Kroniek van een hovenier.

Wat doet een hovenier nu eigenlijk. Op deze pagina staat een doorsnee van mijn werkzaamheden, tuinaanleg, -renovatie, -onderhoud, instructie/coaching en -ontwerp. Een kroniek van mijn werkzaamheden. Ik ben hiermee begonnen tegen het einde van 2015 en deze pagina loopt door tot einde april 2016. Dan gaat het verder op een volgende pagina. Heeft u zelf iets te melden, te laten zien, tuin~/natuurgerelateerd? Stuur mail en als het past plaats ik het hierbij.

              


Ga terug naar de kroniekpagina om een andere periode te kiezen.

April 2016

29 april. Even naar Rotterdam. De schuur is gebouwd en staat er dapper bij. De hemelwaterafvoer gaat straks via een regenton met overloop naar een grindkoffer verderop in de tuin. Omdat de pijp nu nog kort boven de grond ophoudt heb ik er vanmorgen alvast een stuk aangemaakt om het water, het regende flink, een paar meter verder in een voorlopig gat te laten lopen. Daar kan het nu ook al weg. In de loop van mei gaat de grindkoffer in de grond en sluit ik een en ander definitief aan. Daarna naar een onderhoudstuin in Den Haag om de dag af te sluiten bij een buurvrouw hier in de straat. De dakplataan moest gesnoeid. Voila, weeral een gevulde dag.

                

26 april. Vandaag wat onderhoud in 's-Gravenzande. Laatste maal werken in deze tuin. De woning is verkocht en de opdrachtgeefster wil de zaak netjes overdragen aan de nieuwe bewoners. De tuin ziet er picobello uit. Wens vervuld. Daarna werken in Den Haag. Onderhoud, een aantal nieuwe planten gepoot, wat gezaaid en ook nog wat zomerbollen in de grond gestopt. Dat wordt daar weer een (zoals elk jaar) echt paradijsje. Veel bloei voor vlinders en bijen en ook veel spul waar vogels wat aan hebben.

                   

21 april. Onderhoudsdag. Geen plaatjes, daarom een foto van gisteren, genomen in de straat bij mij om de hoek. Een roze sierkers is hier geënt op een onderstam die zelf witte bloesem heeft. De onderstam loopt uit en wil ook graag boom worden. Bij correct onderhoud, het consequent, jaarlijks, wegnemen van de uitlopers van de onderstam, gaat alle voeding naar de ent. Nu gaat er veel voeding naar de eigen takken en zonder vakkundig ingrijpen is er van de ent over enkele jaren niets meer over. Tis nu even een grappig gezicht maar wel een vorm van korte termijn denken.

    

20 april. Vandaag een flinke slag gemaakt in Projekt Rotterdam. De vloer voor de schuur ligt, het verbindingspad van de schuur naar het grindterras bij de woning is ook klaar en de grond bij de schuur is op afschot gelegd en ingezaaid met een bloei- en grasmengsel. Er moet nog elektra naar de schuur, op de erfscheiding komen nog enkele wilgenschermen en als dat gereed is gaan we nog wat beplanting toevoegen. Sowieso wat klimmers in de wilgenschermen en aan de schuur. 'T mag een bloeirijk en geurend geheel worden.

         

19 april Meerdere adressen vandaag. In de eerste onderhoudstuin staat een Duivelswandelstok. Een plant die je niet al te vaak tegenkomt, terwijl het toch een sieraad voor je tuin kan zijn. Hij prikt, ja, maar de mooie bladvorm en de zeer mooie bloempluimen maken dat absoluut goed. Er is ook niemand die beweert dat je 'm zelf als wandelstok moet gebruiken, ;-) In één van de volgende tuinen vond ik een Azalea en een Laurus, (laurier) in bloei. De moeite waard om een plaatje van te maken.

              

18 april. Den Haag. Een tijdje geleden een renovatie uitgevoerd. Het hoofdterras iets vergroot en een ander terras wat  kleiner gemaakt. Daarnaast het gazon verwijderd omdat er meer beplanting gewenst werd.Vandaag de beplanting opgehaald en de tuin aangeplant. Over een drietal weken ga ik een kijkje nemen om te zien hoe een en ander zich ontwikkelt en en passant een voortgangsfoto te maken.

              

16 april. In mijn eigen tuin staan enkele fruitboompjes. Een tweetal peren bloeit nu volop en dat is werkelijk een prachtig gezicht. De Pondspeer, roze-wit en de Mooi Neeltje, wit. Verder vandaag aan de slag in Pijnacker. En klein bordertje opgerooid en opnieuw beplant met een aantal groepjes Vaste Planten. De bodem bedekt met cacaodoppen.

                   

13-14 april. Projekt Rotterdam. Puin afvoeren, grondwerk, hoogten uitzetten. Heesters en een kleine boom verplanten voorbereidingen treffen voor de vloer van een te bouwen schuurtje. Banden stellen voor diezelfde vloer, meer puin afvoeren, grond egaliseren. Laatste snoeiwerk. Op één van de twee plaatjes sta ik zelf, bij hoge uitzondering, ook in beeld. 

         

12 april. Bergschenhoek, een vrij grote tuin. Buxushaagjes, rozen- en lavendelvakken en grindpaden aan een zijde van de tuin, een flink gazon met enkele eikenbomen en een Buxuswolkenvakje aan de andere zijde. De gehele tuin wordt omsloten door beukenhagen.

              

11 april. Een dagje onderhoud in een flinke tuin in Den Haag.

    

10 april. Een rondgang door mijn eigen tuin leert dat 't voorjaar ondanks wisselvallig weer en soms erg lage temperaturen toch gewoon begonnen is. Gelukkig! Achtereenvolgens plaatjes van het krentenboompje, de Reine Claude pruimenbloesem, een witte tulp in vol zonlicht, een paarse tulp, veelbelovend gewas van pioenrozen, een japans sierkersje, een bijna uitgebloeide tulp, bosanemoontjes, de pondspeer die bijna in bloei staat en de Mooi Neeltje peer die al begonnen is.

                        

                        

8 april. Na een korte stop, anderhalf uur werk in Wateringen, door naar Rijswijk waar een onderhoudstuin wachtte. Het is ook daar een mooie tuin waarin het leuk werken is. Bijna klaar met rommel maken kwam er een verfrissend buitje over, met hagel en al. Daarna werd het weer gewoon zonnig. Gelukkig. De vierde foto laat de voortuin zien. Toen het werk daar gedaan was nog een stop in Maassluis om een klein karweitje te doen en een schutting op te nemen die vervangen moet worden. In die tuin bloeide de Akebia, en wat is me dat nou toch een lust voor het oog! 

                        

7 april. Onderhoud in Den Haag en (geen fotoos) Snoeiinstructie in Pijnacker.

                   

6 april. Projekt Pijnacker nadert haar voltooiing. Vandaag een border schoongemaakt, wat gesnoeid en plantenresten uit de oude situatie gerooid. Wat kleine klusjes uitgevoerd en de voortuin gesnoeid en alles opgeruimd. Zaterdag gaan we planten en de vorm van het gazon bepalen.

    

5 april. Zoetermeer vandaag voor enkele tuinen onderhoud. Toen ik thuis de deur uitstapte stond ik meteen oog in oog met de pruimenbloesem. Oei, wat geurt dat lekker zo 's-morgens vroeg. In Zoetermeer onderhoud in een tuin uitgevoerd, vervolgens in een andere tuin wat siergrassen gerooid en een paar andere siergrassen gesplitst, die werden iets te groot en kunnen nu weer voorlopig vooruit. (geen foto) In de laatste tuin van vandaag, ook in Zoetermeer, onderhoud uitgevoerd. 

                   

4 april. In deze tuin in Zoetermeer was nooit een schutting noodzakelijk. De struiken en bomen die de overgang van de tuin naar de openbare ruimte en een daarin gelegen speeltuin vormden boden een mooi aanzicht voor de bewoner en speelgelegenheid voor de kinderen uit de buurt. Nu heeft de gemeente het grootste deel van dat groen bij de grond afgezet en komen de kinderen z'n beetje in de tuin spelen. Om te voorkomen dat er echt dingen stuk gespeeld worden is er nu dus deze schutting.

         

1 april. Onderhoud in Den Haag. Een kleine stadstuin met een bordertje waarin onder meer enkele flinke struiken staan. Een Aucuba en een Rhododendron. In de Aucuba zit momenteel een merelnest. Eigenlijk zou ik de struik een beetje innemen want hij wordt echt flink maar nu wacht ik daar even mee. Naderhand in Delft een dakterras onderhanden genomen. Plantenbakken onkruidvrij gemaakt, de beplanting gesnoeid, wat balkonbakjes gevuld met viooltjes en de tegels schoongemaakt. Afgesloten met maaien op een tweetal lokaties in Naaldwijk. Weeral een mooie dag.

              

Maart 2016

31 maart. Een afwisselende dag. In de ochtenduren onderhoud in een tuin in 's-Gravenzande. Eind april mag ik hier nog één keer aan de slag en dan wordt het huis overgedragen aan een nieuwe bewoner. Ne de middag een hekwerkje vervangen in Den Haag. De Paasstorm had het spul platgelegd, na 22 jaar was het niet vreemd dat de stabiliteit wat minder was. Voila, nieuwe palen en nieuwe schermen.

              

30 maart. Snoeien in Pijnacker. Struiken en enkele bomen innemen, uitdunnen of voorjaarsgereed maken.

              

29 maart. Onderhoud en stormschade bekijken en repareren op enkele lokaties. In één tuin een pas verplante conifeer waar nog een paar palen bij moesten, dat is nu versneld uitgevoerd. De andere schade betrof een kort stukje schutting, platgewaaid, palen finaall afgebroken. Verderop in de week een paar nieuwe schermen plaatsen. Onderhoud wordt steeds leuker als je ziet hoe, langzaam maar zeker, er weer wat kleur in de tuinen tevoorschijn komt. Hofbloemetjes, een miniprunusje, een Exochorda die straks echt vol in witte bloei staat, uitlopende knoppen aan de rode vlier en de bloemen van de kerstroos. Ik heb hier het oude blad afgeknipt zodat de bloemen goed te zien zijn.    

                        

25 maart.

Pijnacker, beetje onderhoud en verder wat kleine klusjes in deze tuin. Belangrijkste onderdeel van de dag was het door de opdrachtgever laten  plaatsen van 2 rekken voor de druiven. Coachen anders gezegd. Palen plaatsen, ligger aan de palen en aan de muur maken. Verbindingstukken eraan maken, en de druif leiden. Een succesvolle dag.

         

24 maart. Projekt Pijnacker. Met de opdrachtgeefster naar Boskoop om beplanting uit te zoeken en daarna de tuin aangeplant. Blije mensen!

                   

23 maart.

Onderhoud. Vlaardingen deze keer. Deze tuin heb ik niet zelf aangelegd. Ik ben hier slechts bijgehaald om onderhoud te plegen. Vandaag de tuin uit haar winterrust gehaald en voorjaarsgereed gemaakt.

         

22 maart.

Maassluis onderhoud en vervolgens naar Honselersdijk waar ook een onderhoudstuin wachtte. De tweede foto laat zien hoeveel stuifmeel er in zo'n conifeer kan zitten. Slechts een lichte aanraking levert al een hele wolk op.

         

21 maart.

Den Haag, onderhoud. Vijver een beetje ontdaan van ingewaaid blad en een teveel aan waterplanten, de fontein teruggezet, snoeien, vaste planten knippen en opruimen. Zo kan deze tuin het voorjaar tegemoet.

         

20 maart. Vandaag zou de lente beginnen. Een kleine rondgang door mijn eigen tuin leert dat het dit jaar erg traag gaat. De Perzik, de Pondspeer, de Haagbeuk, de Mooi Neeltje Peer en de Vijg beginnen nog maar net uit te lopen. Een klein voordeel van de lage temperaturen die dit trage ontluiken veroorzaken is wel dat bolgewassen en andere vroege bloeiers, als bijvoorbeeld Kerstrozen, wat langer mooi blijven.

                        

18 maart. Pijnacker. Onderhoud in een tuin bij een hoekwoning. Aan de zijkant staan drie flinke bomen die zoveel schaduw veroorzaken dat eronder een bosrandbegroeiing is ontstaan. Nu, in het vroege voorjaar, vooral bolgewasjes. Bosanemoontjes, wat narcisjes en een aantal toeven sneeuwklokjes. Die sneeuwklokjes moeten wat meer ruimte gaan vullen en ik heb een paar flinke toeven opgerooid, dat kan heel goed nu de bloei zowat voorbij is. De toeven vervolgens uit elkaar gehaald en als kleinere groepjes weer geplant. Dat wordt een hele witte border in de nabije toekomst.

         

17 maart. Nog een dagje Rotterdam. Er ligt nu een grindterras en in een deel van de tuin heb ik verse aarde opgebracht. Er zit schot in. In april de 3e ronde. Plan is om de tuininrichting deels natuurlijk, deels permacultuurlijk en deels gewoon cultuurlijk uit te voeren. Een mengeling van gedachtengangen. Tot nu is er gewerkt met een eenvoudige schets als uitgangspunt. Van deze oorspronkelijke tekening is niet veel meer over, tijdens de uitvoering wordt er dermate veel aangepast dat je nu wel kunt spreken van een tuin die ontstaat tijdens de aanleg. Spannend. We hebben ideeën hoe het moet worden maar de uiteindelijke invulling gaat toch nog een verrassing zijn.

              

16 maart.

Vandaag verder met project Rotterdam. Tegels opnemen, grond en zand verzetten, puin afvoeren. Het opnemen van de tegels leverde wel een paar verrassingen op. Onder het terrasje zat nòg een half terras verstopt alsmede een hoeveelheid puin en andere zaken. Ik voelde me meer archeoloog. Een granito keukenblad, het bijbehorende stuk was ooit gebruikt als funderinkje en dat kwam ik wat later tegen. En een nog in redelijke staat verkerende gootsteen.

         

15 maart

Leidschendam. de renovatietuin is zo goed als klaar. Volgende week aanplanten en dan is alles nog voor Pasen gereed. Vandaag de voortuin afgetrild, de klinkers toch, en ingeveegd met brekerzand. In de achtertuin nog wat verplant en gesnoeid en daarmee zijn alle wensen van het lijstje vervuld.

         

14 maart.

Renovatiewerk in Leidschendam. In februari de achtertuin, nu de voortuin op de schop. Mijn voorkeur voor hergebruik wordt door deze opdrachtgever gedeeld. Betontegels 60x40 liggen nu ondersteboven. De vulsteentjes zijn waalformaten die er slecht uitzagen maar ondersteboven weer als nieuw lijken. De paden zijn destijds gemaakt met een redelijke kwaliteit Classicostenen en ook die liggen nu ondersteboven weer mooi te zijn. Een paar struiken zij fors ingenomen, een paar andere struiken verplant. De vrijgekomen oppervlakte gaan we begin april opnieuw aanplanten, tegelijk met de achtertuin. Morgen het straatwerk aftrillen en invegen met brekerzand en nog wat struiken in de achtertuin aanpakken.

               

11 maart

De afgelopen week, de 8ste, gereedgemaakte veldjes zijn vandaag van nieuwe zoden voorzien. Twas er een mooie dag voor. Wel gelijk water erop want met dat zonnetje en een hoge wind (Noord-oost) droogt alles wel snel uit. Water is dus in het begin zeker erg belangrijk.

         

10 maart. Vandaag voor de afwisseling weer eens naar Leidschendam. Voorjaarsonderhoud in enkele tuinen en wat kleine klusjes in een paar andere tuinen. Het gras werd vandaag niet geleverd, dat komt morgen, en dus moest de planning omgezet worden. In één van de onderhoudstuinen kwam ik deze, vol in knop staande, Magnolia tegen. Magnolia stellata om precies te zijn. Dat belooft wat als die straks in bloei staat.

    

9 maart. Onderhoud in een tweetal tuinen in Naaldwijk. Gras maaien, eerste keer dit jaar en dat geurt dan echt lekker ook nog! Wat voorjaarsonderhoud aan vaste planten, de getoonde asters probeerden hier het pad in te nemen en daar moest ik even op ingrijpen en de voorjaarsbloei in het bosje in deze tuin is ook een lust om te zien. In de tweede tuin moest ook een gazon gemaaid worden en tevens een vak Vinca gemengd met Hedera. Dat ging goed tot er een stuk aluminium tussen het groen verscholen bleek te liggen. Met een flinke klap en veel gerinkel ging er een ruit aan diggelen. Niet blij.

                   

8 maart. In Leidschendam is enkele jaren geleden langs het spoor een stuk plantsoen heringericht om daar een wat natuurlijker omgeving te maken. Tijdens de graafwerken zochten een aantal diersoorten hun heil in de naastgelegen wijk en een van die soorten, de woelmuis, heeft aardig huis gehouden in verschillende gazonnetjes. Een 2-tal van die gazons ben ik nu aan het renoveren. De werken zijn al geruime tijd gereed en de rust is blijkbaar voldoende weergekeerd want in deze tuinen is al een tijdje geen nieuwe schade meer gezien. Tijd om de gazons van nieuw gras te voorzien. Vandaag het oude gras eraf en de grond gespit en geëgaliseerd. Donderdag nieuwe zoden leggen.

         

3 maart. In de tuin in Zoetermeer waar ik in februari het gras heb gespit om een storende laag te breken heb ik vandaag nieuwe zoden gelegd. Zo ziet 't er weer als een tuin uit.

              

Maart lentemaand.

Februari 2016

29 februari. Onderhoud in Den Haag. Veel schaduw hier, de meeste bloei komt van Rhododendrons, Azalea's, hortensia's, een paar Hibiscussen die op de zonnigste plek staan en wat vaste planten die bescheiden lichtwensen hebben. Verder is er jarenlang elk najaar weer een handje bolletjes geplant. Veel crocussen, winteraconietjes, anemoontjes en sneeuwklokjes. Binnenkort een klein keukenhofje hier.

              

26 februari - 2

Vanmiddag een blik geworpen in een tuin in Pijnacker waar ik afgelopen najaar met de renovatie ben begonnen. Binnenkort aanplanten en nu dus even kijken en bijpraten. In deze tuin staan enkele bomen. Onder meer een treurwilg en een kronkelwilg staan er een paar meter uit elkaar. In de treurwilg zit een oortje, zoals ik dat noem. Een tak is via een bocht weer tegen de stam gekomen en daar vervolgens weer aangegroeid. foto 1
De treurwilg is ook met een tak in de kronkelwilg terechtgekomen. Deze tak is vergroeid met de kronkelwilg en gedurende enkele jaren waren beide bomen met elkaar verbonden. Zoiets kan omdat de beide wilgen familie zijn, vreemde soorten vergroeien niet. Je kunt hier spreken van een natuurlijke enting. De verbindingstak is er op zeker moment uitgezaagd en nu heeft de kronkelwilg dus één tak, een flinke ook nog, van de treurwilg aan zijn stam hangen, en die doet gewoon mee met groeien en bloeien en alles wat bomen zoal doen,  ;-) , goed te zien op foto 2, beide bomen op 3.

              

26 februari.- 1 In Leidschendam een stukje schutting vervangen door palissadepalen. Zo komt er in het nauwe gangetje tussen de voormalige schutting en de serre meer lucht en licht. Vanuit de serre is er nu zicht op het groen in de tuin van de buren, dat groen krijgt op haar beurt nu ook meer licht. winnen-winnen zogezegd! 

               

24 februari. In het dorpje Maasdijk kwam ik een originele A-kas tegen. Volgens zeggen één van de eerste, waarschijnlijk zelfs de àllereerste, ooit gebouwd in het Westland. Op het eerste plaatje zo'n kas als te zien op het terrein van het Westlands Museum in Honselersdijk, (van de Maasdijkse kas heb ik geen totaalfoto gemaakt.) U kunt de luchtramen zien, ze staan open bovenop de kas. Het Maasdijkse exemplaar is van een nog wat vroeger tijdstip. Hier bestonden nog geen luchtramen maar de kas stond op lage muurtjes en in die muurtjes zaten (waarschijnlijk afsluitbare) gaten die gebruikt werden om de teelt te "luchten". Op de fotoos te zien dat die gaten ooit zijn dichtgemaakt waarna er luchtramen in de kas gemaakt zijn.
Langs de weg van Den Hoorn naar De Lier zag ik vanmorgen deze fantastische regenvlagen neerslaan en ergens midden tussen die vlagen ging de rook van een tweetal schoorstenen dan weer juist omhoog. Op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen dat er een windhoos te zien is, maar het zijn echt schoorstenen die zwarte rook uitbraken.
In de tuin bij het A-kasje in Maasdijk staat ook (nog) dit overblijfseltje van wat ooit een mooie perenboom geweest moet zijn. De jonge takken die eraan zitten stralen nog wel een zekere vitaliteit uit, het stammetje daarentegen is weinig meer waard en wordt door de bast overeind gehouden.

                        

23 februari. Leidschendam revisited. Van de hoogste conifeer een stuk afgehaald, past nu qua maat wat beter bij de rest van de beplanting, grondkerinkje geplaatst, de rest van de oppervlakte classicostenen gelegd, met de grote slijptol de stukjes op maat gemaakt, kantopsluiting geplaatst, brekerzand ingeveegd, afgetrild, Grond geëgaliseerd, opgeruimd. In de loop van maart verder met de voortuin.

       

22 februari. Verder met de renovatie van de tuin in Leidschendam. (Zie 3 februari) Nieuwe tegels gelegd en een deel van de classico stenen herstraat. Een conifeer waar eerder over getwijfeld werd is nu alsnog gerooid. Met het nieuwe beplantigsplan wordt daar een mooie vervanger voor geplant. Thuis aan paar lengtes damwandrofiel op maat gezaagd waar morgen om het ronde classicoterras een grondkerinkje van wordt gemaakt.

      

20 februari. Vanmorgen nog een stukje rollaag geplaatst, de laatste stukjes op maat geslepen en het terras ingeveegd met brekerzand en afgetrild. Daarna de wilgentenenschermen geplaatst en de te beplanten ruimte geëgaliseerd. Daarmee was dit deel van het werk gereed.
Eind maart  begin april gaan we, de opdrachtgeefster en ik, de tuin aanplanten. 

         

19 februari. Vandaag naar het renovatieprojekt in hartje Den Haag. Zand bijgereden, een paar honderd blokjes 10x10 als aanvulling op de her te gebruiken blokjes en wat waalformaat klinkers om een rollaagje om het terras te maken. Het terras en een belangrijk deel van de rollaag zijn gereed. Nog wat blokjes op maat maken en aftrillen. Voila, er zit progressie in. Ook een tweetal wilgentenenschermen heb ik meegenomen om een stukje afscheiding met de buren te maken. Morgen verder.

    

18 februari. Tegels opgenomen en naar het stort gebracht uit de tuin in Leidschendam. Damwandplanken opgehaald om te gebruiken als grondkering bij het nieuwe terrasje. Daarna naar Den Haag voor een onderhoudstuin. Natte sneeuw en regen. Maar toch gezellig daar. ;-)

         

17 februari. Een gazon in Zoetermeer. Over de kleiige bodem is een laagje tuingrond gegooid en daar zijn zoden op gelegd. Voila, nu, een aantal jaren verder, komt de aap uit de mouw, het gazon is niks waard. De overgang tussen bovenlaag en ondergelegen laag is te groot voor de graswortels, ze blijven in het relatief dunne toplaagje.. De oplossing ligt in het doorspitten en zorgvuldig mengen van de twee lagen. De aldus ontstane overgangslaag biedt voor de graswortels wel mogelijkheden.
Dit kom ik af en toe tegen. Het hoort zo niet aangelegd te worden, elke hovenier weet dat de bodem bijzonder belangrijk is omdat dat letterlik het fundament van de tuin is. Toch is niet iedereen hiervan doordrongen, blijkt.

    

16 februari. Gestart met de renovatie van een tuin in hartje Den Haag. Vandaag het gazon verwijderd, stenen en grind opgenomen en in depot gezet. De nieuwe inrichting uitgezet en grond en zand uitgewisseld. Vrijdag aanvangen met de herinrichting van de tuin.

         

15 februari. In Den Haag is vorige week tijdens een storm een hekwerk beschadigd. 3 palen gekraakt. Vandaag heb ik die drie palen vervangen, deze keer wel hardhout gebruikt. Het kan op die plek echt spoken en wat steviger materiaal is hier geen overbodige luxe. Daarna verder in Leidschendam waar grond en zand verzet moesten worden, zie 3 feb. en de klinkers uitgenomen en in depot gezet.

         

13 februari. Vandaag even in Leidschendam geweest. Daar zag ik een Buxus die prachtig berijpt was. Thuis in eigen tuin kwam ik een Kaardebol tegen waarvan het zaad dat niet door vogels was geconsumeerd aan het kiemen was in de bol. Een vreemde gewaarwording.

         

11 februari. Straatwerk in Den Haag. Zandbed lag gereed, stenen waren besteld en geleverd, ik hoefde slechts het straatwerk te doen. Paar randen op maat slijpen. Leuke dag.

                   

10 februari. In dezelfde straat in Leidschendam ligt deze grassentuin. Vandaag alles kortgeknipt en voorjaarsgereedgemaakt. Wat struiken gesnoeid en terrassen en oprit onkruidvrij gemaakt.

    

3 februari. Na de feestelijkheden van december, een paar klusjes vroeg in januari en vervolgens nog een reisje naar de zon zijn we nu in februari aanbeland en begint er weer wat schot in de agenda te komen. Om te beginnen een renovatietuin in Leidschendam. Snoeien, rooien, verplanten, klinkers opnemen en grond en zand verzetten. De herinrichting wordt uitgevoerd met wat nieuw materiaal en beplanting maar voornamelijk met aanwezige spullen. Hergebruik. Later in de maand gaat het daar verder. 

                   

 

 

Januari 2016

4 januari De eerste werkdag van het nieuwe jaar bracht me in de tuin van een nieuwe opdrachtgever in Den Haag waar een drietal flink uitgegroeide haagbeuken staan die wat al te breed waren geworden. Innemen dus, smaller maken. Daar kwam een flinke vracht takhout af. Maar ze zijn er slanker op geworden. Ik verneem nog of er ook nog wat van de hoogte af moet. Uitdunnen kan maar zomaar toppen liever niet. Dat gaat taferelen als bij knotwilgen opleveren, en daar zijn deze bomen te mooi voor.

      

5 januari. Vandaag onder meer enkele klusjes in Leidschendam. In één van de tuinen kwam ik deze Rhododendron tegen. Kijk toch eens wat een bloei. Een enkele bloem kan, maar dit is niet normaal. In een andere tuin staat een leiperzik. Deze boom heeft last van Krulziekte. Om die ziekte, een schimmel, te bestrijden dien je haar eind februari, als de knoppen gaan 'schuiven', te behandelen met een antischimmelmiddel. Omdat ook de knoppen van dit boompje al aan het werken zijn heb ik de voorgenomen behandeling nu maar alvast uitgevoerd. Ik gebruik daarvoor een biologisch middel op basis van knoflook. Ik heb hier nog geen ervaring mee en ik hoop van harte dat 't werkt.

                   

 


    December 2015. Een relatief natte maand, ik heb nog zelden zo vaak mijn regenpak aangehad, en het is op het moment dat ik dit schrijf pas de 12e. Er is al wel het een en ander gebeurd, vooral onderhoud en ook wat werk aan projekt Pijnacker. Dat is hierboven te zien.
              
Van links naar rechts, 1) onderhoud in Pijnacker, een andere tuin als het projekt, 2) onderhoud in Leidschendam, ik heb daar onder andere een Pennisetum, een siergras met hele leuke pluimpjes, ook wel lampenpoetsersgras genoemd,  en daar maak ik elk jaar een vlechtwerkje van. Deze keer een mandje. Pasen valt in 2016 vroeg, al eind maart en dan kunnen er nog juist wat eitjes in voor ik het grasje bij de grond afknip om ruimte te maken voor het nieuwe gewas. De oude twijgen hang ik dan in de heg en die worden door vogels opgehaald om als nestmateriaal te dienen. 3) Rozen in december, hier in een tuin in Bergschenhoek, het gebeurt wel vaker maar zoveel als er nu nog bloeien is niet normaal. 4) Dan een plaatje van de vijg in mijn eigen tuin. Ik heb daar een stuk bouwstaalmat aan de gevel gehangen en daar de vijg tegen gezet. Elke keer als er een stukje schot bij was gekomen bond ik dat aan, Nu is het al een aardig gevuld geheel. Met blad eraan zie je de takken en het betonijzer in het geheel niet, wel de vele vijgen die eraan komen. 
 
In een onderhoudstuin in Leidschendam kwam ik de week voor Kerst even aan om nog wat rommel op te ruimen en de lichtjes in een boom te hangen. In deze tuin staat ook een flinke Prunus subhirtella 'Autumnalis' en die staat momenteel zo mooi vol in bloei, zo heb ik het nog zelden gezien. Zo'n boom bloeit van november tot pakweg maart, behalve als het stevig vriest, dan is het wat magertjes, maar nu met deze zachte omstandigheden bloeit ze uitbundig! De naast de boom staande liguster zit dan weer afgeladen vol met bes, waarbij het jammer is dat die niet eetbaar zijn.
 
                
 
Projekt Pijnacker nadert haar voltooiing en ik ben de week voor Kerst begonnen aan een nieuw projekt, deze keer in Rotterdam. Het huis is verkocht en verbouwd en de tuin is na een jaar zonder onderhoud en de verbouwing toe aan aanpassing aan de wensen van de nieuwe bewoners. Ik ben begonnen met een flinke opknapbeurt. Onkruid verwijderen, wat struikjes en coniferen rooien en verplanten en verder veel snoeiwerk.Eén van de te snoeien boompjes was een Abies die al eens getopt was en waarop nu meerdere jonge uitlopers stonden. Ik heb ze eraf gehaald en de bedoeling is dat er één of meer als Kerstboompje dienst gaan doen. Toen ik aan het einde van de dag op huis aan ging was de opdrachtgeeftser nog niet thuis en ik ben nu benieuwd hoe dat verder gegaan is. Tzt zal ik dat wel vernemen.  
 
         
 
Intussen is in mijn eigen tuin de winterbloeiende jasmijn, Jasminum Nudiflorum, goed herkenbaar tussen de takken van de Rambler/Liaanroos Seagull. De roos laat veel kleine botteltjes zien, mooi rood, en het geel van de jasmijn kleurt daar wel grappig bij. Thuiskomen is leuk op die manier.
 
              
 
Het volgende projekt, dat parallel gaat lopen aan Rotterdam, is in Leidschendam. Een bestaande tuin, ik kom daar een keer per jaar om onderhoud uit te voeren, moet wat aangepast worden. De opdrachtgeefter is met pensioen en brengt meer tijd in de tuin door. Daarom moet er wat aangepast worden aan de hoogte van beplantingen en moet het terras op een iets zonniger plek komen.
Op het plaatje de huidige situatie. Begin februari ga ik hier van start met snoeien en verhardingen opnemen. 
 
         
 
Een sierpeer die ooit geplant was als kleinblijvende boom maar die uiteindelijk toch te groot werd voor de plaats waar ie staat. Flink innemen was hier het verzoek. De takken zijn verwerkt in een takkenril in dezelfde tuin. Die ril ligt daar al een aantal jaren, wordt bij elke snoeibeurt aangevuld, slinkt ook weer en biedt woonruimte aan allerlei klein gedierte.
 
         
 
Laatste werkzaamheden deze maand zijn in Leidschendam. Verschillende klusjes in één tuin. Een leirek verhogen, het zicht op de achter de tuin staande woningen is minder mooi en met deze boom is het zomerbeeld een stuk aangenamer. Hij mag wat hoger en daarom heb ik bij de laatste snoeibeurt enkele uitschieters laten staan. Daar is nu een rekje van tonkinstokken achter geplaatst zodat het komend seizoen de leivorm doorgetrokken kan worden.
 
    
 
Onder de coniferenhaag lag een laagje cacaodoppen. Duiven wroetten daarin en strooiden ze over het terras. Dat was niet de bedoeling en nu heb ik die doppen varvangen door China Pebbles. Zwarte steentjes van 3-5 cm doorsnee.
 
    
 
De hemelwaterafvoer van de berging liep zo de grond in, een milieuvriendelijke oplossing voor hemelwater. Er zat ook een grindputje onder maar in de loop van de tijd is dat grind vermengd met grond en daarmee welhaast ondoordringbaar geworden. Ik heb de pijp vrijgegraven en een gat eromheen gemaakt, vervolgens met antiworteldoek een teil gemaakt waar de pijp in uitkomt, die teil gevuld met grind, doek dichtgevouwen, 10 cm zand erop en dichtgestraat. Voila, water kan erdoor, grond niet. Enkele tuinen verderop heb ik dit al een jaar of 8 geleden gedaan en daar werkt dit systeem nog altijd prima. De teil werkt als kortstondige buffer en door het antiworteldoek kan het water rustig aan in de grond zakken. In vette klei werkt zulks minder goed, daar duurt het opnemen van het water door de bodem veel langer en dus moet er in zo'n geval een veel grotere teil worden gemaakt om voldoende bufferruimte te waarborgen. In deze tuin is de bodem zanderig en daar werkt een kleinere teil, 3 zakken grind van 25 kg, samen 48 liter grind, prima. 
 
              
 
 
 
 

    November 2015 Bollen planten is nog goed mogelijk. Kijk of er hier en daar bij een tuincentrum nog wat bollen in de schappen liggen en zet die eventueel nog voor 5 december in de grond. Een soort vuistregeltje, later kan zelfs ook nog. (Leg ze in elk geval niet bovenop de wasdroger, zoals een klant van mij ooit deed, om ze in het voorjaar als moes terug te vinden.) Bloeien doen ze altijd, hooguit iets later maar vaak valt dat reuze mee. De enige keer dat ik meemaakte dat het niet goed ging was toen ik een hoeveelheid narcissen plantte en het 's-nachts ging vriezen. En stevig ook. Van die aanplant is niets terechtgekomen. Het blijkt dat bollen die enkele dagen in de grond zitten al wortels vormen en op het moment dat dat gebeurd is kan er weinig meer misgaan, iets met eiwitomzetting heb ik begrepen. Dan kunnen ze een flinke winter hebben. Maar als het dus iets te snel gaat vriezen, zoals ik meemaakte, dan is het jammer maar dan gaat het niet goed. Voila, het weer ziet er nu nog prima uit, wat temperatuur betreft toch, en als je dus nog bollen tegenkomt, wat houdt je tegen. Kijk dan wel vooral naar bollen die geschikt zijn voor verwildering, mijn stokpaardje, eenmaal planten, jarenlang plezier!

Er is veel water gevallen. Zelfs hier en daar verderop in het land al wat sneeuw en natte sneeuw. En over gebrek aan wind hebben we niet te klagen. De eikenboom in de tuin van de buren is al haar blad al kwijt. In Bergschenhoek waar ik afgelopen week heenging om onder meer het gazon bladvrij te maken zat er juist nog erg veel blad aan de eiken. Daar kan ik nog eens voor terug Ook kleine onkruiden waren er daar weer te vinden op een aantal plekken. Normaal gesproken is de temperatuur in deze tijd van het jaar wel zo laag dat in combinatie met de kortere dagen er weinig tot geen groei meer in zit. Dat is dit najaar dus anders. Voila, de schoffel nog maar eens ter hand genomen.

    Ik ben in eigen tuin, of beter gezegd 'aan eigen gevel' begonnen met een experiment in de vorm van mos-grafitti.Volgens een recept op facebook kun je met behulp van mos, prachtige figuren op je muur maken. Ik wil dat weleens zien en ik heb in mijn eigen tuin wat mos verzameld, dit samen met karnemelk, suiker en water in de blender gedaan zodat 't een mooi glad mengsel werd en dit mengsel dan weer met een kwast op de muur aangebracht. Ik heb een stuk gemetselde muur uitgekozen en tevens een stukje van een oude betonschutting waar flink veel slechte plekken in zitten. Heel benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen. Eigenlijk ben je met dat blenderen en met karnemelk, water en suiker mengen gewoon stekjes met groeimedium aan het maken. Wat nu op de muur zit heb ik na enkele dagen een keer met de plantenspuit bevochtigd want het moet eerst aan de groei komen. Als er eenmaal wat body inzit houdt mos zelf wel genoeg vocht vast maar nu dus even helpen. Als het werkt en het wordt een mooi bedje zal er alleen in een lange droge periode af en toe wat vocht bij moeten. (Geen foto van de betonschutting.)

    

    Klein klusje in een achtertuin. De leilinden hier staan er zo'n 4 à 5 jaar en zijn in die tijd nog niet gesnoeid of aangebonden. Dat kun je een paar jaar laten gaan maar zo'n linde wil toch graag boom worden en er zaten dan ook al een paar flinke topscheuten in, elk wel zo'n 2,5 tot 3 meter. Ik heb de beide boompjes gesnoeid en tevens die toppen eruitgehaald. Wel een stuk van zo'n 40 cm laten zitten omdat de opdrachtgever er graag nog een ligger boven wil. Dat kan gerealiseerd worden door er volgend jaar wat bamboe leihout bij te plaatsen en de nieuwe scheuten daar direct langs te leiden. Dat kan zo nog een mooi natuurlijk scherm worden. 

 

    Dat je met natuur niet moet spotten kun je zien aan de Incaruïnes in Zuid-Amerika. Dat zoiets op wat kleinere schaal hier te lande ook kan zie je hier op de plaatjes. Laat zo'n fiets lang genoeg onberoerd staan en zie wat die klimop van plan is.

    

 

    Najaar 2015. Projekt Pijnacker. Sinds een aantal maanden werk ik regelmatig één of meer dagen per maand aan de renovatie van een flinke achtertuin in Pijnacker. Omdat er erg veel moet gebeuren noem ik dit een echt projekt. Er was geen vaststaand plan. Op basis van een aantal gesprekken heb ik een schetsontwerp gemaakt, een zogenaamde praatplaat (een van mijn favoriete werkzaamheden). De opdrachtgevers hebben ook zo'n tekening gemaakt en al pratend en overleggend zijn we op een flexibel plan gekomen. Flexibel betekent dat er aanpassingen gedaan kunnen worden. Eigenlijk is het dus meer een richtidee. In de uitvoering kunnen en worden er nog veranderingen aangebracht.

Alles flink snoeien, een boom vrijmaken van overdadige klimopgroei en coniferenhagen eruit en vervangen door een hekwerk van bouwstaalmatten was de eerste stap. Vervolgens heb ik tegen die bouwstaalmatten wilgentenen schermen geplaatst. Zo is de achterzijde van de tuin dicht en oogt 't toch vriendelijk. Vervolgens ben ik begonnen met de aanleg van een tweetal terrassen achterin de tuin en een wat kleiner zitje halverwege. Daarmee was de achterzijde zowat klaar en dat deel hebben we in oktober aangeplant. Wat struiken en Vaste Planten en Klim- en Leiplanten tegen de wilgenschermen.

             

 

De volgende stap was het terras aan huis. Net als de andere terrassen is dit gemaakt van oude klinkers waalformaat. een mooie steen. Door de onregelmatige vorm, krom, dik, dun, hoger, lager, is het wel een steen die wat tijd vraagt om te straten. Het resultaat is hier belangrijk en ik ben er vol goede moed aan begonnen. Cirkels die het beeld van het terras bepalen in een verder recht gestraat veld, 't ziet er gaaf uit. Over de hoeveelheid werk die er in het op maat slijpen van al de schuine aansluitingen is gestoken denk ik niet meer. ;-)

              

Begin december de poort van nieuwe palen voorzien, de oude waren verrot en die heb ik nu vervangen door hardhouten palen die in de ter plekke vochtige omstandigheden wat langer meegaan. Binnenkort verder met de inrichting van de groene delen van de tuin. Er komt een nieuwe stapeling van lavakeien met rotsplantjes, die was er in de oude situatie al maar die heb ik gedemonteerd om het nieuwe terras te kunnen maken. Er komt nog wat water in, in de vorm van enkele minivijvertjes. Daarna gaan we beslissen of het gazon als verbindende factor in deze tuin wat hoger moet komen en tevens gaan we de uiteindelijke vorm bepalen. Als laatste worden de borders opnieuw beplant.

Voorlopig in december alvast een plantvakje gemaakt in het terras voor een later te planten leifruitboompje, met een leirek van gegalvaniseerd bouwstaalmat, en op enkele plekken de grond opgehoogd. Ook een Taxus baccata 'Fastigiata Robusta' geplant, een zuil met een hele mooie diepgroene kleur. Nog niet heel breed maar wel al een ruime 2 meter hoog. (Foto volgt tzt)

   

 
 

 terug naar het keuzeblad/begin van deze website

 

Tuin in Den Haag, een regelrechte Wilde Weelde!