Onderhoudstips

Er zijn veel manieren om planten te snoeien, of te onderhouden. Dat gaat niet altijd goed. Wanneer ik vaker zaken tegenkom die verkeerd zijn gegaan zal ik op deze pagina proberen uit te leggen hoe het wel zou moeten, en vooral natuurlijk waarom!

In dat licht is het misschien nuttig om het volgende in gedachten te houden:

Sinds enkele jaren geef ik instructie het onderhoud in uw eigen tuin. Onder mijn leiding leert u hoe u de zaken veilig aanpakt en de tuin na gedane arbeid netjes achterlaat. Wilt u het onderhoud in uw tuin door mij laten uitvoeren?

Ontwerp/aanleg, onderhoud of coaching, wanneer u geÔnteresseerd bent in mijn diensten kom ik vrijblijvend bij u aan om kennis te maken en een en ander door te spreken. Voor kontaktgegevens klik hier.

 

 

Heide snoeien   GeŽnte Prunus   Lampepoetsersgras   Voorjaarsschoonmaak  Appelboom snoeien en aanbinden Hortensia snoeien Prunus triloba snoeien Vaste Planten

 

GeŽnte Prunus

Achterstallige snoei: Je ziet dit in het voorjaar redelijk vaak, deze boom is al jarenlang niet goed bijgehouden. De kroon is een rosebloeiende japanse kers die ooit geŽnt is op een zelf witbloeiende onderstam. Nu wil die onderstam ook graag zelf boom worden en die zal dus uitlopers maken. Goed onderhoud in dit geval betekent dat je alle uitlopers onder de entplaats wegsnoeit omdat van de voeding het meest naar die uitlopers gaat en veel minder naar de ent. Snoeien is een kwestie van twee tellen als je er jaarlijks even aandacht aan besteedt! In dit geval is er helemaal niets aan gedaan zodat deze boom twee grote armen met witte bloesem heeft en een miezerig klein takje waar nog wat roze bloesem aanzit Twee jaar na het maken van deze foto is dat roze takje helemaal afgestorven zodat er een, overigens wel heel mooie, witte Prunus bij ons om de hoek staat.

 

Er is een heel scala aan geŽnte soorten beplanting en soms is het heel verrassend wat er uit zo'n onderstam tevoorschijn komt. Planten enten kun je alleen op familie, ik kwam ooit een tweetal bremstruikjes op stam tegen, leuke geelbloeiende bolletjes. Maar na enkele jaren belde de eigenaar op met de vraag of toveren mogelijk was, het ene bolletjes was weg en daar stond nu een Gouden Regen. In een storm was het bremstruikje eraf gebroken en de onderstam bleek dus een gouden regen te zijn die nu zelf zijn kans schoon zag en gewoon uitliep. Een grappig gezicht.   

terug naar boven

Lampepoetsersgras

foto aanklikken voor vergroting

Lampepoetsersgrasje ofwel Pennisetum knip ik pas in het  voorjaar bij de grond af. Gedurende de winter laat ik het gewas, wel helemaal ingedroogd, staan om zo het hart tegen al teveel vocht en kou te beschermen. Veel planten hebben namelijk niet eens zoveel last van de kou maar veel meer van natte omstandigheden en die zijn er in het late najaar en in de winter volop terwijl er te weinig warmte is om snel weer op te drogen. Dat levert vaak schimmels en rot op en het is voor zulke planten dan ook belangrijk dat ze op een goed ontwaterende plek staan en zo droog mogelijk gehouden worden. Ik laat hier dus het gewas met rust maar in het verleden maakte ik er wel een vlecht van, als geintje. Deze plant is al wat ouder en een vlecht maken gaat niet meer. Ik heb er dus twee vlechten in gemaakt. Voila, zo kan ie tot het voorjaar blijven staan en dan wordt ie geknipt. Half maart ongeveer. De vlechten hang ik in een struik of aan een boomtak, vogels die aan het nestelen gaan kunnen er twijgjes uithalen om hun nest mee te bouwen.

 

terug naar boven

 

Appelboom snoeien en aanbinden

Appelbomen dragen vrucht op kortlot. Kortlot is de naam voor de takjes waar de bloesem en dus ook de vruchten aan komen. Om de aanmaak van kortlot te bevorderen kun je de takken van een appelboom uitbuigen en vastbinden. door de spanning die op zo'n gebogen tak komt te staan dwing je de boom kortlot aan te maken. ,Ik heb een appelboom die al wat jaren oud is flink gesnoeid en een aantal jongere en dus nog flexibele takken overgehouden die ik nu, begin maart 2015, heb uitgebogen en vastgezet. De bedoeling is dus dat er in de loop van het komende groeiseizoen kortlot gevormd wordt. Ik ben benieuwd.

terug naar boven

 

Vaste Planten, dit zijn kruidachtige planten die in het voorjaar uitlopen, groeien, bloeien, en uiteindelijk in het najaar weer afsterven. Ze overwinteren als wortel of als bladrozet. De bloeistengels en overtollig blad werden in het verleden steeds in het najaar afgeknipt, onder het mom van winterbeurt. Een vorm van netheidsonderhoud. Dat is een achterhaalde werkwijze. In de uitgebloeide bloemen en de stengels overwinteren tal van insecten, of ze zetten er hun eitjes af. Voor die insecten is het een manier van overleven maar ook kunnen vogels erop fourageren. Als plus voor de tuinliefhebber is het een prachtig gezicht als die oude bloemhoofdjes onder een laagje rijp of sneeuw komen te liggen. Pas vroeg in maart is het weghalen van de oude bloeiwijzen en overtollig blad aan de orde. Tegen die tijd begint de groei voor het nieuwe seizoen weer en kan het oude spul weg. Dat knippen kun je goed met de hand doen maar als je border groot genoeg is kan er ook heel goed met de maaimachine, cirkelmaar, gewerkt worden. Het maaisel kan als mulchlaagje tussen de planten blijven liggen. Dat composteert en draagt zo weer bij aan de verbetering van de bodem.   .

 

 

terug naar keuzeblad

Heide snoeien

Heide snoeien. Ik spreek geregeld mensen die denken dat zulks in het geheel niet nodig is, en die zich hebben laten vertellen dat heide na enkele jaren toch wel versleten is en vervangen dient te worden. Jammer, want heide die je snoeit gaat echt een redelijk aantal jaren mee en ziet er mooi en stevig uit.

 

 Foto 1: De heide is uitgebloeid en je ziet hier dat er boven het uitgebloeide gedeelte, nieuw schot gevormd wordt.

De uitgebloeide bloemetjes vallen af en er blijft een stukje kale tak over, hierop worden geen nieuwe blaadjes gevormd. Alleen de uitgroei bovenaan gaat door. Er zal, als de plant een paar seizoenen gebloeid heeft dus een opeenvolging zijn van stukjes groene en stukjes kale tak. Deze takjes worden topzwaar, vallen om en laten dan het kale hart van de plant zien, daarmee noemt men ze dan versleten, niet mooi meer, en moet er dus vervangen worden.

Direkt na de bloeitijd kun je onder de uitgebloeide bloemen door snoeien, alles takjes die gebloeid hebben er af, en laat de hei dan maar weer mooi uitlopen.

terug naar boven

 

Voorjaarsschoonmaak

Als de winter een klein beetje over zijn hoogtepunt heen is kun je de stengels en bladeren van vaste planten en in de borders liggend blad opruimen. Zo maak je het mogelijk om volop van de nu langzamerhand in bloei komende bollen  te genieten. Voorjaarsschoonmaak, in tegenstelling tot de zogenaamde winterbeurt.

Deze tuin wordt elk jaar medio februari opgeruimd:

terug naar boven

 

Hortensia snoeien

Hortensia's snoei ik door jaarlijks de oudste takken bij de grond af te knippen. Zo laag mogelijk. Als er tegen de grond knoppen zichtbaar zijn laat ik die wel met rust. Daar wordt in de loop van het groeiseizoen nieuw schot uit gevormd wat dan in een volgend jaar bloei oplevert.

Onderstaande foto is gemaakt na het snoeien, alleen vorig jaar gevormde takken zijn overgehouden, ouder schot is verwijderd.

foto aanklikken voor vergroting

terug naar boven

Prunus triloba snoeien

Zo'n op stam geŽnt Prunusje bloeit in het vroege voorjaar, april-mei, op het in het vorige jaar gevormde hout. Voila, direct na de bloei kortzetten zoals te zien op de foto. Er worden vervolgens in de loop van de zomer nieuwe takken gevormd waaraan volgend voorjaar weer een uitbundige bloei te zien is. Elk jaar weer na de bloei die takken eraf, zo'n 10 cm kun je laten zitten. Opletten dat er niet teveel oude dikke stukken achterblijven, die knip je er dan ook maar eens tussenuit. Zo hou de je rakker jong en vitaal. Het enige wat je merkt is dat de stam jaarlijks ietsje dikker wordt en dat er ook wat meer takken gevormd worden. Van zo'n boompje kun je jarenlang plezier hebben.
 

NB: als er vanuit de wortel of ergens langs het stammetje takken gevormd worden moet je die zo kort mogelijk wegknippen. Anders krijg je wat hierboven bij grote broer Prunus serrulata staat.

        

 foto's aanklikken voor vergroting

Op de meest rechtse foto zie je kleine vruchtjes. Het is niet gebruikelijk dat deze prunus triloba die laat zien. Maar tijdens de bloei van dit boompje, in het vroege voorjaar van 2017, was het extreem warm weer en omdat er geen nachtvorst kwam is dit het resultaat. Ik heb geen idee of t wat gaat worden maar ik heb dit takje laten zitten, enkele andere takken zijn er wel afgegaan, en nu wachten we af. ;-)

terug naar boven