Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 6.

april-mei-juni 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde

van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

 

 

29 mei. Verder in Maassluis. De voorbereidende werkzaamheden zijn zowat afgerond. In de loop van juni gaat het bouwen beginnen. Er komen graspaden, een paar zitjes met een grindvloer, een stukje grindpad, het terras wordt op enkele plekken wat opgehaald. En als dat klaar is kan er aan beplanting gedacht worden. Er was in deze tuin al relatief weinig verharding maar in het kader van de actie steenbreek is er nu echt weinig verharde oppervlakte meer.

              

26 mei, Poeldijk, in een tuin waar ik eerder dit jaar flink gesnoeid heb waren nu de Forsythia een sering en een aantal Prunussen aan de beurt. Kwam wel wat hout af want daar is al een aantal jaren weinig aandacht aan besteed. Nu kan het er allemaal wel weer een tijdje tegen. Daarna naar Den Haag om onderhoud uit te voeren en wat zomerplanten in de grond en in potten te zetten. Mooie dag weer, en lekker warm ook nog. ;-) Foto's Den Haag.

         

24 mei. Vandaag een rondje gemaakt. Begonnen in Den Haag met het planten van wat Hedera's, foto 1, daarna door naar Leidschendam voor onderhoud. foto 2 en 3. Vervolgens wat materiaal ophalen in Monster waar ik bijgaand filmpje - klik youtubelinkje - kon maken. Als laatste nog een onderhoudsklusje in Honselersdijk. Mooie dag. https://youtu.be/kOmht-M6u4c

              

23 mei. Vlaardingen vandaag. Onderhoud, voornamelijk onkruid verwijderen. In deze tuin staan 2 rijen Quercus Ilex. En kruising tussen eik en hulst. Foto 1 toont een detail, de soort blijkt gevoelig te zijn voor vraat door de taxuskever. Die neemt hapjes uit de bladrand en bij een gevorderde aantasting lijkt zo'n blad veel op een postzegel. De foto ernaast, van een Rhododendron, laat hetzelfde schadebeeld zien. Ook deze plant heeft er last van. De bestrijding van de taxuskever doe je met behulp van nematoden. Microscopisch kleine aaltjes die zich voortbewegen in bodemvocht en die wanneer zij een - in de bodem levende - larve van de taxuskever tegenkomen zich door zijn huid naar binnen werken en hem van binnenuit leegeten. Die bestrijding, het verspreiden van aaltjes over het oppervlak en ze inspoelen met veel water, heb ik nu uitgevoerd en de schade zal allengs minder worden. Wel van het najaar nog eens herhalen. Het helpt in dit verband ook erg als de buren dezelfde bestrijding uitvoeren want die larven hebben maling aan tuingrenzen en steken zomaar over.

       

22 mei. Onderhoud in Den Haag.Vooral onkruid wieden uit het pas aangeplante plukveldje en de omliggende oudere border. Verder een kruidenbak gestapeld van tufsteen en nog wat kleine klusjes verderop in de tuin. Het ziet er weer netjes uit De hagen (niet te zien op de foto's) zijn nog niet ver genoeg uitgelopen om nu al te scheren, ik kom pas eind juni weer in deze tuin en dan zal het wel echt nodig zijn.

         

19 mei. Onderhoud in Den Haag. Snoeien, scheren, onkruid verwijderen, kantje steken aan het gazon en het gazon ook doorzaaien, de hele tuin bemesten.

         

17 mei. Verder met projekt Maassluis. De laatste paar Vaste Plantenborders en nog een paar heesters gerooid, alle verhardingen, op het terras na, op een hoop gegooid, dat wordt afgevoerd, vervolgens het groenafval geladen om naar het stort te brengen en daarna nog aan de hand van de tekening de nieuwe (gras-)padenloop en de satellietterrasjes uitgezet. Warme dag, flink zweten, maar 't is gelukt.

    

16 mei. In een tuin in Naaldwijk zag ik de eerste vlieren in bloei staan. Direkte actie is dan geboden want het bloeiseizoen van de vlier duurt niet zo heel erg lang. Ik heb een flinke handvol bloemschermpjes geplukt en ben ermee naar huis gegaan. Nu zitten ze samen met suiker, citroen en witte wijnazijn in een emmer water. Over een dag of wat is het gereed om te bottelen. De eerste lichting vlierbloesemchampagne van dit jaar. Zolang de vlieren bloeien maak ik elke paar dagen een nieuwe emmer. Zo kan ik het hele jaar van de gezonde eigenschapen van de vlier genieten. Indien ge´nteresseerd, stuur mail en ik stuur u het recept.

    

Ook op 16 mei deze foto van de bloemen van de moerbei gemaakt. Kijk eens hoe mooi zo'n moerbeitje er dan uitziet. Over een tijdje zijn ze diepzwart en reuze lekker. Niet in de winkel te koop want die vruchtjes zijn te kwetsbaar om te vervoeren. Alleen de witte zijn gedroogd verkrijgbaar, die zijn wat steviger maar ook stukken minder smakelijk. Als je ervan wil proeven is het het handigst om zelf zo'n boompje in je tuin te zetten. Hij kan erg groot worden maar is ook goed in de hand te houden. Bovendien wordt er ook een treurvorm gekweekt en die is ook goed in de hand te houden.

    

15 mei  Naar Delft. Een nieuwe klant die zijn tuin terugwilde. Het groen was in de loop van de jaren wel geknipt en geschoren maar langzamerhand toch steeds breder geworden en de tuin was nu voor het oog behoorlijk versmald. Dat betekende flink het mes erin. Een aantal struiken zwaar gesnoeid en een ligusterhaag zowat gehalveerd. Maar het resultaat mag er zijn, het kan nu allemaal weer gaan groeien en met op tijd lichte snoei is het goed in de hand te houden.

         

13 mei. Vandaag de tweede 5l pan eikenbladwijn gemaakt. Vorige week de eerste, jong blad en alleen suiker toegevoegd zoals het recept aangeeft. Deze keer heb ik nog steeds jong blad, maar omdat wijn van blad en bloesem in het algemeen niet al teveel body heeft, wordt op verschillende fora aangeraden om een deel van de suiker te vervagen door rozijnen. Ik heb dat al eens gedaan maar toen heb ik de rozijnen als extra erbij gedaan en het suikergehalte niet verrekend met de hoeveelheid kristalsuiker die erbij moet. Die wijn, van duinrozenbloemen, smaakt dus nogal naar rozijn, ;-) Deze keer heb ik gerekend dat er in een pond rozijnen 320 gram suiker zit en de overige 680, omdat er een kilo bij moet, heb ik er als kristalsuiker in gedaan. Voila, dat is nu aan het trekken en morgen, zondag, gaat het in een fles met waterslot met gist en citroen erbij en dan mag het voorlopig een half jaar staan voor ik het ga hevelen. Daarna kan het nog wel een paar jaar staan vooraleer het een lekkere wijn is en ik het ga bottelen. Ik heb nu een fles uit 2013 geopend en die kan nog gerust een paar jaar blijven liggen. Smaakt heerlijk maar nog ietwat dun. Wellicht dat het deze keer met de rozijnen iets eerder drinkklaar is. We gaan het ervaren. Tzt! De eerste foto is van het mengsel van water, suiker en (gehakte) rozijnen en het toegevoegde eikenblad. Dat is er al kokend bijgedaan en nu mag het 24 uur trekken. Daarna gaat het door de zeef en in de waterslotfles.
De andere foto's zijn van het eikenblad. Ik haal enkele takken van de boom om het blad te oogsten en vond een heleboel gallen, erg jong nog, sommigen. Een foto waard. Ze zijn nu nog glazig, later in de zomer zijn het keiharde donkere balletjes.
Desgevraagd gaan de gallen niet mee in de wijn.

                  

 

12 mei. Verder met projekt Maassluis. Bij het oprooien van enkele heesters bleek er nog een stapelmuurtje uit een vorige versie van de tuin in de grond te zitten. Dat is er nu wel uit, verder nog een border vaste planten gerooid en daarmee was de dag alweer om. De eerste foto toont een boompioen uit mijn eigen tuin, bloeit nu, is een mooie plant. De tweede foto laat een beeld zien van de tuin in Maassluis, work in progress, de derde foto is van de onderzijde van een varen die op het stapelmuurtje stond. De vorm van de stenen kun je nog zien, ik heb ze eruit gepeld.

               0

11 mei. Beginnen in Den Haag met onderhoud en verwijderen van een stuk klimop. Daarna door naar Delft om onderhoud uit te voeren en geraniums te planten op een dakterras. Vervolgens naar Bergschenhoek en Naaldwijk om gazons te maaien. Lange dag, maar ook een mooie dag.

              

10 mei. De prunussen zijn hier en daar uitgebloeid en dat is het moment om te snoeien. Vandaag op drie adressen in Den Haag wat middelgrote en kleine bomen ingenomen/uitgedund.

            

9 mei. Gisteren, de 8e, een omgewaaide schutting in Poeldijk gerepareerd. Nieuwe paal en een paar nieuwe schermen geplaatst. Zo kan ie weer even mee. Vandaag groot onderhoud in een tuin in Naaldwijk. Graskanten steken, onkruid verwijderen uit borders en van verhardingen, wat klein scheer- en snoeiwerk, alles opruimen, de verhardingen schoonblazen en daarna het restantje klein onkruid branden. Nu kan ook deze tuin weer een goede maand voort.

        

6 mei. Verder met het schuurtje in Maassluis. Ecolan vijverfolie erop, sedumbakken er ook op en de randen afwerken met grind. Voila, laat t nu maar groeien.

           

5 mei. Vandaag het schuurtje verder gebouwd, het is nu bijna af. Morgen alleen nog het dak vullen met sedum en grind en dan is het echt klaar. De wanden en de deur zijn van Douglas planken, die zijn onbehandeld dus vriendelijk voor de omgeving.

                   

           

4 mei. Maassluis. Het betreft hier een renovatieprojekt. De basistekening is klaar, de uitvoering gaat in etappes. De eerste fase is het bouwen van een schuurtje zoals ik dat enkele weken geleden in Den Haag heb gedaan. De volgende fasen betreffen het aanpassen/verwijderen van een deel van de verhardingen, in het kader van de actie Steenbreek. De paden vervangen we door gras en enkele satellietterrasjes krijgen een grindvloer, daar is goed op te zitten en dat grind is ook waterdoorlatend, een compromis. Het hoofdterras blijft betegeld omdat daar met een flinke tafel en relatief vaak gasten een degelijke vloer gewenst is. De borders worden daarna aangeplant met bij de bodem/grondsoort passende boompjes, struiken en bloeiende planten. Het is de bedoeling dat je op de satellietterrasje ietwat verscholen in het groen kunt zitten.

                      

3 mei. Eerst wat onderhoudswerk in Zoetermeer en vervolgens door naar Bergschenhoek om een vrachtje houtsnippers in een tuin te verwerken. Ik heb daar een paar jaar geleden een snipperpad gemaakt en nu waren die snippers wel zo'n beetje verdwenen. Tijd dus om een nieuwe lading op te brengen. Later op de dag nog even naar de leverancier om materiaal voor morgen op te halen. Een schuurtje zoals pas geleden in Den Haag maar deze komt in Maassluis te staan. Morgen meer.

         

2 mei-bis. In mijn eigens tuin staat een appelboom met de welluidende naam Zoete Ermgard. Het appeltje is niet lekker om zo uit de hand te eten maar gekookt, zoals stoofpeertjes, is het een lekkernij. Ik heb de kroon een tweetal jaren geleden flink ingenomen, de resterende takken uitgebogen en met touwtjes vastgezet. Op die manier komt er spanning op de bovenzijde van de tak en volgens de fruitkweker die mij dit uitlegde dwing je de boom hiermee om kortlot ofwel vruchthout te maken. Het resultaat is nu al aardig te zien. Er staat vrij veel kortlot op en er komt ook al aardig wat bloesem aan de boom. Eens zien hoe zich dat vertaalt in appelopbrengst.

         

2 mei. Ook vandaag eerst werk in Rijswijk. Het oude deel deze keer. In een achtertuin moest een stuk gras vervangen worden door een grindbed. Eerst het gras eruit, vervolgens de bodem losmaken en egaliseren. Daarna gronddoek/anti-worteldoek leggen en de originele tegels weer een plekje geven. (Daarop loop je een stuk makkelijker als op of in los grind,) en als laatste het grind aanbrengen.

              

1 mei. Onderhoud in een tuin in Rijswijk. Graskanten steken, onkruid verwijderen, verhardingen branden, wat Vaste Planten aanvullen. Mooie tuin, een oase van rust.

    

30 april. Even tijd om een rondje door mijn eigen tuin te maken. En kijk, ook daar staan wat plantjes te bloeien. Voor nu plaatjes van in volgorde, boshyacinthjes, onder de leilinden in de voortuin. Daar vlak naast langs een dakpannenstapelmuurtje een flinke toef Iberis ofwel scheefkelk. Aan de andere kant van de tuin staat een gele boompioen al enkele jaren haar bloemen te showen en bij de voordeur doet al heel lang dit plukje Geranium sanguineum haar best. Daar staan straks een heleboel bloempjes op, dit is de allereerste.    .

                  

28 april. Eerst onderhoud in Wateringen - 1e drie foto's - en vervolgens door naar Leidschendam om daar in twee tuinen onderhoudswerk uit te voeren. Klimplant aanbinden, wieden, scheren, graskanten knippen/steken, bemesten. Daarna nog een uurtje in een tuin in Naaldwijk aan het werk geweest. Er is daar een vakje Geranium en daar staat nogal wat onkruid tussen. Mooi weer om dat nu eens te wieden. Geen foto. 

                             

    

27 april. Koningsdag gevierd.

26 april. Eerst naar het 'Paradijs' in Den Haag voor onderhoud, foto, vervolgens naar een andere tuin in Den Haag om wat gras te leggen en wat bark te verwerken, schors als bodembedekker. Daarna naar Bergschenhoek om onkruid te verwijderen, te branden en blad te ruimen. Er staat in deze tuin een flinke beukenhaag en met het uitlopen van het nieuwe blad laat het oude blad nu massaal los, er ligt dus regelmatig een flinke hoeveelheid te wachten om opgeruimd te worden.

    

25april. Eerst een snoeiklusje in Leidschendam en vervolgens naar Naaldwijk om in een tuin het maandelijkse onderhoud uit te voeren, deze keer ook de graskanten geknipt. Het ziet er voor Koningsdag netjes uit. 

         

24 april. Vandaag naar Honselersdijk om een tuin bij een leegstaande woning op te knappen. Het huis krijgt op termijn een nieuwe bewoner maar vooralsnog moest de tuin een onderhoudsbeurt hebben.

22 april. Zoveel perziken hebben er niet eerder aan deze nog jonge boom gehangen. Na een uitbundige bloei die niet verstoord werd door nachtvorst is het nu afwachten wat er blijft hangen. Ik zal, als het zo blijft, tzt wat moeten dunnen, een deel eruit halen, om de rest ruimte te geven.

    

21 april. In een tuin in Poeldijk staat deze sierappel nu volop in bloei. Een lust voor het oog. Later in het jaar hangen er kleine felrode appeltjes aan en die blijven een groot deel van de winter het beeld bepalen. Echt een mooie boom.

    

20 april. In Den Haag wat onderhoudswerk gedaan, een plukveldje geplant en een barkpaadje gemaakt bij de Jeu-de-Boulesbaan.

         

19 april. Leidschendam. Een voorjaarsbordertje. Boshyacinthjes, akelei en eenjarige delphiniums in de knop, dat wordt nog een kleurrijk geheel.

         

14 april. Eerst aan de slag bij een nieuwe klant in Rijswijk. Rooien en verplanten, border vergroten, nieuwe struikjes planten. geen foto's. Daarna verder in de tuin waar ik de 12e was begonnen maar die ik toen niet af kon maken. Lichte snoei, onkruid verwijderen en mesten. Ook kreeg ik vandaag nog een paar foto's van de tuin die we op 1 april aangeplant hebben. Tweede rij, de planten ontwikkelen zich goed.

                   

         

13 april. Den Haag. Onderhoud in een tuin in een oud deel van de stad. Op de 1e foto een bloeiende Berberis thunbergii die ik daar als haagje heb geplant. Doet het erg goed. Daarna verder met het aanpassingsprojekt. Laatste hand leggen aan de tuinafscheiding, rietplaten plaatsen, (foto genomen vanuit de tuin van de achterburen), trampoline op de eerder gegraven put zetten en waterpas stellen, slechte plekken in het gazon repareren, fruitstruikjes planten, overtollige grond afvoeren, opruimen.

              

12 april. Onderhoud in Den haag. Heel de dag voor uitgetrokken maar ik kon pas halverwege de dag beginnen. Voila, vrijdag afmaken.

11 april. Onderhoudsdag. Eerst een tuin in Vlaardingen waar ik door het seizoen elke 5 a 6 weken kom. Vervolgens naar Den Haag om een voortuin Paasklaar te maken en achter wat wild gras te maaien met een bosmaaier/motorzeis. Dan in Naaldwijk nog in een paar tuinen het gras maaien. Ook netjes voor Pasen.

               

10 april. Verder in Den Haag. Het schuurtje moest nog een entreestoepje hebben en ik heb alvast 1 hekwerk geplaatst. Donderdag komen er rietplaten en dan maak ik heel het hekwerk in orde. Verder vandaag nog een gat gegraven om een trampoline boven te plaatsen. Na de middag op pad om in Boskoop wat beplanting voor deze tuin en een tuin in Rijswijk, waar ik verderop in de week heenga, op te halen en een gazon in Bergschenhoek te maaien. De automaat was even in reparatie en nu ie klaar was stond het gras iets te hoog. Daar kwam ie niet meer doorheen. Nu is het weer kort en kan ie het bijhouden.

              

8 april. Een dag met stichting Oase naar de Biesbosch. Uitleg over de wilgen die daar geteeld werden en worden. Waar ze vandaan komen, hoe ze in de Biesbosch terecht kwamen en hoe ermee werd en wordt omgegaan. Een bijzonder leerzame en leuke dag met collega's uit verschillende disciplines van het groenvak. De eerste foto bij het bezoekerscentrum/museum. Dan wat plaatjes van het gebied waarbij de mooiste foto er een is van een amandelwilg met een schitterende bast. De laatste 2 foto's zijn van de oostkant van de Biesbosch en tonen wat er over is van een flink stuk boerenland dat ontpolderd is om een waterbuffer te vormen als de nood aan de man komt om o.a. stad Dordrecht droog te houden.

                             

         

7 april. Verder met het schuurtje. Vloer betegeld, balkjes vastgezet, planken bevestigen, schuine kant verzagen voor een strakke aansluiting op de dakplaat, dakplaat erop leggen en fixeren, afwerken met ecolan vijverfolie en een aluminium hoekstrip. Deur maken, hangen.

                   

6 april. Den Haag. Vandaag materiaal aanvoeren en beginnen met de tuinberging/het schuurtje. Na overleg over de juiste plek voor de berging, eerst de palen geplaatst en vervolgens de funderingstegels gelegd. Daarna klinkers oplijmen tot 9 lagen en de daarop komende balkjes op maat gezaagd. Morgen verder.

                          

5 april. Verder in Den Haag. Het straatje gelegd, materiaal aangevoerd om een nieuw hekwerk achterin de tuin te maken en de palen geplaatst. Er zit schot in. Na de middag een tuin in Naaldwijk bekeken. Wat snoeiwerk en een clematis geplant aan de voet van een 3-tal vrij hoge coniferen. Eens zien of deze montana er bezit van kan nemen.

                             

4 april. Werk in Den Haag. In een bestaande tuin wat aanpassingen maken. Een hekwerk vervangen, op foto 1 staat het nog, achterin, op foto 2 is het weg, snoeien, scheren, een schuurtje plaatsen, een sedumdakje maken op een fietsenberging en een stukje terras uitbreiden met stenen uit een ander terras waar de border dan weer wat groter wordt. foto 3. Leuke klus, nog even mee bezig.

              

2 april. Beetje foto's uitgezocht. Achtereenvolgens, een Magnolia stellata in de Franse Alpen, ooit meegenomen voor een vriend die daar woont en het struikje ontwikkelt zich erg gped, hij stuurde deze foto om de bloei te laten zien. Vervolgens twee plaatjes van een tuin in Almere, een binnenterrein waar ik vorig jaar samen met de beheerster en haar zus een deel nieuwe beplanting heb gezet, ook bollen, waarvan nu dus foto's. Dan twee foto's uit eigen tuin, een hoeveelheid bollen die op korte termijn hun bloei gaan tonen en een Prunus die elk jaar weer een zee van bloemen produceert. Een foto uit de Hortus in Utrecht. Ik volg daar een cursus en deze gestapelde bollen trokken mijn aandacht. Aan de onderzijde van de bolling groeien plantjes die uit bergachtige streken komen en die geen direkte regen verdragen. Aan de regenluwe onderzijde floreren ze. Dan een vijftal foto's uit eigen tuin waarop bollen, kers, pruim en een krentenboompje in bloei te zien zijn. De laatste twee plaatjes komen nog uit de tuin die we op 1 april aangeplant hebben. De bodem van de plantvakken is bedekt met kokos.

 

                                

                             

    

1 april. Vandaag een tuin in Den Haag aangeplant. Vanmorgen vroeg naar Boskoop met de opdrachtgever om beplanting uit te zoeken. Daarna naar Den Haag om te planten. Omdat heel de tuin op de schop is geweest is er sprake van zware verstoring. Storende lagen zitten er niet meer in de grond maar de structuur en het bodemleven zijn wel verstoord. Ik begin dan met een gift biobodem om er weer wat leven in te brengen. Vervolgens zetten we de beplanting uit en na het planten hebben we de bodem hier bedekt met kokosvezels/gehakte kokosnoten. Dit materiaal is steriel, het dekt de bodem af tegen uitdrogen als het erg zonnig of winderig is en het voorkomt kiemen van zaadonkruiden. Eventueel nog aanwezige wortelonkruiden komen er wel doorheen, het is dus zaak om met een schone bodem te beginnen. Afgedekt met die kokosvezels ziet het er nog mooi uit ook. Laat het spul nu maar groeien! 

                             

 

 

terug naar het keuzeblad/begin van deze website