Ga terug naar het de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

 

 

Kroniek van een hovenier blad 8

 september 2017

Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

 

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina's staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben met dit overzicht begonnen tegen het einde

van 2015. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~ of natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

Met ingang van september 2017 heb ik de aanpak van deze pagina's weer iets verder verfijnd. Ik zet (bijna) dagelijks wel een plaatje of meerdere plaatjes op de facebookpagina, Frank Goeijenbier Fijnhovenier - Tuincoach - Ontwerp, en vandaar haal ik dan aan het einde van elke maand de foto's en zet ze op deze pagina's met wat begeleidende tekst. Vaak wel wat meer tekst omdat deze site duurzamer en minder  vergankelijk is, als facebook.

september 2017 dus:

   

Al vroeg in september kon je hier en daar paddenstoelen tegenkomen, deze is zelfs al een beetje aangevreten door een slak.

                   

20 jaar geleden heb ik voor vrienden in Belgie een (deel-)ontwerp voor hun tuin gemaakt. We komen regelmatig bij hen en dit zijn foto's van begin van de maand. Veel bloei en doordat er een flinke vijver ligt ook veel insekten, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Ook de vissen in de vijver proberen op z'n tijd een beestje te pakken te krijgen. Altijd wat te beleven in deze tuin.

   

Tuin in Den Haag, maandelijks onderhoud zorgt ervoor dat ook dit kleurrijk stukje stad er altijd verzorgd uitziet.

       

Voorburg. Ik heb hier ooit wat aanpassingen verricht en wat reparaties uitgevoerd. Af en toe komt er een telefoontje voor een klusje. Tijdens de storm vroeg in september is er een flinke Robinia omgewaaid. De boom stond vanuit de woning gezien aan de rechterzijde van de tuin, waaide naar links en lag met zijn kroon in de tuin van de buren. Alles kortgezaagd en afgevoerd. Met hulp van de bewoners was het klusje gauw geklaard. Jammer van de Robinia want het was een echt mooie boom. Op de foto's de stamvoet en de tuin zonder de boom. (...)

       

Onderhoudsobject in Naaldwijk. Tuin bij aanleunwoningen. Regelmatig onderhoud zorgt er ook hier voor dat de tuin er steeds netjes uitziet.

   

Leidschendam, in de loop van september beginnen de kleuren een beetje fletser te worden, het wordt stilaan herfst.

       

In Naaldwijk staat deze Caryopteris clandonensis 'Heavenly Blue'. Als te zien lokt ze bijen, maar ook hommels en vlinders zijn er blij mee dat er zo laat in het seizoen nog honing te halen valt.

      

In Wateringen heeft de opdrachtgeefster van haar kinderen deze Clematis armandii gekregen. Ze bloeit vroeg in het jaar, soms al eind februari. Deze heeft ofwel last van nabloei, ofwel is ze al wat erg vroeg begonnen aan het seizoen 2018.

       

Daktuin in Delft. Ook hier regelmatig onderhoud en zorgen dat alles er steeds goed uitziet.

   

Zoetermeer. Onderhoudstuin. Japans idee. Veel bloei en ook veel groen. 

           

Leidschendam. Onderhoud door de opdrachtgeefster. Ik kom voor het wat grovere werk, scheren, snoeien e.d. De haag is een Berberis en die heeft nooit zoveel bessen gehad als dit jaar, Ik heb sterk de indruk dat zulks gevolg is van het mooie voorjaar. Hoe dan ook, het is ecjt genieten.

   

Achtertuin in Den Haag, ook een regelmatig onderhoudsobject.

   

Amsterdam. Hier kom ik één keer per jaar. Deze tuin heb ik enkele jaren geleden gerenoveerd en vervolgens heeft de opdrachtgeefster zelf regelmatig het onderhoud verzorgd. Ik kom ook hier alleen voor het wat grovere werk en een vorm van controle, zien of alles het goed doet. (En dat doet t, ;-) )Deze keer was er aan het einde van de tuin, aan de waterkant, wat graafwerk verricht door een mol of een woelmuis. Er waren wat tegels van het terrasje aan de schoeiing verzakt en toen ik ze weghaalde kwam ik een heel gangenstelsel tegen. Geen molshopen vandaar dat ik denk dat het een woelmuis is geweest. Ik heb die gangen afgesloten, gevuld met zand en het terras weer dichtgetegeld. Naast het terrasje lig een bordertje, ook langs de schoeiing en daar was een behoorlijk spoelgat ontstaan. Dat heb ik diep uitgegraven, er gronddoek in gehangen en het weer gevuld met grond. Nu kan door dat doek de grond niet meer uitspoelen en ik hoop het op die manier opgelost te hebben. 

 

terug naar het keuzeblad/begin van deze website