Kroniek van een hovenier blad 3.

augustus september oktober 2016

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

19 oktober. Den Haag. Een tijdje geleden een groot deel van deze tuin betegeld en plantenbakken gemaakt. Nu is er intussen een schuurtje geplaatsts en was het tijd om het terras op dit schuurtje aan te sluiten en de randen af te werken met grind. Foto's door opdrachtgever.

         

17 oktober. Den haag. In een flinke tuin, in wat ooit duingebied was maar waar nu lanen met villa's zijn, moest wat gerooid en gesnoeid worden. Volgende maand komt er een hoeveelheid nieuwe beplanting. De tuin is al rijk aan bloei maar er komen nog vaste planten en rozen bij. Ik heb er schik in.

                  

14 oktober. Een rondje gereden. Eerst in Poeldijk een onderhoudsklus,1, vervolgens naar Zoetermeer om een tuin in orde te maken,2 en daarna door naar Pijnacker om wat scheer- en snoeiwerk uit te voeren en een bordertje te rooien om verderop in de tijd wat nieuwe beplanting in te zetten,3. Daarna nog bij twee adressen aangegaan om de tuin te bekijken en afspraken te maken. Een mooie dag.

                

 

13 oktober. Maar weer eens naar Den Haag voor de afwisseling. Deze keer een tuin die al wat langer onderhoud moest ontberen, vandaar dat ingrijpen mijnerzijds gevraagd werd. T was een beetje rommelig maar na een uurtje of wat stevig doorwerken had ik de zaak weer onder contrôle. Zo kan deze tuin de winter door.

              

           

12 oktober. Afwisselende dag vandaag. Eerst onderhoud in Den Haag, waarvan een paar plaatjes. Vervolgens naar Leidschendam om de seringenstam van gisteren kort te zagen en op te laden. Enkele deuren verderop het gras sproeien met een biologisch middel tegen bodeminsecten die daar de wortels van het gazon aanvreten en tevens wat kale plekken inzaaien. Daarna door naar Zoetermeer voor een onderhoudstuin en als afsluiter de wagen lossen op het stort.

            

11 oktober Vandaag een begin gemaakt met de renovatie van een tuin in Leidschendam. Rooien van enkele struiken en een flinke sering, wat snoeien, wat scheren, een klinkerpaadje opnemen en in depot zetten, dat gaat in de nieuwe situatie een keerwandje worden, grondwerk, grind verwijderen en in een zinkput verwerken, ruw uitzetten van de nieuwe inrichting. topdag.

                   

 

7 en 8 oktober. Plantwerk in Almere-Poort. Vrijdag de 7e beplanting ophalen in Hazerswoude/Boskoop, foto 1, vervolgens naar Almere waar we de volgende dag, zaterdag 8 oktober, rest foto's, de beplanting op een binnenterrein van een cluster woningen hebben aangevuld. Opdrachtgeefster hielp mee, haar zus ook en met ons dapper clubje hebben we er weer een mooi geheel van gemaakt. Er waren een aantal open plekken en nu staat er weer volop bloeiende beplanting plus een 600-tal narcissen.

                        

                   

6 oktober Den Haag. Aanvangen in het donker. Dat gebeurt in het vroege voorjaar weleens en nu ook nog een keer in het najaar. Dit was de laatste onderhoudsbeurt in deze tuin, eind maart kom ik weer terug. Nu dus nog wat knippen en fatsoeneren.

         

4 oktober. Leidschendam, onderhoud, scheren, rooien en verplanten.

         

3 oktober, Bergschenhoek, scheren, onkruid verwijderen, algemeen onderhoud.

         

1 oktober. De tuin in Den Haag waar eerder dit jaar, in de maad juli, voorbereidend werk was uitgevoerd, snoeien, rooien, straatwerk aanpassen, een grindpad maken, is vandaag aangeplant.

              

 30 september. Nieuw projekt. Een tuin renoveren in Maassluis. Vandaag grote opruiming, Snoeien, wieden, enkele bomen en struiken rooien en en passant coachen. Opdrachtgeefster werkte zelf - hard - mee en daarmee redden we het om deze klus in één dag te klaren.

         

28 september. Onderhoud in een tuin in Rijswijk.

         

26 september. Honselersdijk, onderhoud onder de toren, zowat, van de Poeldijkse kerk. Op de grens zo'n beetje.

         

23 september. Amsterdam. Onderhoud in een in 2013 aangelegde tuin. En passant een tweetal palen geplaatst waaraan een hangmat komt.

   

22 september. Vandaag onderhoud in Leidschendam en in Vlaardingen. Leuk werk, aardige mensen en prima weer. Een regelrechte topdag derhalve.

                  

21 september. Na enkele weken door het noorden van Duitsland gereisd te hebben zijn we nu weer thuis en aan de slag. Onderhoud in Delft en Naaldwijk. Nieuw is vanaf nu het branden van onkruid. Spuiten met herbiciden deed ik al niet meer, maar alle onkruid uit de bestrating met de hand verwijderen is behoorlijk arbeidsintensief en met de brander werkt t snel en efficient. Kleine oppervlakken dan nog wel handmatig maar als het wat groter wordt is de brander een uitkomst.

         

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vakantie

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

23 augustus. Onderhoud in enkele tuinen in Zoetermeer.

                             

18 augustus. Den haag. Vandaag een jeu de boules/petanquebaan aangelegd. Leuke klus, goed gelukt. De familie had al een set ballen klaarliggen zodat we direct een spelletje konden spelen. Hij doet t!
Voor de geïnteresseerden onder u. Het kader is gemaakt van bankiray vlonderdelen die ik gefixeerd heb met azobepaaltjes. Op de bodem ligt gronddoek met daarop een mengsel van grijs ardennersplit en brekerzand. Door het spelen en belopen wordt het zand nog wat verder door het split opgenomen. De laatste foto toont dus nog niet het uiteindelijke beeld.

                   

17 augustus. Mooie warme dag. Wat scheerwerk in mijn eigen tuin uitgevoerd.

         

12 augustus. Onderhoud en maaien in enkele tuinen in Naaldwijk en Delft. De laurierkers is bezig aan een bescheiden tweede bloei. Heb ik even van staan genieten.

              

10 augustus. Leidschendam. De dag begon erg nat en op de hortensiafoto kun je goed zien dat er sprake was van hoge luchtvochtigheid. De damp hing in de tuin. De Skimmia heb ik in hoogte zowat gehalveerd, voorzichtig uitgeknipt zodat als je 't niet weet 't lijkt of er niets gebeurd is. Zo kan ie voorlopig weer een hele tijd vooruit.

         

9 augustus. Vandaag een dag onderhoud in een flinke tuin in Naaldwijk. Graskanten steken, overgroeiende beplanting terugknippen, onkruiden uit de verharding verwijderen, wat flinke heesters zwaar innemen en heel het spul opruimen en schoon achterlaten.

         

8 augustus. Een dagje Maassluis. Deze tuin heb ik een twaalftal jaar geleden aangelegd. Nu moesten er enkele zaken worden aangepast in de verharding in de achtertuin en van de destijds gelijmde muurtjes in de voortuin waren enkele stenen losgeraakt en die kon ik en passant opnieuw bevestigen. Onderhoud in deze tuin wordt door de bewoners zelf uitgevoerd. Alle beplanting staat er mooi en verzorgd bij. De kruidengroei tussen de straatklinkers bij de muurtjes wordt beuwst toegelaten, het draagt bij aan de vriendelijke sfeer die in de tuin hang6t.

                           

 

4 augustus. Van Den Haag naar Leidschendam en vervolgens nog wat werk in Poeldijk. Een goed gevulde dag onderhoud, mooi werkweer ook. Foto Den Haag.

    

3 augustus. Pijnacker vandaag. Zoveel regen als gisteren viel er vandaag niet maar het was wel een bijzonder nat ochtendje. Voila, toch heel deze tuin een onderhoudsbehandeling gegeven, ook nog wat klimrekken extra opgehangen en het compostvat geleegd, schoongemaakt en weer een nieuwe cyclus gestart.

    

 1 augustus. Onderhoud in een tuin in Den Haag. Mooie tuin, mooi weer ook, mooi werk!   

               

 

 terug naar het keuzeblad/begin van deze website