Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 4.

november-december 2016

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

 

20 december. Was het gisteren, de 19e, nog zagen aan wat kleine boompjes in Den Haag, (geen plaatjes) vandaag was er een wat grotere boom aan de beurt in Maasdijk. Foto's waar ik opsta gemaakt door de opdrachtgeefster. Op enkele foto's uit deze serie zie je een tak die schuin boven de sloot hangt.Aan deze tak zitten weer wat lagere bijna horizontale zijtakken en op één daarvan zit regelmatig een ijsvogeltje te azen op visjes in de sloot eronder. De opdrachtgever wilde graag de boom zwaar gesnoeid en met de heersende wind op die plek onder aan een dijk is het verstandig om elke paar jaar in te grijpen, maar die ene tak voor het ijsvogeltje moest wel gehandhaafd blijven. Voila, dat is gebeurd. Het beestje kan zijn gang gaan.
 
                   
           
                                       
 
16 december. Werk in Rijswijk. Blad ruimen, heesters en leilinden snoeien, opgeruimd staat netjes.
 
              
15 december. Vanmorgen in Naaldwijk blad ruimen. Een flink gazon was behoorlijk bedekt met platanenblad en dat werkt verstikkend. Omdat al het blad nu wel van de bomen daar is was het zinvol om alles nu in één keer helemaal op te ruimen.Een paar keer eerder had ik al veel blad weggehaald maar nu heb ik echt schoon schip gemaakt.Verderop in de tuin de paden en heesterranden schoongemaakt. Zo kan het allemaal de winter door. Na de middag een tuin in Zoetermeer opgeruimd. Ook hier paden en grind bladvrij gemaakt en nog wat restanten vaste planten weggehaald.
 
         
 
14 december Den Haag voor scheer- en snoeiwerk en vervolgens naar Rotterdam. Ook hier snoeien, een druif leiden, een stuk wilgenscherm wat resteerde van de schuur een plekje aan de wand geven waar de witte regen erin mag gaan klimmen en verder wat coachen. Een topdag!
 
              
 
13 december. Vandaag gaf de agenda aan dat het tijd was om de renovatietuin in Leidschendam te bekijken en eventueel op detail nog wat bij te werken. In L'dam aangekomen bleek alles tiptop in orde te zijn en na een lekker bakkie koffie en gezellig wat bijbabbelen ben ik weer vertrokken en op weg gegaan naar Bergschenhoek waar enkele geënte bomen gesnoeid konden worden. Een bolcatalpa heb ik wat uitgedund, twee bolacacia's kortgezet, wel met overhouden van stukjes tak van zo'n 15-20cm. De laatste paar jaar komt ik regelmatig bolacacia's tegen die slecht uitlopen in het voorjaar. Dat probeer ik op deze wijze voor te zijn. Op het relatief jongere hout zitten allicht meer knoppen waarmee de kans op probleemloos uitlopen stukken groter is. Als laatste boom in deze tuin heb ik een dakmoerbei gesnoeid. De laatste twee jaar heb ik die slechts uitgedund maar nu werd het tijd om wat rigoreuzer tewerk te gaan en ik heb 'm dus geknot. Laat maar weer komen, de ervaring leert dat zulks snel gaat, tis een sterke groeier, zo'n moerbei.
 
              
 
12 december. Honselersdijk, Enkele bomen snoeien. Een treurwilg die een beetje te groot werd voor de plek waar ie staat een flink stuk ingenomen en enkele andere bomen uitgedund. Later naar Den Haag om een boom in te boeten. Er was een leiboom aan schimmel ten onder gegaan en er moest nu een vervanger geplant worden. Voila, die staat er dapper bij.
 
              
 
9 december. Alweer Den Haag? Ja, daar schijnt veel te doen te zijn, ;-) Beetje onderhoud, maar ook enkele planten/struiken opnemen en een ander plekje geven. Belangrijkste vandaag was de randen van de paden en terrassen, een kops rollaagje, iets omhoog halen omdat er makkelijk grond uit de borders op de verharding liep. Dat kan nu niet meer.
 
    
 
8 december. Halfjaarlijks onderhoud in een tuin in Den Haag. Voornamelijk snoeien, verder onkruid verwijderen en de verharding branden. Leuk werk in een dito tuin.
 
      
 
7 december.Na een dagje plantwerk en een dagje reparatiewerk was het vandaag zaagdag. In Bergschenhoek stonden 2 eiken die om mochten. Van een groepje van drie bleven er twee iets achter in groei en de nu overgebleven derde heeft nu de ruimte om zich verder als solitair te ontwikkelen. 
 
         
 
2 december. Kortgeleden met die storm waaide een kleine pergola in Den Haag om en die heb ik vandaag vernieuwd. De leiroos kan er weer in en de Clematis ook. Daarna verder in een andere tuin, ook in Den Haag om de fors gegroeide beplanting weer eens lekker in te nemen voor de winter. Kort gedekt, zou onze kapper zeggen.
 
         
 
1 december Den Haag. Alles groeit hier lekker weg en er kwam dan ook heel wat snoeisel en scheersel uit deze keer.
 
    
 
25 november. Onderhoud in Pijnacker. Deze tuin heb ik een jaar geleden gerenoveerd en alles doet het hier geweldig goed. De bodem is veenachtige klei en behoorlijk vochtig. Dat kun je goed zien aan de voorspoedige groei. Ik ben er blij mee, en de opdrachtgevers ook.
 
    
 
22 november werk in een tuin in Bergschenhoek. In deze tuin die omringd is door hoge beukenhagen is een gedeelte ingericht met Buxushaagjes die vakken vormen waarin hortensia's, lavendel en rozen geplant zijn. Een ander deel van de tuin is gazon. Vandaag heb ik een ook in de tuin aanwezige losse haag van laurierkers lager en smaller gemaakt. Ervoor staat een rij hortensia's en die kregen het een beetje benauwd, vandaar. Er lag ook veel blad na de storm van afgelopen zondag. Van enkele eikenbomen die in het gazon staan en natuurlijk van de beukenhagen. Het gazon en de padenloop bladvrij maken was ook een aandachtspunt deze keer.
 
    
 
21 november. Onderhoudswerk in Den Haag. Veel knip- en scheerwerk in deze tuin. De achtertuin, foto, is redelijk licht, aan de voorzijde staan flinke bomen in de straat en die geven behoorlijk wat schaduw.
 
    
 
18 november. Zoetermeer. Een onderhoudstuin waar ik tweemaal per jaar mijn gezicht laat zien. Dit jaar iets vaker omdat het gazon aan renovatie toe was. Dat is afgelopen voorjaar uitgevoerd. Nu dus winterklaar maken wat wil zeggen dat alle hagen geschoren zijn en de hele tuin inclusief de verhardingen weer onkruidvrij is.Er staan behoorlijk wat siergrassen in en die blijven staan tot ongeveer maart wanneer ik terugga om die kort te zetten. Er huist een egel die zich al een aantal jaren tussen die grassen in een holletje verstopt om daar zijn winterslaap te houden. In maart kijk ik altijd extra uit of het beestje al wakker is. In geval ie nog slaapt werk ik om 'm heen en laat 'm met rust. Op de tweede foto is een Magnolia stellata te zien, opgekweekt als boom. De hoeveelheid knoppen die er nu al inzit belooft voor straks een zeer bloeirijk voorjaar.
 
                  
 
16 en 17 november. Den Haag onderhoud, hagen scheren, erg slecht weer. Geen foto's.
 
15 november. In Den Haag een wild gazon verrijkt met vaste planten en bollen. Ook de borders rondom het gazon van bollen voorzien. Dat gaat een bloeirijk jaar worden in deze tuin.
 
         
 
14 november. Projekt Leidschendam nadert haar voltooiing. De kopse rollaagjes als grondkering zijn gesteld, de grond is geëgaliseerd, beplanting is teruggezet. Voila, er komt nog wat nieuwe beplanting bij maar dat doen de opdrachtgevers in eigen beheer en verderop in de tijd, komend voorjaar, zet ik er nog wat palen in om een hangmat aan te bevestigen. Voor nu is het hier klaar.
 
      
 
11 november. Vandaag verder met het renovatieprojekt in Leidschendam. De 8e heb ik al wat voorbereidingen getroffen en vandaag kwamen het zand en de tegels
Het terras ligt en maandag ga ik verder met het afwerken van de randen, er komt een rollaagje van de klinkertjes die in de oude situatie het pad vormden. Verder is er nog een rozenboog die naast het tuinhuisje komt zodat opzij daarvan een apart stukje tuin overblijft waar plek is voor een hangmat. De borders worden dan nog beplant, met reeds aanwezig groen en nieuw groen.
 
 
                    
 
10 november. Vanmorgen naar Leidschendam voor onderhoudswerk en om najaarsbemesting te strooien. Daarna naar nog twee tuinen in dezelfde wijk om wat kleine klusjes uit te voeren.
 
      
 
9 november. Eerst in een nat Monster onderhoud in een tuin uitvoeren. Vervolgens naar net zo nat Delft. Dakterras, onderhoud en de muziek aanzetten, ofwel, violen planten in wat balkonbakken en ook een paar op tafel. T ziet er weer wat kleurrijker uit.
 
         
 
8 november Renovatietuin in Leidschendam. Vandaag aan de achterzijde schermen geplaatst en verder de bodem geëgaliseerd. Aanstaande vrijdag komen zand en tegels en ga ik de terrassen maken.
 
      
 
7 november Leidschendam en Naaldwijk. In Leidschendam moest flink gesnoeid worden, de tuin werd wat smal en door een aantal struiken flink in te nemen is de ruimte weer zo goed als terug. Dat leverde een flink vrachtje snoeihout op. Daarna in Naaldwijk wat onderhoud in een kleine tuin, geen foto, en blad ruimen van een gazon in weer een andere tuin.
Leuke dag!
 
                             
 
    
 
3 november Den Haag. Ook hier wat aanvulling van beplanting en als kleurrijke extra winterviolen en daarbij ook nog bollen geplant. Dat wordt hier een feestje aanstaand voorjaar. Een schutting is nu weggewerkt achter een rietplaat. 
 
    
 
2 november Na de vakantie, we waren even aan het nazomeren op Malta, weer lekker aan de slag in een tuin in Zoetermeer. (gister in Den Haag al aan het planten geweest, daar zijn geen beelden van maar ik moet verderop in de tijd nog in die tuin werken en die foto's komen er dus nog wel) In Zoetermeer dus, onderhoud, scheren en wat bollen en kleine struikjes planten op open plekken in de tuin. De verhardingen gebrand, en een klimopwand rigoreus teruggenomen. Die kan zo wel weer een tijdje voort.De Buxusbol had een paar lelijke plekken en door die weg te nemen was de onderzijde roffelig. Het verzoek was nu om er deze paddenstoel van te maken. Voila.
 
         
 

 terug naar het keuzeblad/begin van deze website