Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 5.

januari-februari-maart 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

 

 

31 maart. Ik sluit het kwartaal af met een snoeiklus in Poeldijk. Het betreft een flinke tuin die een jaar of twee terug nog goed in conditie was maar door omstandigheden en verkoop van het pand nu pas weer onderhouden moest worden. Er kwam dus behoorlijk wat snoeihout uit en al met al is er nu weer ruimte voor allerlei nieuwe ontwikkelingen. De nieuwe bewoners hebben leuke plannen en tzt zal het weer een mooie en goed onderhouden (sier-)tuin zijn. 

30 maart. Eerste echte keer maaien in 2017. Bij twee opdrachtgevers in Naaldwijk maai ik ook de gazons. Er stond op plekken al aardig wat gras maar de grootste oppervlakte was maar net een beetje aan de groei. Anders was het afgelopen week in Bergschenhoek, Een luwe tuin met zware grond. Daar was het echt nodig om er de maaier bij te halen. De tuin wordt normaal gemaaid door een robot maar die is even buiten dienst, storinkje en ik mocht even inspringen. Verder een daktuin in Delft voor de eerste keer dit jaar weer onderhouden. Er ligt een terras van tegels en die zijn daar in het voorjaar altijd erg groen. Dat is de enige tuin waar ik gebruik maak van een hogedrukreiniger. T ziet er nu weer netjes uit.
Mooie dag, lekker weer, leuk werk. Voila, wat meer kun je wensen!?

29 maart. Zoetermeer vandaag. Twee tuinen onderhoud. De eerste tuin is er een waar ik elke paar jaar uitgenodigd wordt om te snoeien en te scheren. Er komt dan dus vrij veel groenafval los. Onder andere een flinke Viburnum, foto 1 en 2, Half en heel geschoren, een klimop zwaar teruggezet en wat Buxussen weer in bolvorm geschoren. De tweede tuin is er een waar ik in het seizoen regelmatig kom en hier was dan ook wat minder actie nodig. Wat struiken snoeien en wat beginnend onkruid verwijderen, Een bolcatalpa snoeien en na het uitharken van de borders, een vorm van netheidsonderhoud, de zaak schoongeblazen. T ziet er weer netjes uit. Uit de Catalpa kwam een takvorm die we fasciatie noemen. Een vergroeiing aan het uiteinde. De tak wordt daar plat en dat geeft een heel leuk gezicht. Het komt ook weleens voor bij Paardenbloem!, Hibiscus, Forsythia en verschillende andere heesters en bomen. De Bandwilg is er een die er speciaal voor geteelt wordt. Bloemisten gebruiken die takken, die extra mooi zijn als er katjes aan zitten, in bloemstukken.

                        

28 maart. Beginnen in Pijnacker, vervolgens naar Leidschendam voor 2 tuinen en daarna nog even wat bekijken in Den Haag, Vruchtbare dag. Foto's gemaakt in Pijnacker. Doorkijkjes en een detail van het uitlopen van de klimhortensia. Eén van de mooiste struiken tijdens het uitlopen, dat frisse groene blad, ik hou d'r van!

              

27 maart, onderhoud in Zoetermeer. Veel grassen ook in deze tuin. En in een van de vakken slaapt elke winter een egel. ik kwam zijn nestje tegen maar het beestje was er al uit, nog maar kort geleden want het zag er allemaal nog redelijk intact uit. Onderhoud hier bestaat uit al die grassen kortzetten, onkruid verwijderen, het gazon doorzaaien en alles bemesten. Na de middag verder in een tuin in Rijswijk, vandaag geen foto, ook hier onkruid verwijderen, wat grassen knippen, meer vaste planten knippen, rozen snoeien, sproeien tegen meeldauw op enkele gewassen, preventief met knoflookextract en alles bemesten. Op de foto's uit Zoetermeer, een als boom opgekweekte Magnolia en een haag van bamboe, Fargesia nitida. Een groenblijvende, smalbladige en niet al te hoge bamboe die het hier op de vette Zoetermeerse klei uitstekend doet.

         

 

25 maart. Ochtendje maassluis. Onderhoud en een schutting rechtzetten die door de wind kortgeleden enigszins uit het lood was gewaaid. Er zaten spoelsporen rond de palen dus daar was al langer iets aan de hand. De palen losgegraven, recht gezet, aangevuld met zand en nu staan ze weer dapper op hun plaats. Verder onderhoud in de tuin uitgevoerd, siergrassen kortgezet, onkruid en zaailingen van die siergrassen verwijderd, terras schoongemaakt, bemest. Een van de onkruiden in deze tuin is heermoes of paardenstaart, van die kerstboompjes, een zeer hardnekkig kruid waartegen weinig te doen is. Blijven wieden is zowat het enige. Normaal gesproken vermeerdert deze plant zich via wortelstokken, uitlopers door heel het gebied waar iets van haar gading te vinden is. Maar in het voorjaar vind je soms ineens wat bloeistengels, zoals op foto 1. Het  kopje op dit stengeltje rijpt en laat dan sporen los die zeer licht zijn en al op een heel klein beetje wind een flink eind kunnen meevliegen om ergens anders weer een nieuwe kolonie te starten. Ik heb er hier langs de gevel 5 gevonden die nu geen kwaad meer kunnen.   

         

24 maart. Ik heb me opgegeven voor een cursus over Vaste Planten in de hortus in Utrecht. 3 dagen gedurende het groeiseizoen, dit was de eerste, waarin we flink worden bijgepraat over herkomst, toepassingsmogelijkheden en onderhoud van Vaste Planten. Zeer leerzaam. Deels bekende zaken, deels nieuwe inzichten en verruiming van kennis. Deze dag was alvast een flinke eyeopener. Tevens een mooie gelegenheid om kennis te maken met vakgenoten uit heel het land. Hoveniers, kwekers, ontwerpers en geïnteresseerden.

17 maart.Na gisteren, de 16e, een dagje aan het werk te zijn geweest in Scheveningen, waarvan geen foto, nu weer in Den Haag. Een leuke stadstuin met behoorlijk wat bloeiende vnl. zomerplanten. De lampepoetsersgrasjes bind ik altijd zo op, in een vlecht. Zolang de pollen niet te dik zijn lukt dat goed. Van de kerstrozen knip ik in het vroege voorjaar de oude bladeren af. Die zijn dan lelijk geworden en storen het mooie beeld van de bloemen. Afgeknipt lijkt het alsof er een vaasje bloemen in je tuin staat. Intussen lopen de nieuwe blaadjes alweer uit. Tegen de tijd dat de bloemen lelijk zijn staat er weer een mooie pol vers blad.

                   

15 maart. Onderhoud in Leidschendam. Een tuin (fotos) waar ik maandelijks kom in het onderhoudsseizoen. Daarna nog wat klusjes in hetzelfde wijkje. Nog een tuin onderhoud, in een andere tuin éen stukje gazon inzaaien, verderop wat snoeihout en puin laden en als laatste klus deze dag bij een nieuwe klant een flinke conifeer halveren. Mooi werk, mooie dag!

         

14 maart. Onderhoud in Monster. Tegen de duinen ligt de wijk waar deze tuin te vinden is. Jaren geleden al eens gerenoveerd, wat minder jaren geleden opnieuw bestraat, de klinkertjes die er lagen vervangen door iets grotere tegels. Nu een paar maal per jaar onderhoud uitvoeren. Vandaag dus het voorjaarsonderhoud, onkruid weg, lichte snoei, bemesten, de tuin kan er weer tegen. Verderop in het voorjaar kom ik nog een paar keer aan. De Mahonia snoei ik na de bloei, evenals de Prunus triloba - het amandelboompje en nog iets later in het voorjaar bloeit er dan nog een japanse sering die ik ook na de bloei snoei. Het zijn steeds korte bezoekjes maar op het juiste moment snoeien is belangrijk in het kader van duurzaam onderhoud.  

    

13 maart. Den Haag. Onderhoud, snoeien, gras doorzaaien, een stuk van een boom afzagen, onkruidverwijderen opruimen en de verhardingen, terrassen en paden branden tegen onkruid.

    

10 maart. Prachtig weer vandaag. Onderhoud in Naaldwijk. Een grote tuin met flinke groepen beplanting. Miscanthus kortzetten, heesterrozen ook kortzetten, hortensia's snoeien. Er stond na de relatief zachte winter alweer wat onkruid en ook dat is nu geschoffeld en uitgeharkt De tuin kan het voorjaar tegemoet.

    

8 maart. Alweer Den Haag? Ja, alweer Den Haag. Deze keer in de stromende regen, dat maakte 't toch een beetje apart. Snoeien, beetje onkruid weghalen, fontein in de vijver plaatsen - die staat in de winter binnen, opruimen. De tuin is klaar voor het nieuwe groeiseizoen. 

    

6 maart. Vlaardingen voorjaarsonderhoud. Snoeien, ruimen, bemesten met organische mest. De Rhododendrons in deze tuin krijgen aparte mest met mycorrhiza erin, groeien ze nog beter op als op de organische mest, vandaar.

    

4 maart. Den haag. Onderhoud, planten, verplanten.

    

3 maart, Den Haag. Onderhoud in een tuin die ik een aantal jaren geleden gerenoveerd heb.

    

2 maart. Den Haag. Onderhoud in een andere tuin in Den Haag. Vlinderstruiken snoeien, Vaste Planten snoeien, blad ruimen, dat blijft hier in de winter liggen om deels te composteren, het restant haal ik nu dus weg. Bemesten, daarvoor gebruik ik organische mest, persé geen kunstmest. In april ga ik de open plekken deels aanplanten met Vaste Planten die geschikt zijn om snijbloemen af te halen, de rest wordt ingevuld, zitje en looppaadje langs de jeu-de-boulesbaan, met bark, dennenschors. In deze tuin is ook een hoge klimopwand, niet op de fotoos, waar een drietal nestkastjes hangt. Deze heb ik vandaag omlaaggehaald, de opdrachtgeefster heeft ze met warm water schoongemaakt en vervolgens heb ik ze weer opgehangen. laat de vogeltjes maar weer komen. Alle oude nestresten zijn eruit, het  is weer uitnodigend schoon.

         

1 maart.Den Haag. Onderhoud in een tuin in Den Haag.

    

28 februari, geen fotoos. Voorjaarsonderhoud. Gisteren, 27-2, Honselersdijk en vandaag eerst Den Haag en vervolgens verder in Honselersdijk. Als afsluiter kennis gemaakt bij een nieuwe opdrachtgeefster in Poeldijk. Eind van de maand aan de slag. Achterstallig snoeiwerk, daar is veel werk te verzetten.

25 februari. 's-Hertogenbosch. Snoeien voor snert. Een jaarlijks reisje naar Den Bosch waar een moerbeiboom gesnoeid moet worden. Na het werk is het snert eten. Lekker.

         

24 februari. Voorjaarsonderhoud in Delft. Snoeien en scheren, gras verticuteren en doorzaaien, Vaste Planten knippen, van die dingen. Mooie tuin, erg diep, leuk werk. Mooie dag. Eerste foto de hele tuin, diepte niet te zien, tweede foto vanaf ongeveer halverwege, diepte iets beter te zien.

         

22 februari. Het voorjaar zit in de lucht. De dagen lengen en het wordt langzamerhand wat warmer. Het onderhoudsseizoen voor de tuin komt eraan. Zelf uw tuin in orde maken en houden is een goed plan. Laten doen kan ook. Bedenk wel dat tuinonderhoud een vak is. Twijfelt u of u het goed doet, neem gerust contact op. Ik geef als tuincoach uitleg en instructie in uw eigen tuin.

 

21 februari.Het terras in Leidschendam is gereed. Mooie dag, alles liep soepel en vlot. Voila, ik blij, opdrachtgever blij.

             

 

20 februari. Vandaag de grassentuin in Leidschendam gereedgemaakt voor t voorjaar. Alle grassen die dat nodig hebben kortgezet, wat bolboompjes gesnoeid, wat coniferen geschoren, onkruid verwijderd, voila, de tuin is klaar voor t nieuwe jaar. In de naastgelegen voortuin staat momenteel een Viburnum bodnantense in bloei, een mooi gezicht, aan de voet van de struik staat een winteraconietje te pronken. Aan de overkant van de straat ga ik morgen het terras leggen, zie 16 februari, het zand is al gekeurd door de buurtkat.

                  

16 februari. Na wat snoeiwerk en wat thuis rommelen ivm de lage temperaturen gaat langzamerhand de zaak weer draaien. Momenteel een terras renoveren in Leidschendam. Gisteren de oude tegels verwijderd, wat snoeiwerk aan een in de weg staande struik uitgevoerd, wat klein spul verplant en wat grond verzet. Vandaag zand aangevoerd en in het cunet verwerkt, ook gelijk wat opsluitbandjes meegenomen en als komende dinsdag of woensdag de nieuwe tegels geleverd worden ligt er al snel weer een mooi nieuw terras in deze tuin.   

         

1 februari. Snoeien in Bergschenhoek. Aan twee zijden van deze flinke tuin staat een elzenhaag. Een zijde aan een slootkant met voor de elzen een beukenhaag, de andere zijde staat tussen een beukenhaag en een coniferenhaag, van de buren, in. De slootzijde wordt tweemaal per jaar geschoren en vandaag was het tijd om de bovenkant wat in te nemen. Van het andere stuk hoeft altijd alleen de bovenkant gesnoeid te worden omdat de beukenhaag en de coniferen te weinig licht doorlaten waardoor er geen zijschot groeit. Vandaag bleek dat de coniferenhaag behoorlijk breed wordt zodat ik morgen terug kan om ook daar het mes in te zetten.

                

30 januari. De vogeltelling leverde dezelfde top 3 op als vorig jaar. Huismus, Koolmees en Merel. De halsbandparkiet dringt nog altijd verder op, die past zich echt goed aan aan onze omstandigheden.

27 januari. Het werk in Leidschendam is vandaag gereed gekomen. Aansluitend op het nieuwe hekwerk moest nog een palissadewand geplaatst worden en het geheel moest dan weer afgewerkt worden met grind. De overtollige grond is verdeeld in de achtertuin.

    

Nieuws: Aanstaand weekeinde, 28 & 29 januari, is het weer tijd voor de jaarlijkse tuinvogeltelling.Op de website van de vogeltelling staan tips en handigheidjes waar je je voordeel mee kunt doen. Kijk er even naar en maak gebruik van de gelegenheid om je op te geven als teller. Klik op het logo.

 

26 januari. Weer naar Leidschendam, nu om de grondkering en de schutting te maken. Bewerkelijk, alles op maat zagen, maar het is goed gelukt, de schutting staat er dapper bij. De linkse foto vanaf de zijde van de buren, morgen komt daar een grindrand langs het hout, de rechtse foto in de tuin van de opdrachtgevers.

         

25 januari. Leidschendam. Een coniferenhaagje is er slecht aan toe, erachter staat een schuttinkje op instorten en er is een grondkering die ook al een beetje uit elkaar aan het vallen is. Voila, de heg gerooid en de oude schutting en de grondkering verwijderd. Palen voor de nieuwe schutting staan er nu ook, de planken liggen erbij, nog geen foto, en morgen gaat die gemaakt worden.

                   

23 januari. Snoeiwerk in Pijnacker. Deze keer een paar heesters en een 3-tal leilinden. Die waren al een paar jaar niet gesnoeid en er stonden armdikke takken op. Dat is voor een keer geen erg maar om een mooie leivorm te behouden is jaarlijks snoeien gewenst.

           

20 januari. Snoeiwerk in Den Haag. In een flinke tuin wat heesters bijwerken en deze mooie dakmoerbei innemen.

         

 


17 januari. Ik ben een paar weken thuis bezig, snoeien i mijn eigen tuin, voorbereidingen voor het voorjaar treffen, onderhoud aan het gereedschap en dergelijke. De eerste aanvragen voor werk dit voorjaar staan alweer op de planning.

Nu lees ik in de krant dat mensen zich zorgen maken over hun bolgewasjes zoals narcissen, sneeuwklokjes en winteraconietjes bijvoorbeeld. Die  staan al boven de grond maar het vriest, gaat dat wel goed. Ik kan u geruststellen, ja, dat gaat goed. Die gewasjes reageren deels op temperatuur, maar ook en voor een belangrijk deel, op licht. De dagen lengen nu merkbaar en daardoor worden ze geactiveerd om uit te lopen. Weliswaar gaat dat wat trager als het echt koud is, en wanneer het echt vriest gaat t wel héél langzaam, maar ze hebben er verder geen last van en als de kou even dimt groeien ze gewoon verder.

 

2017 - Gelukkig nieuwjaar!

 

terug naar het keuzeblad/begin van deze website