Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 24

Voorjaar 2019

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015.

Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past p    l    aats ik het hierbij.

voorjaar 2019.

Verschillende oorzaken waren er reden van dat deze kroniek in het voorjaar van 2019 een tijdlang niet kon worden bijgewerkt. Daarvoor mijn verontschuldigingen. Ik heb niet stilgezeten, het werk aan de tuinen is gewoon doorgegaan en ik ben ook in januari begonnen met een cursus Permacultuur. De gedachte achter Permacultuur sluit zowat naadloos aan op mijn interesse en werkwijze zoals ik dat in mijn natuurtuinen al probeerde aan te houden. In 2010 had ik al het plan om deze cursus aan te pakken maar dat kwam toen niet uit, nu werd het weer actueel voor mij en ben ik eraan begonnen. Direct bleken enkele opdrachtgevers zodanig geÏnteresseerd dat ik in de loop van dit voorjaar al een 3-tal voedselbosjes heb aangelegd.

Daarnaast komt er binnenkort nog een korte cursus Groene Speelpleinen bij. Ook dat is een interessant onderwerp en belangrijk onderdeel van het groene vak en, niet te vergeten, van de opvoeding van schooljeugd. Een groene speelomgeving heeft zoveel meerwaarde voor de goede ontwikkeling van kinderen dat het een gemis is als dat grut het moet doen met een betonnen speelplaats en alleen een voetbal. Voila, om die reden wil ik me daar ook nog eens extra in verdiepen.

Een paar collages van dingen die in mijn eigen tuin te zien waren.

Rozen en rode vlier, linksonder een kardinaalsmuts met spinselmot aantasting.  -  Lindevruchtje -  Een gele kam langpootmug, de larve van een lieveheersbeestje - vriend want eet luis, en een rozemarijngoudhaantje, geen vriend want eet aan de toppen van lavendel, rozemarijn en salie, o.a.- rode leiroos, riode vlierbloesem, kaardebol en rozen in de taxus.

                 

Leirozen en een vijg die zich ook goed leent om als leiplant te dienen. Dat is mooi als je tuin wat kleiner is of als je geen grote en brede vijgenboom wilt hebben. Zo blijft ze kort op de muur en geeft toch een veelheid aan vruchten. Een aanrader!

               

In deze tuin in Den Haag kom ik echt graag voor onderhoud, dit is een regelrechte wilde weelde. Blij mee.

          

Dit kauwtje zat plots in de tuin, liet zich van dichtbij fotograferen en bleef tot de schemer te gast, toen vertrok ie weer.   

   

Leidschendam haagje scheren.

   

Maassluis voorjaarsgereedmaken.

   

Clematis armandii in Wateringen.

       

Mijn eigen achtertuin, na het kappen van de eik in de tuin van de buren heb ik het laatste blad verspreid en als mulchlaag gebruikt. Verderop in het voorjaar aan te planten als voedselbosje.

       

Leidschendam. De oprit was hier toe aan hertegelen.

           

Een reisje naar Belgie om het afscheid van een oude vriend bij te wonen bracht ons ook in deze tuin waar ik een 20-tal jaar geleden een ontwerpje voor gemaakt heb.

       

Snoeien in Rijswijk. In het kader van werken met de natuur mee ben ik hier begonnen met mulchen en met snoeihout op een takkenril zetten.

           

Voorjaarsbloei.in Leidschendam.

           

Het eerste voedselbosje in wording. Pad gelegd, te verwijderen groen gerooid, kortgeknipt en als mulchlaag verwerkt. Gras gelaten voor wat het was. Vervolgens alles met karton bedekt en afgewerkt met een laag compost. De volgende stap was het Planten van boompjes, struikjes, kruiden en vaste groenten. Een klein stukje van de tuin is ingericht als moestuin, daarin staan éénjarige moesgewassen. Kijk hoe dat in die tuin is geworden op de pagina Permacultuur.

          

 

 

Terug naar het keuzeblad/begin van deze website