Tijmbankje.

Lang geleden, we praten over de middeleeuwen, was de kennis qua hygiene e.d, nog niet zo ver ontwikkeld als heden ten dage. Met liep rond met een luchtje, een lijfluchtje wel te verstaan.

Minnekozen deden ze echter wel graag, ook al in die tijd. Om nu niet teveel last van elkanders lijfluchtje te hebben werd vaak plaatsgenomen op een zogenaamd tijmbankje. Weinig anders dan een bankje met een holle zitting welke, gevuld met grond en aangeplant met kruiptijm, een mooie en ook welriekende zitplaats bood.

Op de foto het bankje zoals dat in mijn eigen tuin staat. Ineen gelijmd met gebruikmaking van klinkers waalformaat en enkele tubes steenlijm. Het aldus gevormde bakje heb ik gevuld met grond, aangeplant met toefjes kruiptijm en na enkele maanden groei was het bankje klaar voor gebruik. Later hebben we de plantjes opgenomen, er wat meer grond ingebracht (het was, zoals te zien op het plaatje, een beetje ingeklonken) en de tijm weer teruggeplant. Tijm is ook een van de vele voor bijen geschikte planten. Ik hen geprobeerd meer bijenlokkers in de tuin te zetten maar omdat de fruitbomen veel schaduw geven is er na de bloei van deze bomen weinig meer voor bijen en hommels te halen. Daar moeten ze voor naar de buren. Omdat er over bijen veel te weten valt en omdat ze erg belangrijk zijn voor ons heb ik hier wat linkjes bijgevoegd die leiden naar boeken over bijen en hoe ermee om te gaan. Een van de onderstaande boekjes is geschreven door  Rudolf Steiner. Nu hoef je het met de gedachten van deze meneer niet (helemaal) eens te zijn, ik heb mijn bedenkingen, maar hij heeft ook een aantal bijzonder goede ideeŽn geopperd en uitgevoerd en daar ben ik dan weer wel blij mee. Ook over bijen heeft ie zinnige dingen opgenomen in dit boekje en om die reden is dat wat mij betreft een boekje wat je zou moeten lezen als je je druk maakt over het welzijn van de diertjes. 

 

terug naar keuzeblad