#

De inzending van De Rooy Hoveniers is zaterdag 24 februari tijdens de VHG Vakdag op TuinIdee in ’s-Hertogenbosch uitgeroepen tot Tuin van het Jaar 2018. Eigenaar Günther de Rooy ontving de prijs uit handen van VHG-directeur Egbert Roozen. Ook de Publieksprijs was voor De Rooy Hoveniers. De Tuin van het Jaar is een initiatief van Branchevereniging VHG om vakkundig ontworpen en aangelegde tuinen onder de aandacht van het publiek te brengen.

Eindoordeel
De jury was bij het tuinbezoek meteen onder de indruk van deze mooie, omsloten tuin. “De eigenaren kunnen dagelijks in een prachtige, smaakvolle groene omgeving genieten van het buiten zijn, in elk seizoen. Mede door de nieuwe lage ramen is de buiten-binnenbeleving optimaal. Het gevoel ontstaat direct betrokken te zijn bij de tuin. Dat is een grote verdienste van deze hovenier, die het is gelukt een grootse tuin te ontwerpen en aan te leggen op een relatief klein oppervlak. De Rooy Hoveniers heeft dankzij een goede plantenkennis originele keuzes gemaakt en planten in een prachtige compositie op de juiste plek gezet. Wat is er in alle rust veel te beleven en te ontdekken! Het geheel oogt als vanzelfsprekend, dus daar is heel goed over nagedacht. De harmonie in de texturen en kleuren van de verschillende levende en dode materialen maakt deze tuin tot een heerlijke oase.” aldus het juryrapport.

Laat het zien!
Via Facebook konden ook tuinliefhebbers hun favoriete inzending kiezen. Ook zij verkozen de tuin van De Rooy Hoveniers tot winnaar. Günther de Rooy is dolblij met deze ‘dubbele winst’: “We wilden heel graag deze prijs winnen. Deze tuin is anders dan doorgaans wordt gemaakt, ook voor onszelf. Het is niet allemaal ingekaderd, maar heeft een grote mate van spontaniteit. Dat wilden we graag laten zien. Ik nodig mijn vakbroeders uit om volgende keer ook mee te doen. Inzenden is niet heel veel werk en mooie tuinen zijn er volop. Dat moeten we uitventen!”

Nominaties
De zeven genomineerde inzendingen blonken dit jaar uit in diversiteit. Juist de variatie is inspirerend en leerzaam voor de beroepsgroep en tuinliefhebbers. De genomineerde tuinen zijn:

1. Moderne leef-werktuin met buitenkamer, Somers Hoveniers
2. Weelderige, bloemrijke villatuin, Fons Linders Tuinmeesters
3. Rustgevende subtiele patiotuin, De Rooy Hoveniers
4. Lounge-leeftuin met Marokkaans tintje, Hendriks Hoveniers
5. ‘Tropische verrassing’-tuin, Paul Casteleijn Hoveniers
6. Compact voortuinengroen, Lindenbosch tuinarchitectuur
7.
‘Stylish’ stadse gezinstuin, Biesot Tuinen en Parken

 

Branchevereniging VHG is een Facebookcampagne gestart voor de Publieksprijs van de Tuin van het Jaar 2018. Foto’s en filmpjes van de zeven genomineerde tuinen staan op de Facebookpagina ‘Lang Levende Tuin’. Tot en met dinsdag 13 februari kan het publiek stemmen op zijn favoriet in de Facebook-app. Met het uploaden van een foto van de eigen tuin maakt men bovendien kans op kaartjes voor TuinIdee 2018 in 's-Hertogenbosch.

De tuin met de meeste stemmen wint de Publieksprijs Tuin van het Jaar 2018. Dat wordt bekend gemaakt tijdens de VHG-vakdag tijdens TuinIdee 2018 op zaterdag 24 februari. Dan maakt de vakjury haar keuze bekend.

Zeven heel verschillende tuinen
De genomineerde tuinen laten allemaal zien hoe professioneel ontworpen, aangelegde en onderhouden tuinen sterk kunnen verschillen: afhankelijk van de kwaliteit en stijl van de hovenier, de wens van de klant, en de variatie aan hedendaagse tuintrends.

De genomineerde tuinen zijn:

•           Moderne leef-werktuin met buitenkamer van Somers Hovenier
•           Weelderige, bloemrijke villatuin van Fons Linders Tuinmeesters
•           Rustgevende subtiele patiotuin van De Rooy Hoveniers
•           Lounge-leeftuin met Marokkaans tintje van Hendriks Hoveniers
•           ‘Tropische verrassing’-tuin van Paul Casteleijn Hoveniers
•           Compact voortuinengroen van Lindenbosch tuinarchitectuur
•           ‘Stylish’ stadse gezinstuin van Biesot Tuinen en Parken

Branchevereniging VHG, voor ondernemers in het groen, organiseert jaarlijks de Tuin van het Jaar-competitie. Deze vakwedstrijd gaat over inspirerend allround vakmanschap van hoveniers, al dan niet aangevuld met hun samenwerkingspartners. Het gaat om mooie, verrassende tuinen met een eigen sfeer en een hoge PR-waarde. Het niveau van de genomineerde inzendingen is al jaren hoog.