Tuinafscheidingen Groen.

Tuinafscheidingen kunnen om verschillende redenen geplaatst worden. Een minder mooi uitzicht afschermen, de inkijk tegengaan, achtergrond voor een border vormen en als beveiliging, om er maar enkele te noemen. Afhankelijk van de reden kun je vervolgens een keuze maken uit de mogelijkheden die er zijn om je tuinafscheiding aan de gekozen functie te laten voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat je bij die keuze rekening houdt met een afscheiding die naast functioneel ook nog het aankijken waard is.

De keuze in soorten afscheidingen is welhaast onbegrensd. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van mogelijkheden die ik zelf noemenswaard vind. Ge´mpregneerde kant-en-klaar schermen en betonpalen met betonplanken en geimpregneerde houten planken daarboven' kom je hier niet tegen. Die horen in een levende tuin niet thuis.

Ik zoek het zelf liever in wat meer natuurlijke of anderszins duurzame materialen.

Klik hieronder op een term voor de bijbehorende beschrijving:

 

Kastanjehek
 

Gemetselde muur

 

Wilgenscherm
Combinatie afscheiding   Heidescherm en Rietmatten
Stapelmuur Bamboescherm
Betongaashekwerk

Bladverliezende hagen

Waterloop Betonschutting
Leiboompjes  Bladhoudende hagen

Haag met leibomen

Beukenhaag en haagbeukenhaag 

Vlechtheg

Kastanjehek

Een hekwerk van gespleten takken van de tamme kastanje, aan elkaar bevestigd met gedraaid staaldraad. Dit kastanjehout wordt samen met Robinia wel het Europees hardhout genoemd. Het gaat lang mee en je hoeft het niet te behandelen. Wordt geleverd op rollen van 5 m1, in verschillende hoogtematen. Te bevestigen aan palen van tam kastanjehout die ook in verschillende lengte en diktematen leverbaar zijn.  

Een variant op een dergelijk hekwerk bestaat uit rondhout als laag afscheidinkje geplaatst. In de achtertuin is hier een pergola van kastanjepalen gemaakt. De bewoner zelf vond het een aardig idee om met dezelfde soort palen dit hekje te maken.

top

 

Wilgenscherm

Een van mijn favoriete tuinafscheidingen is een scherm van Wilgentenen. Een aantal wilgentakken wordt in de grond gestoken en daarna worden dunnere twijgen ertussen gevlochten. Op die manier kun je, naar wens, verschillende figuren invlechten, openingen in allerlei vormen in de afscheiding verwerken, enz. De ingestoken zwaardere takken hebben het in zich om wortel te schieten en uit te lopen. De jonge twijgen kun je dan weer in het scherm invlechten. Eventueel nog als extra beplant met bloeiende klimmers een mooie tuinafscheiding.

Omdat ik naar aanleiding van dit stukje over wilgenschermen relatief veel vragen krijg over vooral de verkrijgbaarheid, heb ik hieronder een korte handleiding over het zelf maken van zo'n afscheiding:

Kijk in de loop van de winter rond in je omgeving, vooral buiten de bebouwde kom, en je zult zien dat er hier en daar wel wilgen geknot worden. Daar komen de takken vrij die je voor de bouw van een scherm kunt gebruiken. Normaal gesproken mag je die zo meenemen. Dikkere takken van ongeveer 6-8 cm doorsnede zet je verticaal in de grond. ongeveer 40-50 cm diep en zo'n 40 cm uitelkaar, en dunnere takken, maximaal vingerdikte, kun je er dan tussendoor vlechten. Nodig hierbij: een schep, evt. grondboor, en een snoeischaar/zaagje om zijtakjes en te dikke of dunne stukken af te knippen. Variatie in hoogte kan, figuren erin vlechten kan ook. Je eigen creativiteit is de grens.
Laten maken kan, maar is eigenlijk stukken minder leuk. De takken die in de grond staan lopen normaal gesproken weer uit. Een wilg is wat dat betreft heel makkelijk te stekken. Je krijgt dan ook een rijtje knotwilgjes. De nieuwe scheuten kun je afknippen en ook in het scherm verwerken. Omdat het onbehandeld hout is vallen er weleens wat takjes uit op den duur en met het jaarlijks invlechten van de nieuwe scheuten hou je je scherm in stand.   

Wanneer je niet wilt dat de verticale takken uitlopen, kun je daar ook palen van kastanjehout voor gebruiken. Palen van tamme kastanje zoals in de hierboven beschreven kastanjehekken zijn in verschillende dikten verkrijgbaar. 

Er zijn al enige tijd kant en klare schermen te koop bij tuincentra en die zien er niet zo slecht uit, hier in een renovatietuin einde 2015.

 

top

  Bladverliezende hagen

Een haag van bladverliezende heesters die naast zijn functie als tuinafscheiding ook mooi kan zijn door zijn bloeiwijze. Wanneer de haag geschoren wordt, een strakke haag dus, zal er weinig tot geen bloeihout gevormd worden. Meidoorn, Veldesdoorn.

Liguster was tot voor kort zo ongeveer de meest voorkomende haag. Liguster is een struik die halfwintergroen is. Alleen gedurende een strenge winter valt het blad er vroegtijdig af. Ook op plaatsen met veel wind gebeurt dit. In een gemiddelde zachte Hollandse winter blijft ze groen.

De ligusterhaag op deze foto staat in mijn eigen voortuin op de scheiding met de buren. Een recht haagje zoals het eerder was vond ik een te harde overgang en met bijplanten van wat struikjes liguster en scheren zoals op de foto te zien is, schuin op, wordt je blik automatisch omhooggeleid, de tuin uit, een veel vloeiender overgang. Ik scheer dit haagje twee- tot driemaal per jaar. De zuiltaxus stond al in de tuin toen ik hier kwam wonen en is nu in de haag ge´ntegreerd. Ik scheer er omheen. Aan de tuinzijde ligt een ronde houten vlonder en er is een gelijmde stenen ronde bak. Ik scheer daarlangs zodat er aan de voorzijde van de haag twee ronde happen uit zijn. Een grappig gezicht.

Bladverliezende hagen zijn er ook in een ongeschoren variant. Eigenlijk een rij heesters dus. Wel bloei, maar zo'n haag neemt afhankelijk van de te gebruiken soort heester wel - relatief - veel ruimte in beslag. vb Spiraea, Potentilla,

top

 

Vlechtheg

Inheemse struiken en (kleine) bomen in een kleine maat aanplanten en in elkaar vlechten. Dat is in het heel kort de manier om een vlechtheg te maken. Het kost tijd, maar je bouwt er een schier ondoordringbare afscheiding mee. Wanneer je wat kleine boompjes tussenplant, kun je die, als ze een beetje opgegroeid zijn, half omzagen en tussen de naaststaande heesters 'leggen'. Onderhoud aan deze afscheiding bestaat dus niet in eerste instantie uit snoeien of scheren maar veeleer uit het innemen van te breed uitgroeiende takken. Verder wordt de heg na het bereiken van een zekere hoogte 'gelegd'. Daarbij worden de stammen kort bij de grond met speciaal gereedschap bijna doorgehakt en de boom of struik wordt dan platgelegd. Als een hele heg zo platligt wordt dat gefixeerd en vervolgens mag alles weer uitlopen. Nieuw gevormde takken zullen verticaal tussen de gelegde takken doorgroeien en zo een ondoordringbaar vlechtwerk maken.  Een waar eldorado voor vogels. In de meeste inheemse beplantingssamenstellingen, verschillend per streek in Nederland/Belgie, komen wel stekel- of doorndragende planten als meidoorn of sleedoorn voor. Ook enkele soorten wilde rozen zijn zeer geschikt om tussen te planten. De heg heeft dan een veelheid aan beschermde nestplaatsen en de vruchten dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels. Je mag ook wat vlinderleven in en om zo'n heg verwachten. In vroeger tijden werden dergelijke hagen als afscherming voor weiland gebruikt. Kijk hier voor meer info over zo'n gevlochten haag.

Winterbeeld van een heel jong vlechtheggetje:

 

top

 

 
Bladhoudende hagen

Bladhoudende ofwel groenblijvende hagen. Met bladhoudende heesters kun je een ondoorzichtige haag vormen. Zo'n haag is vaak ook voor vogels een goede nestel- en schuilplaats. vb Prunus (laurierkers), Taxus, allerlei coniferen, enz. Ook hier de keuze om de haag al dan niet te scheren.

top

 

Beukenhaag

De echte beuk - Fagus sylvatica en varieteiten - verliest zijn blad pas wanneer het nieuwe blad er in het voorjaar aankomt. Gedurende de winter is het oude blad goudbruin gekleurd.

    

De haagbeuk - deze is in de winterperiode volgens het boekje bladverliezend. Toch blijft er altijd wel een hoeveelheid blad aan zitten. Ook dit valt pas af wanneer de haagbeuk in het voorjaar nieuw blad maakt. Vooral het winterblad is minder fraai als dat van de echte beuk, maar dat zal ook een kwestie van persoonlijke smaak zijn.

              

Links de haagbeuk - Carpinus betulus. Rechts de echte beuk - Fagus Sylvatica met erachter een stukje haagbeuk. Om een idee te geven van het verschil in winteruiterlijk tussen de 2 bovengenoemde geslachten.

Hieronder haagbeuk in mei 2005.

top

 

Stapelmuur

Een lage afscheiding is goed te maken in de vorm van een stapelmuur. Natuursteen, oude tegels, enz. Zo'n muurtje geeft duidelijk de grens van de tuin aan en kan ook nog eens beplant worden met allerlei siergewasjes. Ook in de tuin kan de stapelmuur als grondkering goed dienst doen. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je tegen de muur aan de zonzijde een hellinkje maakt en dit aanplant met gewasjes die voor bijen en vlinders wat te bieden hebben.

In Engeland zie je nog veel stapelmuren die eigenlijk uit twee muurtjes bestaan. Ertussen ligt grond waarop dan weer allerlei struiken en zelfs bomen groeien. Misschien moet je in dit verband eerder spreken van wallen. Kleine biotoopjes zijn het, waarin je, als je een beetje oplet, echt allerlei leven ziet.

top

 

Gemetselde muur

Weinig toelichting nodig, is een duurzame afscheiding in de betekenis van langblijvend. Eventueel glasstenen in de muur verwerken maakt een en ander wat minder saai. Verder is zo'n muur ook goed te beplanten met allerlei klimmers, al dan niet met behulp van trellis (klimrekken).

top

 

Combinatie afscheiding, de mooiste

Een mengsel van bladhoudende en bladverliezende heesters, eventueel met enkele bomen ertussen, kan als afscheiding tussen tuinen waardevol zijn. Wel eerst eens zijn met de buren omdat normaal gesproken een boom minimaal 2,00 m uit de erfgrens dient te staan. Wanneer je bij de samenstelling van de beplanting rekening houdt met vogelvriendelijke gewassen en ook wat onderbeplanting in de vorm van bodembedekkertjes toevoegt, kun je een haag vol dierenleven tegemoet zien.

top

 

Betongaashekwerk

Een hekwerk van beton-net of bouwstaalmatten biedt, begroeid met klimmers een bijzonder smalle tuinafscheiding. Er is via hoveniers en tuincentra een constructie van betonnetten met klimop, kant en klaar te koop onder de naam 'Meeneemhaag'. Verder is er de keuze tussen het normale 'roestige' betonijzer, en het gegalvaniseerde/verzinkte betonijzer. Ook in de maat 180x180, zoals een standaard tuinscherm. Kun je mee combineren als je dat mooi vindt. Op de foto's een hekwerkje met bouwstaalmat en klimop - Hedera hibernica - nieuw en na een 3-tal jaar. Ik scheer de klimop standaard tweemaal per jaar, maar in het relatief warme en groeizame 2014 is dat driemaal gebeurd. Op die manier blijft zo'n haagje heel smal en heel dicht. Daar kijk je niet doorheen!

 

 top

 

Waterloop

Als je in het gelukkige bezit bent van een sloot om je tuin, dan heb je al een prachtige tuinafscheiding. Om privacy-redenen kan het gewenst zijn om het zicht vanaf de overkant te breken met een 'groene buffer'. Afhankelijk van de beschikbare oppervlakte kun je wat bomen, heesters of hooggroeiende Vaste Planten aanbrengen, die dan als haag of als coulissen geplant worden.

top

 

Leiboompjes

Een tuinafscheiding, bestaande uit een laag haagje met daarin laagstam (fruit-)leiboompjes, is een prachtige afscheiding tussen 2 tuinen. Plaats palen, span daar draad tussen en langs deze draden kun je je leifruit laten groeien. Ook buitendruiven, bramen, kiwi's, en wat je nog meer kunt bedenken aan leifruit. Fruit is in het algemeen meer waardevol dan een sierstruik of -boom. Je begint met de bloesem in het voorjaar, daarnaast heb je vaak ook een mooie herfstkleur, maar als extra is er dan ook nog het plezier dat je hebt van de vruchten.

top

 

Haag met leibomen

Een strakgeschoren haag met daarin een aantal leibomen op rij geeft een prachtig beeld. Stel je een haag voor van zo'n 80 cm hoog, denk daar leibomen in die vanaf een hoogte van zo'n 2,00 m vertakken, zie in gedachten de open ruimte tussen de haag en de onderste takken voor u, en bedenk hoe mooi dat zou zijn als afscheiding van uw tuin. Zo'n leiboom, bijvoorbeeld Linde, kun je jaarlijks snoeien tot op de takken, alle twijgen eraf. Wat ook heel mooi is, is de boom als haag meescheren. Dezelfde breedte als de haag waar hij instaat. Dat wordt dan een haag op pootjes. De plantafstand van de bomen kun je op zo'n 3 meter houden. In dat geval kun je de takken eenvoudig naar elkaar toe leiden en krijg je een aaneengesloten geheel op hoogte.

top

 

Heidescherm en Rietmatten

Heidescherm is naast de al langer bekende rietmat ook een milieuvriendelijke tuinafscheiding. Vormt een rustige achtergrond en is, (gedeeltelijk) begroeid met klimmers het aankijken alleszins waard.

top

 

Bamboescherm

Schermen van bamboe zijn er in verschillende diktematen. Zulke schermen zijn er als vast 180x180 scherm,  90x180 bestaat ook en dan is er nog de mogelijkheid om net als rietmatten bamboe op rol te verwerken. Op de foto is met een rol gewerkt.

top

 

Betonschutting

Nieuw absoluut niet mooi, wel degelijk. Voor mij begint zo'n schutting pas te leven als ie oud is, al flink begroeid met klimmers en dan ook nog langzaam uitelkaar begint te vallen. Daar kun je je gedachten bij hebben maar zulke schuttingen zijn sfeerbepalers en daar hou ik van.

top

 

terug naar keuzeblad