CONCEPT

Opwarming van de aarde of gewoon winterbloei?

Af en toe, in het najaar de winter of het vroege voorjaar, staat er in de krant een foto van een boom of struik die prachtig staat te bloeien. Het onderschrift vermeldt dan dat dat niet klopt en dat zulks weer een mooi voorbeeld van de opwarming van de aarde is.

Een enkele keer gebeurt er inderdaad iets vreemds, maar over het algemeen zijn de voorbeelden die de krant halen gewoon bomen of struiken die op het goede moment in bloei staan. Er is een behoorlijk aantal planten die juist hun bloeiperiode hebben in de donkere tijd van het jaar. Van de grote familie Viburnums zijn er een aantal die pas in de winter hun (geurende) bloei tonen. Prunus, een grote familie van sierkersen, heeft ook een aantal soorten die in de winter bloeien. Van november tot maart zolang het niet vriest zitten ze vol in de bloemen. Als het echt vriest houden ze even pauze tot de temperatuur weer boven nul komt en dan gaat t feest direkt weer verder. Winterjasmijn, een leiplant  met heel kleine blaadjes, groene twijgen en kleine gele bloemetjes is ook een dankbare winterbloeier.  Toverhazelaar, in geel of rood, Kerstroos, wit of lila-paars. Er zijn er echt veel die onze winter trotseren en hun bloemenpracht tonen.

 

Winterbloeiende Prunus, een van de vele variŰteiten.

 

Winterbloeiende Jasmijn, Jasminum nudiflorum.   

 

De Parrotia persica is een karaktervolle boom, die breed toepasbaar is en ons verrast in alle jaargetijden. Het is een bijzonder familielid van de toverhazelaarfamilie, en heeft dezelfde kenmerkende vroege bloei en mooie herfstverkleuring. Maar de Parrotia heeft daar nog meer aan toe te voegen. Waar veel bomen minder attractief zijn in de winter, is deze soort door zowel de karaktervolle kroon, als de bijzondere bast Ún de prachtige winterbloei een uitblinker.

Na de rode bloei, die vaak al in januari begint, loopt de boom in het voorjaar uit met bronsrood blad. Gedurende de zomer is de Parrotia een decoratieve verschijning door de grillige takstand en het glanzend groene blad. De ware reden om de Parrotia te planten wordt echter in het najaar duidelijk. Met een spectaculaire kleurenpracht van geel, oranje, rood en violet blad luidt de boom de winter in. Als het blad eenmaal is gevallen, blijft er een grillige boom over met een schilderachtige schors, die met de jaren steeds mooier wordt. De boom begint op jonge leeftijd met een grijze bast. Deze schilfert in plakken af naarmate de boom ouder wordt, waardoor er een bijzonder pallet ontstaat van groen, grijs, bruinroze en geel.

Hieronder een detail van de bloei, rechts een deel van een bloeiende kroon

Clematis Appleblossom, een uitzonderlijk vroeg bloeiende Clematis, in maart al een schoonheid, als je zelf je kraag nog eens optrekt tegen de gure wind staat zij te pronken.

Viburnum tinus, bloeit bijna heel het jaar en dus ook in de winter.

 

Viburnum bodnantense "Dawn" Bloeit in de winter en geurt daarbij ook nog eens.

 


 

Parrotia persica

Tekst over Parrotia persica komt van de website van boomkwekerij Ebben. www.ebben.nl Lees daar de volledige tekst en verbaas u over de brede toepasbaarheid  van deze waardevolle boom.

Helleborus ofwel Kerstroos is ook een echte winterbloeier. In een veelheid aan kleuren varierend van zuiver wit tot diep paarsrood is ze te bewonderen.

 

Tegen de tijd dat je de knoppen van de Helleborus ziet komen knip je al het blad eraf. Dat begint dan toch juist al een beetje lelijk te worden dus dat mis je niet. Alle bloemen die dan uitkomen vormen een flinke bos die zonder blad echt goed te zien is, het lijkt wel of er echt een bos bloemen in je tuin staat. Het blad loopt wat verderop in het voorjaar gewoon weer uit. Op de foto hierboven een relatief jong exemplaar, dat worden jaarlijks meer bloemen.  

Sneeuwklokjes.

Een hele leuke site met uitgebreide beschrijving van dit prachtige winterbloeiertje:  http://wilde-planten.nl/gewoon%20sneeuwklokje.htm

winteraconietjes.

Niet te verwarren met anemoontjes hoewel het blad daar wel erg veel op lijkt. Kijk op http://nl.wikipedia.org/wiki/Winterakoniet voor een beschrijvinkje.

 

        

Edgeworthia chr. Grandiflora. Nooit eerder gezien. Dit exemplaar staat bij Greenlink, groothandel in tuinplanten in Boskoop waar ik regelmatig wat beplanting ophaal. Zo kom ik nog eens wat nieuws tegen.

aanklikken voor grotere foto.

     

Camelia of Camellia, een van de duurzaamste winterbloeiers. In diep rood, roze maar ook spierwit.

aanklikken voor grotere foto.

Hamamelis, een van de meer bekende winterbloeiende heesters, van diepgeel tot rood, een feest voor het oog.

Cyclamen, als je een paar van die bolletjes bij elkaar zet, ook verkrijgbaar als plantje overigens, heb je na enkele jaren een heel bedje van die rakkers. Deze foto is gemaakt in februari. Op een zonnige dag stonden ze daar opeens te pronken.

 

terug naar keuzeblad