mooie dag.

         

9 juni. Zoetermeer. In een tuin waar ik een- of soms tweemaal per jaar onderhoudswerk doe, staat deze keer wat rooi-, snoei- en plantwerk op het programma. Er is bij de buren wat veranderd en daarbij zijn er wat gaten gevallen die nu opgevuld konden worden. Het ziet er weer mooi uit. Foto 1 geeft een beeld van de hele tuin, foto 2 toont een tayberrie, of wijnbes, die veelbelovend in de knop zit. Dat wordt smullen later in het seizoen.

         

8 juni. Rotterdam. De tuin is zowat gereed en vandaag heb ik nog wat beplanting verwerkt. Een mooie Witte regen. De blauwe maar dan met witte bloemen. Deze wordt slechts 4 meter hoog, in tegenstelling tot de originele die wel 10-15 meter weg kan groeien. Een druif, een doornloze braam, wat aardbeien en enkele sierplanten zorgen er samen met de reeds aanwezige beplanting voor dat dit op redelijk korte termijn een echt paradijsje wordt. Op de foto's een kijkje vanaf de achterzijde door de schuur en een zicht vanaf het huis

         

7 juni. Elf jaar geleden een tuin bestraat. Nu was er aan de kant van het huis wat verzakt en het werd tijd om dat weer vlak te trekken. Voila, een meter of wat stenen opnemen, zand aanvullen en weer dichtstraten.

    

6 juni. Dit Hederahekwerk staat nu ruim een jaar in deze tuin en er waren enkele planten die er allesbehalve vitaal uitzagen. Ik kom op meerdere plakken klimop tegen die staat te kwijnen en waar er zelfs dood gaan. Er is nog niemand geweest die me kon zeggen wat de oorzaak is en wat er aan te doen valt. Er wordt wel volop gespeculeerd maar een zinnige gedachte is er nog niet uitgekomen. Voila, ik heb hier een tweetal malen gesproeid met een knoflookextract, een schimmelbestrijdingsmiddel op basis van knoflook. Dit voorjaar dus tweemaal met een tussentijd van een maand. Ik was blij verrast toen ik vandaag weer in de tuin kwam en de planten zag. Zien er piekfijn uit. Ik ben er blij mee.  

Ik heb overigens vroeg in het voorjaar ook enkele perzikenbomen gesproeid met hetzelfde middel en de aantasting van Krulziekte is stukken minder dan een jaar geleden. Dat ga ik dus volgend jaar juanuari-februari herhalen. Krul wordt veroorzaakt door een schimmel die op de knoppen overwintert. Door de plant in het knopstadium vlak voor het uitlopen te behandelen kan de schimmel het uitlopende blad niet aantasten. 

         

2 juni. Projekt Rotterdam nadert haar voltooiing. Het water loopt via de regenton naar een grindbezinkput. Die put heb ik een maand geleden gemaakt en nu is alles aangesloten. Er zijn scheiders ed in de handel die het water van de regenpijp naar de ton leiden. Als de ton dan vol is gaat t water verder door de pijp naar het riool. (Dat kun je ook afkoppelen en het via een moerasje, een vijver of een bezinkput ijn je eigen tuin naar het grondwater laten zakken). Met zo'n scheider staat 't water in de ton vrijwel stil. Ik hou daar niet van, water moet bewegen. Als er dus zoals nu van boven water in de ton komt via de regenpijp wervelt t door de ton en het teveel gaat via de overloop verder naar in dit geval dus de bezinkput. Voila, zo doe ik dat.

In de door de aannemer gebouwde schuur is de voorzijde slechts gedeeltelijk dichtgetimmerd. De rest heb ik vandaag van een wilgenscherm voorzien en daar gaan we volgende week wat klimgroen tegen planten.

Het ingezaaide wilde gazon komt langzamerhand op. De zaken ontwikkelen zich hier zoals verwacht. Blij mee.

         

 

Mei 2016

27 mei. Leidschendam. Zo word ik verwelkomd 's-morgens vroeg. Mooi he!? later in een andere tuin zijn het voornamelijk hagen die geschoren moeten worden, beuk en klimop. Als afsluiter vandaag nog wat plantjes aanvullen in een border in Den Haag.

              

26 mei. Een ochtendje werk in Den Haag. Hier kom ik ook graag, een echt mooie tuin. De middag doorgebracht op een dak in Delft, een dakterras eigenlijk. Ook leuk werk, onderhoud, scheren, perkgoed planten.

         

25 mei. Onderhoudsdag en werkbespreking bij een klant. Bij thuiskomst werd ik verrast door de Rosa Seagull, een rambler die een boog vormt over de entree van onze tuin. De eerste bloemen bloeiden. Ze zijn klein, wit met geel hartje, maar t zijn er ongelooflijk veel. Dat wordt straks een zonnebril als je ernaar wil kijken ;-) Ook de New Dawn, een leiroos met wat grotere bloemen is weer van de partij. Beide rozen geuren overigens heerlijk!

De eerste emmer vlierbloesemchampagne heb ik geflest.

                     

24 mei. Maasluis, een onderhoudstuin waar het hekwerk in slechte staat verkeerde en dus vernieuwd mocht worden. Met de hulp en vooral veel morele bijstand van de buurvrouw is dat prima gelukt. Tis ter plaatse vette klei die nu door de lange droogte keihard was. Eenmaal door die harde laag heen was het gewoon lekker vet, ;-)  Oude schutting eruit, nieuwe erin.

         

Thuisgekomen een rondje door onze eigen tuin gemaakt en kijk, de pioenen bloeien, de zwarte vlier bloeit bijna, als dat een beetje wil worden die bloemen verwerkt in rode vlierbloesemchampagne, De leiroos Paul's Scarlet, bloeit en de pondspeer is door de stevige wind afgelopen week lekker uitgedund. Wat er nu nog aan de boom zit belooft een mooie oogst te worden. Ik kijk er naar uit.

                   

23 mei. De lijsterbes in mijn eigen tuin staat nu ook vol in bloei. Een magnifiek gezicht. Verder staat er in mijn eetbare tuin ook een mooie rabarberplant. Daar heb ik vanmorgen een paar flinke stengels afgehaald en die staan nu in de pot om RabarberCello te worden. Over 3 maanden is het klaar en gaat t in de fles, tegen Kerst gaan we t drinken.
 

Zo maak ik dat: 400 gr rabarber met de kaasschaaf in plakken. 400gr kristalsuiker. 1 liter inmaakbrandewijn. Samen in een glazen pot, donker wegzetten, dagelijks even schudden. Na 3 maanden uitzeven, door een doek en in flesjes. Drinken als apéritief of cadeau geven.
NB.: Deze keer heb ik er enkele aardbeien bijgedaan.

              

21 mei Kijk, de eerste vlierbloesems hier om de hoek bloeiden en ik heb maar gelijk even de eerste emmer champagne opgestart.

U ook?
10-11 liter water, sap van 2 citroenen, schil raspen of heel dun schillen en dat er ook bij, 4 eetlepels witte wijnazijn, 1 kg kristalsuiker en 4 flink grote vlierbloesemschermen, meerdere kleintjes kan ook, die vol in de bloei staan. Alles in de emmer, doek erover, elke paar uur even roeren en als het flink aan t gisten is zeven en in frisdrankflessen. T gist nog verder in de fles en zo komen er bubbeltjes in, en druk op de fles. Na 2 weken kun je drinken, liefst uit de koelkast, maar voorzichtig openen. Voor de volledigheid, het gisten gebeurt door gistcellen die van nature in de bloesem aanwezig zijn. Dat wordt dus geen wijn van 13%, ;-) Slechts enkele procenten alcohol is haalbaar. De smaak is geweldig.

    

21 mei De beplanting in projekt Den Haag groeit goed. Ik kreeg vandaag van de opdrachtgeefster deze foto.

    

21 mei. Er zit meer in een tuin. De eetbare siertuin wordt al een tijdje gepropageerd en ikzelf ben daar ook mee bezig. Eigenlijk al zolang ik me kan herinneren. Mijn moeder wekte, maakte sap en jam, likeur, ook weleens wijn, van die dingen. Ik heb in mijn eigen tuin wat fruitbomen. Daar heb je zoveel plezier van. Na de voorjaarsbloei komt het fruit en met wat geluk later ook nog een prachtige herfsttooi. Dat fruit zet ik veelal ook om in jam of likeur en weleens wijn. Er staat ook wat rabarber en daar kun je hele lekkere Rabarbercello van maken, a là Limoncello.

Ik ben momenteel voor het 4e jaar op rij wijn aan het maken van eikenblad. Onze buurvrouw heeft een flinke eikenboom in de tuin staan en van de takken die boven mijn tuin groeien haal ik elk voorjaar een paar stukjes af en van dat jonge blad maak ik wijn. Er zit heel veel tannine in en dat is voor wijn een voorwaarde. Voila. Pluk het blad, een halve emmer vol ongeveer, licht aangedrukt, maak het vrij van beestjes en aanhangsels, er zit altijd wel wat aan en dep het droog. Zet een pan met 5 liter water op het vuur. Als het kookt gaat er een kilo kristalsuiker in, terug aan de kook brengen, flink doorroeren en dan gaat het eikenblad erbij. Laat het nu weer even een halve minuut flink koken en draai dan de warmtebron uit en doe een deksel op de pan. Een dag later zeef je het blad uit het sap en dat sap gaat in een fles met waterslot. Gist, giststarter en citroenzuur erbij en laat 't dan maar een jaartje staan. Langer mag ook want dat komt de smaak alleen maar ten goede. Ik heb nu vanaf 2013 eikenbladwijn in huis en die eerste geurt echt fantastisch maar de smaak is nog wat dun. Tijd zal dat verhelpen leerde mij een echte kenner, een wijnmaker van professie. Voila, nog eens, ik heb geduld en af en toe proef ik wat om te zien waar het heengaat. Op bijgaande foto's een overzicht van de pluk tot aan de fles met waterslot.


                        

                     

19 mei. Den Haag. Een leuk klein bordertje was wat al te ruim beplant. Ik heb het nu opnieuw beplant en wel zodanig dat alle planten de ruimte hebben om te groeien zonder al snel last van elkaar te hebben.

    

18 mei. Ontkoppelen is het woord. De hemelwaterafvoer van je huis of bedrijfsgebouw niet zonder meer op het riool aansluiten maar dat water in de bodem infiltreren. Juist! Dáár waar het thuishoort. Dat kan via een grindput, via een moerasje in de tuin, via een vijver met overloop, en zo zijn er vast nog meer manieren om dat water vroeger of later de bodem in te krijgen. In deze tuin in Rotterdam is gekozen voor een combinatie van regenton en grind-infiltratieput. De regenpijp mondt uit in de ton, daar zit een overloop aan en via die overloop komt het door een pijp in de grindput. Hier kan het verder in de bodem zakken. Op de foto's de grindput in aanleg. In de put is eerst gronddoek gelegd, daarin werd grind gestort, het doek werd vervolgens dichtgevouwen en kreeg een dekking van ongeveer 10 cm grond. Hierop is een gras/kruidenmengsel gezaaid. De ton komt op korte termijn, die op de foto is niet echt geschikt en gaat eruit.

NB: Voor deze constructie is gekozen in plaats van een automaat aan de regenpijp. Zo'n automaat laat het water in de ton tot die vol is, vervolgens gaat het water via de pijp verder en komt dus niet in de ton. Daarmee blijft dat tonnewater stilstaan. Ik hou daar niet van en zie liever beweging in het water. Zoals de regenpijp nu in de ton uitmondt houdt het stromende water het water in de ton ook in beroering, in elk geval als het regent. Muggenlarven vinden dit al een stuk minder prettig, vandaar.

                        

17 mei. Den Haag. Een ruime tuin op een mooie plek niet ver van de duinen.Een overzichtsplaatje van deze tuin heb ik al eens eerder geplaatst. Nu waren enkele planten juist op hun mooist en daarom heb ik van die rakkers wat plaatjes gemaakt. Voila. De Rode Japanse Esdoorn is een lust voor het oog, momenteel hangt ze vol met gevleugelde zaadjes die ieder voor zich aan een hartje doen denken. Verschillende grotere en kleinere Rhododendrons staan hier te pronken en last but zeker not least de blauwe regen staat prachtig in bloei en geurt ook nog eens echt lekker. Een feest om hier aan de slag te zijn vandaag.

                          

         

14 mei. Wild gras maaien en haagjes scheren in Den Haag en vervolgens een gazon maaien en paden vrijmaken van sierkersenbloesem in Naaldwijk waren de opdracht voor deze zaterdag. Geen foto's. De onderstaande plaatjes heb ik na thuiskomst gemaakt in mijn eigen tuin. Het muurleeuwenbekje doet het hier geweldig goed en de Deutzia ook, getuige de bloei. Het wonderlijke uitrollen van de bladeren van de varen vind ik een van de meest fascinerende gebeurtenissen in de voorjaarstuin. 

              

13 mei. Pijnacker, Wateringen, Zoetermeer. Onderhoud in Pijnacker is een plezier, Deze tuin heb ik vorig jaar gerenoveerd en alles groeit en bloeit dat 't een lieve lust is. Enkele uitvallers mogen de pret niet drukken, die ga ik vervangen. Foto's van de Pijnackerse tuin. Het onderhoud in Wateringen en het laatste stukje werk in Zoetermeer, planten en een stukje straatwerk afmaken, was ook leuk maar daar heb ik geen foto's van. De opdrachtgever werkte mee. Uitzoeken van de beplanting en verwerken in de tuin werkte prima. De stenen op maat aftekenen waarna ik ze doorsleep ging ook goed. Beplanting gereed en straatwerk af. ;-)

         

12 mei. Den haag. In deze tuin staat een hele mooie, geurende roze leiroos met de schone naam Zephirine Drouhin, een al jarenlang gekweekte soort die je toch niet veel ziet in tuinen. Jammer, want het is echt een schoonheid. In een andere Haagse tuin staat deze prachtige witte Rhododendron vol in bloei.

           

11 mei. Zoetermeer, ook vandaag. Een tweetal tuinen onderhoud en in beide tuinen zit de groei er goed in. T wordt wel langzaam wat droog, een flinke bui zou welkom zijn.

         

10 mei. Zoetermeer once again. Nieuw adres, rooien, snoeien, onkruid verwijderen, o.a. een flink perk 7-blad. En wat straatwerk. Grotendeels klaar. Vrijdag wat extra stenen mee en dan gaan we ook wat nieuwe beplanting toevoegen. Na het rooien is daar plek voor.

              

9 mei. Aan mijn gevel leid ik deze vijg waarbij het nu lijkt of het vijgenblad aan de schaduw van de lijsterbes hangt.In een tuin in Monster kwam ik vandaag deze Prunus triloba tegen, een amandelboompje op stam geënt. Jaarlijks na de bloei knip je alle takken eraf op stukjes van ongeveer 10 cm na. In de loop van de zomer loopt ie dan weer helemaal uit en op die nieuwe takken heb je volgend voorjaar weer een zee van bloemen. Daarna knip je botweg alles er weer af. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Er komen geen vruchten aan. Dacht ik. Dit jaar zag ik voor het eerst enkele clustertjes vruchtjes zitten, miniamandeltjes. Na het snoeien waren de meesten er wel af maar een tweetal kon ik handhaven. Voila, nu eens zien of er wat van die rakkers terechtkomt. Ik ben benieuwd. Het is daar een tuin waar ik alleen in voor- en najaar kom en het gaat dus een tijdje duren maar misschien kom ik in de loop van de zomer nog eens in die wijk, wie weet, en dan kan ik allicht even kijken of er gang in zit.

              

8 mei. Een akelei staat ook vlakbij de voordeur, en wat een mooi kleurtje heeft deze, het is een lage variant maar je kijkt er niet zomaar overheen. Daar is ie gewoon te mooi voor. Verderop in de tuin staat de schoenlappersplant, Bergenia, volop in bloei en als afsluiter vandaag een tweetal van de Arumbloemen die nu dankzij het warme en zonnige weer open zijn gegaan.

                   

6 mei. Eigen tuin, Onder de appelboom ligt dit stuk tufsteen. Bemost en er groeit ook een plukje muurleeuwebek op.

   

5 mei. Arum in mijn eigen tuin. Dit zijn de bloemen vlak voordat ze opengaan.

         

4 mei. Leidschendam. In enkele tuinen onderhoud en wat kleine aanpassingen maken. Het is echt voorjaar. Zie eens hoe de knoppen van de Rhododendron en de akelei op springen staan terwijl de boshyacintjes al volop hun weelderige bloei tonen in de ene tuin, terwijl bij het volgende adres een Caragana op stam bloeit en er verder in de tuin al veel kleur te zien is. Hier ook nog een randje aan het terras gemaakt, zwarte klinkers die een mooi kadertje vormen langs de lichtgekleurde tegels.

                        

3 mei. In een (onderhouds-) tuin in Bergschenhoek staan momenteel deze twee sierappeltjes volop in de bloei. Straks hangt er een zee van felrode appeltjes aan maar eerst nog een tijdje van de bloesem genieten.

    

2 mei. Onderhoud in Honselersdijk. Veel afwisseling in deze tuin. Borders met vaste planten, kleine en grotere heesters en ook nog wat bomen. Er staat momenteel een mooie sierappel te bloeien, zie 3e foto. Ook zit er in deze tuin geregeld een bonte merel, zijn koppie is wit gevlekt en ook op zijn rug zit wat wit. Hij laat zich niet makkelijk fotograferen, hoewel ik hem al vaker gezien heb is ie nog altijd erg schuw. In de tuin grenzend aan deze staat een dode sierkers en daar zit nu een prachtige tonder- of tondelzwam in. 

                          

1 mei. In mijn eigen tuin staan de boshyacintjes volop in bloei. Zijn er ooit toevallig terechtgekomen en het worden er jaarlijks meer. Wat een feest.

    

 

 terug naar het keuzeblad/begin van deze website