Onkruid branden?

Onkruid verwijderen van verhardingen kun je goed handmatig doen, Een paar stevige kniebeschermers, handschoenen en een plamuurmes zijn de enige gereedschappen die je nodig hebt.

Steek het mes strak langs het onkruid tussen de stenen en met enige oefening krijg je in de meeste gevallen het onkruid met wortel en al uit de verharding.

Liggen de stenen te strak tegen elkaar en staat er toch begroeiing tussen dan kun je het plamuurmes schuin langs de voeg bewegen en het plantje zo afsnijden,

Bij mijn klanten doe ik dit eens per ongeveer 6 weken en zo staat er nooit veel en is het een kwestie van bijhouden.

Onkruid in borders komt niet veel voor want ofwel is de beplanting dicht genoeg zodat er geen onkruid tussen kan, ofwel hou ik een mulchlaag in stand die onkruidonderdrukkend werkt.

Soms staat er langs de randen van verhardingen waar de mulchlaag wat dunner is toch een ongewenst plantje en dat neem ik mee met het verhardingsrondje.

Grotere oppervlakken verharding kun je goed onkruidvrij houden met een brander.

*** Let op, als er een groot stuk verharding is waarbij op plekken altijd veel onkruid staat, dan heeft die verharding daar blijkbaar weinig zin, Wordt er gebruik van gemaakt, belopen, berijden, dan staat er sowieso weinig onkruid. Verhardingen die onder het onkruid staan hebben blijkbaar geen functie en die kun je beter verwijderen en er groen voor in de plaats zetten!

Kijk eens rond in je eigen wijk en merk dat er toch behoorlijk wat plekken in de openbare ruimte zijn waar veel onkruid tussen tegels staat. Daar komt blijkbaar zelden of nooit iemand, en de lokale overheid zou zulke plekken prima kunnen aanplanten. ***

Branden dus, de plekken waar op grotere stukken verharding onkruid staat kun je meerdere malen, tot wel 6 x per jaar branden.

'Branden' verdient enige toelichting. Het is niet de bedoeling dat je het onkruid in brand zet. Door de vlam rustig over het plantje te bewegen verhit je de cellen en daarmee pocheer je ze als het ware. Je ziet het groene blad een stuk donkerder worden. Dat is voldoende. Na een paar dagen is het zwart en doet het niets meer.

Vroeg in het voorjaar beginnen is het credo. De onkruidjes zijn dan nog relatief klein en wanneer je de groene delen op deze manier behandelt geeft het worteltje het vaak ook op. Is het plantje wat groter en heeft het dus al een wat meer ontwikkeld wortelgestel dan gaat die wortel niet dood en loopt na verloop van tijd weer uit. Dat wordt dus herhalen.

Omdat er altijd zaad in de lucht zit komen er sowieso nieuwe onkruidjes bij. Eens per zes weken nalopen met de brander is dan een aardig ritme. Dat komt tussen maart en oktober uit op ongeveer zes maal pocheren. Daarmee heb je altijd een 'schone' verharding.

Ik gebruik zelf een dakbrander met een gasfles van 5 liter. Er zijn kleinere brandertjes in de handel en er zijn er ook op elektriciteit Om te pocheren allemaal prima geschikt, om echt te branden, wat dus niet de bedoeling is maar wat mensen wel willen, zijn de kleinere apparaten minder geschikt, flesje gas te snel leeg, elektrisch brandertje te klein, te traag. Indien goed gebruikt kan het dus wel succesvol zijn.

Handmatig verwijderen of pocheren van onkruid verdient de voorkeur, verreweg, boven chemisch onkruid bestrijden of het gebruik van zout of azijn. Deze middelen helpen ook maar kort, er komt toch nieuw onkruid, maar ze verwoesten en passant wel het onderliggende bodemleven. Dat moet je niet willen!

 

8

 

terug naar keuzeblad