Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 7.

zomer 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde

van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

 

 

Gedurende de zomer is er niet aan deze kroniek gewerkt, ik ben tussen enkele reisjes door wel aan de slag geweest. Aanleg, onderhoud en coaching, veel afwisseling.  

Toegevoegd op 1 september. Vandaag onderhoud uitgevoerd in een tuin in Rijswijk. In deze tuin staat een kleine Pinus mugo mugo. Afgelopen juli vond ik daarin een nestje rupsjes en deze vraatzuchtige diertjes vraten in recordtempo hele takken kaal. Op de eerste foto zitten er nog naalden aan, op de tweede en derde foto zie je het resultaat. Ik heb de Pinus gered door het nest, de aangetaste takken, weg te knippen.

         

 

De eerste 2 onderstaande foto's laten het trieste beeld zien van Buxus die door de buxusrups is kaalgevreten. Tot de vakantie kon ik met regelmatig bestrijden de rupsen op afstand houden. De opdrachtgever hier ging op vakantie en in die relatief korte periode was het leed al geschied. Het hele wijkje ziet er zo uit. En haagje is nog groen, geen foto, dat heb ik ook meerdere malen gesproeid maar tussendoor heeft ook de buurman dat nog gedaan. De vraag is hoelang dat blijft goed gaan want die rupsjes zijn uitermate hongerig.

Gelukkig is er wel een alternatief, hier te zien op foto 3 en 4. Het is een kleinbladige hulst, Ilex crenata en deze heeft als varieteitsnaam 'Dark Green'. Dit mooie plantje kun je ook als haagje, bol, of andere vorm knippen. Het heeft geen last van de buxusrups en oogt erg mooi. Het verschil verder met Buxus is de zuurgraad van de bodem. Houdt Buxus van een relatief hoge zuurgraad, pH tussen 5,5 en 7, deze hulst heeft liever een pH van 4,5. Een stuk zuurder dus. Hier hoeft niet gauw kalk bijgebracht te worden, beter is het de bodem te mengen met tuinturf. Ik heb zoals op foto 3 hieronder te zien is de plantjes in groepjes van 3 of 4 geplant. Daarmee is het mogelijk iets vlotter bolletjes te kweken.

                  

 

Op de foto's hieronder is eerst een onderhoudstuintje in Leidschendam te zien, vervolgens een in Hoek van Holland langs de duinen groeiende doornappel en daarnaast 2 plaatjes van een renovatietuin in Den haag.

               

Rijpe Tonneboer pruimpjes, erg lekker, een tuin met veel ruimte om te spelen en gasten te ontvangen, dan een renovatieprojekt in Maassluis, hier zijn alle verhardingen verwijderd, op een terras aan het huis na. Zitje in deze tuin zijn halfverhard met grind waardoor regenwater toch de bodem in kan zakken de paden zijn graspaden geworden. Dit najaar wordt de tuin aangeplant. Dan twee plaatjes van een tuin in Rotterdam, ook hier is een deel van de verharding verwijderd, al twee jaar terug, en vervangen door groen. De nog aanwezige verharding is noodzakelijk. 1 x panorama.

                       

Een panoramabeeld van een tuin in Leidschendam, een plaatje van een andere tuij in Leidschendam, dan 3x een drietal bijelkaar horende voortuinen in Poeldijk. Hier wel veel verharding, daar kan budgettechnisch helaas niet veel aan veranderen. .

                   

Een actiefoto, stiekum genomen door de buurvrouw, in Den Haag.en als laatste een plaatje van mijn eigen voortuin, vol met kaardebollen.

       

 

terug naar het keuzeblad/begin van deze website